Cevapla 
 
Değerlendir:
  • 2 Oy - 5 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
29/06/2018, 06:10 PM
Mesaj: #145
RE: Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
Türkiye'de Çift Katlı Otobüsün Mimarı

Yıl: 1967...

Yer: Bursa...Her şey 12-13 yaşlarında bir çocuğun Karoserci Mehmed'in (Rahmetli Mehmed Gezginci) elini öperek ve çıraklık terbiyesi ile ; ''Eti senin kemiği benim''başlıyor.Minik Ahmet işe dükkan süpürmekle başlıyor. Çay söyle, bardak yıka derken bir zaman sonra eli çekiç tutmaya başlıyor. Zira o yıllarda iş kıyametle,yedek parça yok kullan at yok her şey özenli kullanmaya bağlıydı.Bir otobüs kaza yapsa soluğu Bursa da alıyor. Sil baştan kasa kaporta yapılıyor, kapı çerçevesi ise yeniden tasarlanıyordu.

Mehmed Ustası diğer dükkanlar ve atölyeler gibi gibi ağaç kasa ile devam etmeyip, profil kullanarak çağı yakalamıştı bu da Tezeller'in namını duyuran Ahmet'in şansı olmuştu. İşe sabahın seherinde girişiyorlar, paydos gecenin kör vaktini buluyor. Ahmet sabah ezanıyla yola çıkar, eski garajdan, yeni hale doğru koşarmış Otobüsü genellikle bir arsada bin bir meziyetle topluyorlarmış.Belki bunaldığı günler de olmuş ama asla bir başka ustanın yanına gitmemiş sebat etmiş Nalbur babasının yanına da takılabilir miş ama başarının istikrarda olduğunu hissedip, sabretmiş Belki 15 saat çalışıyor ama yılmıyor, daha sakal tıraşı olmadığı günlerde eline takozu çekici alıyor, 8 ayrı saçtan otobüsün göğsü topluyormuş. Bombe yapıp, monte edip, marka kesip kaynak atıp, çapak temizlemiş. Sizin anlayacağınız oturup otobüs yapıyordu.

Ahmet Zanat TEZELLER

Soy ismine münhasır Zânâtkar karoser ustası niceleri gibi anlatıyor ; Şimdiki gibi yekpare ve lekesiz galvanizli saclar nerdeee ?'' Siyah sacları birbirine ekliyor, iz kalmasın diye maharetimizi konuşturuyorduk . Bütün bunlara karşılık 2,5 lira haftalık (gazoz parası) alıyorduk. 1973 de askere gittim ve dönüşte bir arkadaşımla (o da Bursa'nın namlı ustalarından Abdullah Çaplı'nın çırağı) ortak iş yeri açtım. Hasarlı 302'leri onararak, Varan'dan çıkma 321'leri kesip uzatıp O302'ye (37 kişilik arabayı 42 kişilik yapıyorlar.) çevirmeye başladık,İş aldılar mı geceli gündüzlü çalışıp arabayı hazırlar teslim ederdik, bu yüzden adımız Tezeller'e çıktı.

Türk otobüsçüsü 0302'lerin çok hayrını gördü, bu cefakâr arabalar kontak kapatmadan 15 yıl çalıştırdılar hatta 20yıl. Ufak tefek model değişiklikleri oldu mu bize uğruyorlar, çıtaları, çamurluk kenarlarını, camları çerçeveleri elden geçiriyor arabay son model tip yapıyorduk . Kimine havalı kapı takıyor, düz tabanlı arabaları koridorluya çeviriyor bagaj kazandırıyoRDUK. Derken yeni seriler çıkıyor aynı arabaya 302 S, V6, V8 kasası yapmaya başladık.Yeni bir araba mı çıkmış, etrafında iki tur atıp fotoğraflarını çektik mi tamam, bire bir aynısını yapıyorduk.


Hollandalı Yapar da Türk Ustası Yapamaz mı ?

   




Türkiye'de otobüsçülük Ulusoy Varan Özkaymak,Pamukkale,Kamil Koç Bosfor Turizm gibi markaların, avrupa markası ithal otobüslerle filolarını yenilemeye başlamasıyla ve Kamil Koç iki katlılarla şov yapmaya başlayınca zamanın meşhur firması Uludağ Turizm de 10 tane çift katlı Hollanda üretimi otobüs almaya karar veriyor.

Ortağı elektrikçi Ferid üç arabaya yazılıyor,Ahmet Usta bir tane yeter diyor. Ve ardından siparişler veriliyor ve imalat sürerken bizim ikili Hollanda'ya gidip arabaları görelim diyor. Tamda sıra Ahmet Ustanın arabasına gelmiş ama ona iş beğendirmek kolay mı, derhal hadiseye el koyuyor ve şasideki kırka kırk profilleri istemiyor, buraya 60x80 profil koyun ya da takviye yapın diye diretiyor. Şimdi DAF gibi ünlü bir altyapı üzerine otobüs yapan koskoca Berkhoff bir Türk dedi diye imalat akışını değiştirecek değil ya.Ama Ahmet Usta mantıklı şeyler söylüyor, bizim yollarımız sizinkine benzemez, dediğimi yapmazsanız cayarım diye tehdit ediyor. Adamlar vazgeçersen vazgeç demiyor onu dinliyor, fikrini alıyorlar.

Tabi uyanık Karoserci Ahmet Usta bu arada fabrikada girmedik delik bırakmıyor ve kaşla göz arasında iki makara fotoğraf çekiyor. Testlerden başarıyla... Türkiye'ye döner dönmez,ben bu arabaların kralını yaparım diyerek Hollanda da gördüğü çalışma ve ticaret aklı ile Volvo, DAF, Scania otobüs şasisi siparişleri üzerine nefis otobüsler çakıyor. Artık o da teknoloji kullanıyor, kaliteli sac, çift cam, ses düzeni, klima, havalandırma artık ne lazımsa... Zaten hazır şaside Euro 1 ve 2 motor, ABS, retarder, ZF difransiyel bulunuyor. Üstelik 680 bin marklık arabayı 400 bin marka sunuyor ve Anadolu yollarını gözönüne aldıkları için şasileri kırılmıyor, araba dağılmıyor. Aradan yıllar geçiyor, Hannover fuarında Vdl bus Berkhoff müdürü Ahmet Ustayı bir görüyor beyninden vurulmuşa dönüyor
, ''bu adam bana bin otobüse mal oldu, getirin tabancayı vuracağım diye haykırıyor.''

Otobüs işi o kadar kolay değil, bu koca alamet can taşıyor, onun için sıkı kontrollerden geçiyorduk. Özellikle Almanlar çok üstüne düşüyor, kalp ameliyatı olacak hasta gibi her tarafına kablolar cihazlar bağlıyor ve içine tonlarca çimento atıp en zor parkurlara sokuyorlardı.Altyapıyı satan firma (şu günlerde MAN) bakalım adıma yakışan bir araba yapıyor musun diyor. Çift katlı otobüsler iyi güzel ama otobüsçüler doymuyor, 67 kişilik arabaya 73 koltuk koyuyorlar. Bir zamanlar iki katlıya binmek için peronda bekleyen insanlar dar aralıklardan dolayı soğuyorlardı ve bu rüzgâr da gelip geçmişti ve ardından seneler geçmişti ismi nam'ı Balkanlar ve Rusya Orta Doğu'ya kadar gitmişti.Böyleydi Zanâtkar Ahmet Ustanın hikayesi ve hâlâ daha bugün orta doğu ve balkanlarda eserlerini yollarda görmenin mutluluğunu yaşıyor.


   
Kaynak;Murat Zanat

Sitede yayımlanan fotoğrafların her türlü hakkı sitemiz ve yazarlarımıza aittir.İzinsiz Kullanılması ve Çoğaltılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.

magazinulasim@gmail..com
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
29/06/2018, 07:22 PM
Mesaj: #146
RE: Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
(16/09/2014 01:24 PM)FKocaoglu Yazılan:  Yaz rehavetini üzerimizden atalım.

Bu araba sizce neyin nesi ?

Bu araba ile izmir eski garaj da çok yan yana kalktık. DAF markaydı, nubuk kaplı gibi değişik pembemsi bir göğsü vardı, baya komik gelirdi bana. 7 kademe roterdar vardı bizim DAF tan farkli olarak. Entersan bir kapı üstü cam şekli vardı. Başka da görmedim bu kasadan.

Fatih EROL
http://busdesigns.blogspot.com
Web Sayfasını Ziyeret Edin Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
30/06/2018, 12:36 PM
Mesaj: #147
RE: Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
Keyifli bir yazı olmuş, 2 defa okuttuWink

SİNAN KUYUCU
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
02/02/2019, 07:56 PM
Mesaj: #148
Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
İyi Akşamlar
Volvo B10 Tezeller.

Volvocular nerede ?


   

© Copyrigth 2006 Magazinulasim.com ve haber.magazinulasim.com tüm hakları saklıdır.Yayımlanan haber makale ve fotoğrafların her türlü hakkı sitemiz ve yazarlarımıza aittir. İzinsiz kullanılması ve çoğaltılması 5846 sayılı ''Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'' kanuna göre suçtur.
http://haber.magazinulasim.com/
http://www.facebook.com/magazinulasimcom
http://www.instagram.com/magazinulasim/
http://www.twitter.com/magazinulasim
https://m.youtube.com/c/MagazinulaşımTV
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
31/01/2020, 03:25 PM
Mesaj: #149
Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
Smit Orion
1990'lar Esenler otogarı Daf şasili Wink


   

© Copyrigth 2006 Magazinulasim.com ve haber.magazinualsim.com tüm hakları saklıdır.Yayımlanan haber makale ve fotoğrafların her türlü hakkı sitemiz ve yazarlarımıza aittir. İzinsiz kullanılması ve çoğaltılması 5846 sayılı ''Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'' kanuna göre suçtur.
http://haber.magazinulasim.com/
http://www.facebook.com/magazinulasimcom
http://www.instagram.com/magazinulasim/
http://www.twitter.com/magazinulasim
https://m.youtube.com/c/MagazinulaşımTV
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
13/01/2021, 03:24 PM
Mesaj: #150
RE: Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
Bursa dan emekli..
   

Sitede yayımlanan fotoğrafların her türlü hakkı sitemiz ve yazarlarımıza aittir.Kullanılması da 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
magazinulasim@hotmail.com
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »
Cevapla 


Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir

İletişim | MagazinUlasim.Com | Yukarıya dön | İçeriğe Dön | Hafif Sürüm | RSS