Cevapla 
 
Değerlendir:
  • 1 Oy - 5 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tof İftarında Sektör Değerlendirmesi.
13/08/2012, 10:52 PM
Mesaj: #1
Tof İftarında Sektör Değerlendirmesi.
[Resim: img0355001.jpg]

Tüm Otobüsçüler Federasyonunun Topkapı Holiday İnn İstanbul City Hotel’de düzenlediği iftar yemeğine Katıldık.

Tof tarafından düzenlenen iftar yemeğinde İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı R. Engin Özmen, IRU Genel Sekreteri Haydar Özkan ve Sivil toplum örgütlerinin yönetim kurulu üyeleri ve sektör basınıyla birlikte, otomotiv sanayi üreticilerinin temsilcileri yer aldı.


Tüm Otobüsçüler Federsayonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım İftarda Sektöre Dair Değerlendirmelerde Bulundu.

Ramazan Ayının İslami değerler olarak insanları bir araya getiren güzel bir ay olduğunu söyleyen TOF Genel Başkanı Mustafa Yıldırım tüm sektör kuruluşlarını aynı gemide yol alan yolcular olduğunu belirtere “Ramazan bizleri bir araya getirdi. TOFED, TOF iki federasyon. Bu güzel ayda onların üyeleri, temsilcileri ve meslektaşları olarak hepimiz bu güzel ayda bir aradayız” dedi

Mustafa Yıldırım konuşmasında ''Ulaştırma sektörlerinde son 10 yılda ciddi değişimlerin yaşandığını ve yaşanmaya da devam edeceğini belirterek,havayollarındaki büyük değişmeler,demiryollarındaki yenilenmeler devam ederken yaklaşık sayı itibariyle 55 Milyon yolcumuz havayolunu tercih etmeye başladı.Bu tercihlerin otobüs işletmeleri açısıdnan büyük bir zarar olduğunu görsek'de milletimiz ve ülkemiz açısından çok büyük bir fayda sağladığını belirtemiz lazım.Ancak sektörümüz bu yenilikler ve tercihler içerisinde yara alsada faydali faaliyetlerin yapıldığınıda belirterek,başta ulaştırma bakanlığımızın ve karayolları genel müdürlüğümüzün inşaa etmiş oldukları yollar,ulaşımda kaliteyi güvenceyi hizmeti tetikleyici olarak devam ettirmektedir ve artık eskisi gibi kazaların yaşanmadığını 20 saatlik otobüs yolculuklarınında yaşanmadığını belirtmek isterim.

Yıldırım Yaşanan gelişmelerle beraber tüm dünya ülkeleri dahil karayolu taşımacılığının %60'lar seviyesinde olan ülkemizden başka bir ülke olmadığını,bürokratlarımızın siyasetçilerimizin devlet adamlarımızın çok iyi bilmesini,hava yolu taşımacılığınında bizden
10 yılda bu kadar havaalanı sayısına nazaran en fazla almış oldukları yolcu sayısının 55 milyondur yani bizim uzun mesafede taşıdığımız sayısının 4'de 1'ini kadar bizden alabildi yani bizim yılda 100 km üzerinde 1.300 Milyar insan taşıdığımızı tüm sektörün taşıdığını,yani hayatın %30'unu gerçekleştiren bir mesleğin mensupları olduğumuzu hatırlatmak isterim.





İstanbul Ankara Hızlı Tren Hattı 4 Saat Olacak,Yeni Bir Elbise Dikilmeli.



Bugüne kadar yapılan ayrımcılağa karşı sesimizi çıkaramadık,çünki bu ülkenin diğer ulaşım isitemlerine ihtiyaci var, fakat 10 yıldır negatif ayrımcılığa tabi tutulduğumuz belirterek,bu sektöründe artık göz ardı edlimemesi lazım ve bu sektöre hep birlikte yeni bir elbise biçmemiz lazım.
Akaryakıt ve çeşitli maliyetlerden dolayı son 10 yılda kapanılan şirket sayısı %50 dir,576 şirket'den 320 şirket sayısına düşmüştür.Eskişehir yht hattının kayserinin daralttığı pazarla 12.000 otobüs sayısı 8.000'e kadar düşmüştür.


Biz Uçaklar Gibi Fırsatçı Değiliz.



Biz uçakalr gibi fırsatını bulduğunda yolcu taşıma fiyatlarını, 4'e katlamadığımız gibi fırsatçılık da yapmadığımız gibi, taşıdığımız öğrenci sivil memur asker insan sayısının ve fiyatlarımızın belli olmasına rağmen kapasitemizi kullanamıyoruz.Biz sektör olarak zara etmekteyiz.

Tof Ve Tofed Birlikte Hareket Edecek.

Bu sektörün iki sektöre ihtiyacı var,birbirimize muhalif olmadan demokrasi olmuyor bunu gördük,iki derneğin birleşmesi söz konusu değil ancak farklı talepler fikirler olabilir bu arkadaşlarımı kucaklıyorum,tüm imkanlarımızla sektörün menfaatleri doğrultusunda iki federasyon olarak birlikte hareket edeceğiz.


D2 Taşımacılığında Kayıt Dışı Var.

Son zamanlar küçülmein getirdiği farklı sıkıntı var.Turizm taşımacılığında d2 belgeli 6.500 otobüs vardı, bizde 8.500'e düşerken,d2 de kayıt dışı çalışan araçlarla bu sayıs 26.000' ulaştı.D2 pazarı sıkıştı,fiyat istikrarı sağlanamıya çalışıyor,alt yapılar turizmciliğe uygun değil,Türkiyeyi yöneten karar vericilerin otoritelerin,bunları dikkate alması lazım ülkemizin ulusal ulaşım sistemine ihtiyacı var.Bütün ulaşım sisitemleri birbirine entegre edilmesi gerekiyor,trenden inen otobüse uçaktan inen otobüse vapurdan inen otobüse biniyorsa bu sektörü göz ardı edemezsiniz.Bunu göz ardı eden anlayış ülkemizin geröçeklerini göz ardı eder,bu sektör dünyada şehirler arası otobüs taşımacılığıyla örnek olmuş olmayada devam ediyor,otobüslerimizin tamamında özel yemekli ikramlardan,son teknolojiyle donatılan televizyonlara bilgisyarlara kadar,iç hatta uçan uçaklarda olmayan hizmeti veriyoruz.'' dedi.

© Copyrigth 2006 Magazinulasim.com ve haber.magazinulasim.com tüm hakları saklıdır.Yayımlanan haber makale ve fotoğrafların her türlü hakkı sitemiz ve yazarlarımıza aittir. İzinsiz kullanılması ve çoğaltılması 5846 sayılı ''Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'' kanuna göre suçtur.
http://haber.magazinulasim.com/
http://www.facebook.com/magazinulasimcom
http://www.instagram.com/magazinulasim/
http://www.twitter.com/magazinulasim
https://m.youtube.com/c/MagazinulaşımTV
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »
Cevapla 


Forum'a Git:


Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir

İletişim | MagazinUlasim.Com | Yukarıya dön | İçeriğe Dön | Hafif Sürüm | RSS