Cevapla 
 
Değerlendir:
  • 1 Oy - 5 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1960-61 Model 5 Tonluk Morris Kamyonu
03/04/2014, 10:24 PM
Mesaj: #1
1960-61 Model 5 Tonluk Morris Kamyonu
Bu akşam 1960 ve 61 yıllarında üretilen ve hiç yabancı olmadığımız bir markayı konuşacağız.Bu marka Morris.Biliyorsunuz bizdeki BMC üretimi de ilk başladığında Austin ve Morris markaları ile üretiliyordu.

Bizdeki montaj sanayisinin başlangıcı olan 1960'lar öncesinde İngiliz kamyonları çok yaygın olarak kullanılıyordu.Hatta 1950-60 arasında Türkiye'deki kamyonların yüzde kırka yakın bölümünün Austin markalı olduğundan da bahsetmiştik.

Burada resimlerini vereceğim kamyonumuz Morris ama Austin ile aynı topun kumaşıdır diyebiliriz.

İşte ilk resmimiz:Yükleme yapmak üzere bekleyen burunlu ve burunsuz versiyonlar bir arada.

[Resim: bjxg.jpg]

Bu da burunsuz modelin şoför mahalli.Burada dikkatinizi çekeceğim iki hatta üç ayrıntı var.İlki direksiyon simidi.Dört kollu ve kolları telden yapılmış bu simit modeli evvelce Leyland , Thames ve başka İngiliz markalarında da kullanılmıştı.Oldukça dekoratif ve kibar bir direksiyon simididir.

Buradaki diğer husus da gösterge tablosu.Ortadan göstergeli araçları oldum olası sevmem.Bazı yeni Japon otomobilleri ile Fiat da bir zaman bu uygulamayı matah bir iş yapıyormuş gibi lanse etti ama bence kullanışsız ve dikkat dağıtıcıdır.

Kamyon içerisindeki o kümbet gibi motor kaputu ile yolculuk özellikle sıcak havalarda zor olmalı.Ayrıca şanzumana uzun kumandalarla kumanda eden yatık vites kolu da kamyonun havasını kaçırmış biraz.


[Resim: f974.jpg]
Burada kilometre saatinin içine bazı göstergeler kombine edilirken iki adet de münferit gösterge uygulanmış.Yazıları okunmuyor ama ibresi düz duranın muhtemelen şarj göstergesi olması gerekir.Evvelce araçlarda alternatör uygulaması yoktu.Hepsi dinamoluydu.Ve üç fazlı konjektörlerle donatılmışlardı.Motor devri azıcık düşüverince göstergedeki kırmızı "gen" lambası yanardı.Artık kayış kopmadıkça bu lamba yanmıyor.Ve şarj göstergesine de hiç gerek yok.Soldaki de sanki radyo hoperloru gibi duruyor.Orada ne işi varsa.İngiliz aklı işte.

[Resim: dpfo.jpg]

Bu resimde de burunlu versiyonun şoför mahalli görünüyor.Uzaklarda da bir damperli.Ancak dikkat ederseniz burunlu modele telli direksiyon kullanılmamış.Onda da eski Bedford'larda gördüğümüz üç kollu çok hafifçe konik simit var.Bu simidin yanında da tanıdık bir anahtar var aslında.Ford 1210 modelinden hatırlayacağımız direksiyon yanındaki mandal tipli selektör anahtarı üzerindeki korna butonu ile poz vermiş.Bu birazcık ilkel bir model.

[Resim: sgqr.jpg]

Burada inceleyeceğimiz diğer önemli husus ise bu kamyonlarda kullanılan motorlar.Burada iki tip motor kullanılmış.Soldaki sizin de hemen teşhis ettiğiniz gibi bir dizel.

Dizel olan motorumuzun mazot pompasına dikkat ediniz.Sıra tipi ama ilk nesil mazot pompalarından birisi bu.Biliyorsunuz ilerleyen yıllarda İngiliz dizelleri çoğunlukla yıldız denen pompa stiline dönmüştü.Bu pompa da muhtemelen Simms markalıdır.

Altı silindirli motorun silindir hacmi 5,1 lt.dir ve 2600 d/dak. da 102 HP güç üretir.

Diğer motorumuz da altı silindirli ama benzinli.4 lt kapasiteli bu motor da 90 HP güç üretebiliyor.Benzinli motorun da distribütörü çok ilginç.

[Resim: ctuu.jpg]


Herkese Selamlar...

Sitede yayımlanan fotoğrafların her türlü hakkı sitemiz ve yazarlarımıza aittir.İzinsiz Kullanılması ve Çoğaltılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
magazinulasim@yahoo.com
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
03/04/2014, 10:58 PM
Mesaj: #2
RE: 1960-61 Model 5 Tonluk Morris Kamyonu
"Burada kilometre saatinin içine bazı göstergeler kombine edilirken iki adet de münferit gösterge uygulanmış."

Bu göstergelerin Anadollarda gördüğümüz SMITHS marka olduğunu sanıyorum.iki göstergeden sağdaki hararet soldaki de benzin/mazot depo göstergesi.
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »
Cevapla 


Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir

İletişim | MagazinUlasim.Com | Yukarıya dön | İçeriğe Dön | Hafif Sürüm | RSS