Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Türkiyenin Nakliyecileri İle Tarihe Düşen Notlar.
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
NAKLİYE SEKTÖRÜNÜN HİKAYESİ,
2.Dünya savaşından sonra Türkiye'ye giren ilk çekici ve kamyonlar ABD den geldi:
* Autocar
* Mack
*International Harvester
(Daha çok devlet kuruluşları bu markaya rağbet ettiler)
1950 lerin ortalarında Moda Ingiliz markaları oldu.
* Ford
* Austin
* Leyland
* Morris
* Bedford
* Dodge
* Seddon Atkinson
* ERF
* Foden
* AEC
* Commer
* Dennis.

Diesel kamyonların gelmesi 1956-57 yıllarını buldu..ve Alman markalar piyasaya hakim
olmaya başladı.
* Mercedes
* MAN
* Bussing
* Magirus
* Faun
* Krupp
* Henschel

Bunların yanındada Volvo, Scania Vabis... Fransız malı Berliet, Saviem, Bernard.. Hollanda malı DAF... İtalyan malı Fiat... Avusturya malı Steyr yeraldı piyasada... (Tabii White - Kenworth uda unutmamak lazım..)

İlk Satsuma ihrac nakliyesini Bulgar BALKAN TRANS gerçeklestirdi, Berliet marka araçlar ile...

İlk teşvikler, 1972 senesinde YAŞ MEYVE SEBZE ihracatını geliştirmek için nakliyecilere 10 adetten az olmamak üzere , filo başına yılda 1 Milyon Us.Dollar navlun geliri getirmek taahhüdü ile SIFIR GÜMRÜKLÜ çekici ve frigorifik treyler ithal izni verildi... Bir kısım nakliyeci ABD malı ithal etti, bir kısım Avrupalı markaları tercih etti... ABD' de den... MACK çekici/DORSEY frigorifik treyler ithalatı gerceklestirildi. (Dorsey frigorifik treylerlerin paspaslarında BÜYÜK DORSEY Inc. yazar idi, beyaz üzerine KIRMIZI)... ve gel zaman git zaman günlük lisanımıza DORSE(Dikkat Dorsey degil) = Treyler yerleşti...

Avrupa' dan da 88-89 Volvo çekici olarak ithal edildi... Rahmetli T.Özal'ın DPT başkanı olduğu dönemde kendi ürünümüzü kendi aracımız ile taşıyalım sloganı ile Ziraat Bankası, Ant Birlik,
FiskoBirlik ortaklığı ile FRİNTAŞ firması kuruldu. Maalesef çok kısa ömürlü oldu ve kısa bir sürede kapandı...
Bugun Tır Tezkiye nosu 1 ila 10 arası olan ve halen varlığını sürdüren 1 sirket . TÜRKSPED Diğerleri zaman içerisinde kaybolup gittiler... 1970' li yıllardan bugüne dek gelebilen şirketlerden
hatırlıyabildiklerim...
* Yeni Antalya
* Selamoğlu
* Erşen
* Anadolu Petrolleri
* Gür Nakliyat
* Yeni Kızılkaya
* Türkmenoğlu
( kaybolup gidenler... Egeman, Contex, Urallar Co., Esin Nakliyat)

İste bu bizim hikayemiz...

Kaynak : Nazmi Özcan


<!-- m --><a class="postlink" href="http://vosmanius.blogspot.com/2004/10/b">http://vosmanius.blogspot.com/2004/10/b</a><!-- m --> ... sidir.html
Cevdet Ural ile Başlıyorlar

1960'ların başı...Türkiyenin nüfusu 28 milyona yaklaşıyor.İl ve devlet karayollarının uzunluğu 59 bin kilometre,
otomobilototmobil sayısı 45 bin,kamyon sayısı ise 57 binin üzerinde.Trükiye yurtdışından 467 milyon dolarlık ithalat yapıyor,ihracatı ise 320 milyon dolarda.Türk parasının değeri doalr karşısında 9 lira,Federal Alman markı'na göre ise 2,14 Lirave Türkiye Kalkınmasının 5 yıllkı planlarla programlama hazırlığında.

1962 yılında uluslarası nakliyecilik sektörü yeni yeni çalışmaya başlıyordu.Hiç bir ithalatçı ve ya İhracatçı kamyonlar ile nakliye yaptırmayı düşünmüyordu genlede yapılan nakliyecilik,Gemi ve Tren ile yapılıyordu.Bu zaman dilimi içerisinde nakliyecilik 7-8 tonluk bir elin parmakalrını geçmeyecek firmalar tarafından,sahip oldukları 2 kamyonlarla yapılıyordu.
İlk Avrupa gittiklerinde;Münih-Tahran Tahran-Münih arası iş ile ülkemizin pazara yakınlığı hasebi ile ''cevdet Ural'' sayesinde işlerini alıyorlar.Bu iş için seçilmiş araba ise 34 ET 939 Plakalı burunlu bussing'ti.
Türkiyemizin Uluslararası ilk kadın tır şöfürünü bilirmisiniz ?.Hatırlarmısınız ?.
Alıntı:1962 yılında uluslarası nakliyecilik sektörü yeni yeni çalışmaya başlıyordu.Hiç bir ithalatçı ve ya İhracatçı kamyonlar ile nakliye yaptırmayı düşünmüyordu genlede yapılan nakliyecilik,Gemi ve Tren ile yapılıyordu.Bu zaman dilimi içerisinde nakliyecilik 7-8 tonluk bir elin parmakalrını geçmeyecek firmalar tarafından,sahip oldukları 2 kamyonlarla yapılıyordu.
İlk Avrupa gittiklerinde;Münih-Tahran Tahran-Münih arası iş ile ülkemizin pazara yakınlığı hasebi ile ''cevdet Ural'' sayesinde işlerini alıyorlar.Bu iş için seçilmiş araba ise 34 ET 939 Plakalı burunlu bussing'ti.

İşte o anlatılan 34 ET 939 Plakalı Bussing Kamyon'a (soldaki) ait çok eski bir kare. :o :cry:

Üstadlarımız konu hakkında ne diyecekler ?.

[Resim: dsc08718re5.jpg]
Yukaridaki konu Türkiye nakliyesi icin bence cok önemli,bu konuya ben de deginmek istiyorum. Bilindigi gibi Türkiye TIR sözlesmesini 1966 yilinda imzalamistir. Yurt disina TIR plakasi ile cikan ilk araclarimiz; 06 EU 046 plakali Mercedes L334 ve 61 AH 971 plakali MAN F8L dir. Bu araclar Migros Magazalar zincirleri adina Istanbul-Basel (Isvicre) hattinda DANZAS-TRANSPORTS adina calismislardir. Araclarin akibetini hakkinda bir malumatim yok.Asagida ki resimler Isvicre de cekilmistir. Tabii ki ülkemizden yurt disina 1966 dan evvel arac cikmis veya tasimacilik yapilmistir, bunlardan ilki 1962/63 yillarinda Münih-Ankara-Tahran hattinda alman firmasi olan M&M (Münch ve Millitzer) adina Büssing ve MAN marka araclarla bir Ankara sirketi olan UMAT tarafindan TIR plakasi olmadan gerceklestirilmistir. Bu tür konularda kaynak olarak Sayin Nazmi Özcan Bey in sitesini tavsiye edebilirim. Saygilarimla..

[Resim: 002hff.jpg]

[Resim: mantr157.jpg]
[Resim: 2wdr9du.jpg]
Frintas ( Ant, Ziraat Bankasi, Fisko Birlik ) kisa bir süre olsada beynelmilel tasimaciliga katkisi olmus bir sirket.
Resimde frigofrik bir kasaya yurdumuzda 70li yillarda nasil yükleme yapildigini gösteriyor, nakliyeciligimizin kan agladigi yillar daha dogrusu kendi yollarimizda Türk plakali TIR dan daha cok bulgar, macar, rumen v.s TIR larinin gectigi yillar, ne jeolojik avantajlarimizi kullanabildigimiz ne de jeopolitik üstünlük kurabildigimiz yillar. Bu konu icin yazilacak cok malzeme var.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
Referans Adresler