Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Türk Otobüs Tarihinin Altın Adamı Gazanfer Bilge Vefat etti.
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2
[Resim: bilge200408jm7.jpg]


Uzun zamandır karaciğer rahatsızlığı nedeniyle Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'nde tedavi gören Türk otobüs tarihinin altın adamı Gazanfer Bilge, bugün hayata gözlerini kapattı.

85 yaşında vefat eden Gazanfer Bilge'nin cenazesi, 23 Nisan Çarşamba günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından memleketi Kocaeli'nin Karamürsel İlçesi'ne bağlı Dereköy Beldesi'nde toprağa verilecek.

Üstadın güreş yaşamını da şu şekilde özetleyebiliriz.17 yaşında güreşe başlayan Bilge, 1946 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de serbest stil 62 kiloda Avrupa şampiyonluğunu kazandı. İki yıl sonra Londra Olimpiyatları'nda Türkiye'nin ilk Olimpiyat şampiyonu oldu.

Eğitim alanında yaptığı büyük yatırımlarla tanınan ve ticarete atıldıktan sonra ülkenin sayılı vergi rekortmenleri arasına giren Gazanfer Bilge, 1953 yılında güreşi bıraktı.

Bilge, yaptığı hayırlar ve hizmetler nedeniyle 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından ?Üstün Hizmet Madalyası? ile ödüllendirilen tek sporcu oldu.

Güreş tarihine ismi ?tuş kralı? olarak geçen Bilge, Olimpiyat Komitesi tarafından ?Dünya Fair Play şeref Ödülü´ne? layık görülen ilk Türk unvanını da aldı.

Allah (cc) rahmet eylesin.
Allah rahmet eylesin....
Merhum Gazanfer Bilge'nin otobüscülüğünün anlatılığı bir yazıyı da aşağıya ekliyorum.
Kaynak: <!-- m --><a class="postlink" href="http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2003/08/23/334177.asp">http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2003/08/23/334177.asp</a><!-- m -->

İKİ MİNİBÜSLE BAŞLADI 300 OTOBÜSE ULAŞTI

Gazanfer Amca, 1948 Londra Olimpiyatı'nda tüm rakiplerini tuşla yenerek şampiyon olurken tarihe geçmişti. Ama 1952 Olimpiyatı arifesinde 20 bin lira onun yaşamını değiştirdi. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nün onunla birlikte bazı arkadaşlarına dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakanı Adnan Menderes'in emirleriyle verilen 20 bin lira ödül spor dünyasını karartırken, yeni bir yaşam sayfası açmıştı. Bu ödül sonrası o büyük şampiyonlar profesyonel ilan edilince, Helsinki Olimpiyatları'nın kapıları yüzlerine kapanmıştı.

O günleri anımsarken derin bir iç çekti Gazanfer Amca: ??Bizi Helsinki'ye götürürlerken ne yazık ki 20 bin lira ödül alan bizlerin isimlerini Olimpiyat Komitesi'ne bildirmemişler. Ülkemize en az 4 altın madalya kazandıracağımız bir olimpiyata giremeden geri dönerken o günkü küskünlük beni spordan soğutup iş hayatına atılmamı sağlamıştı.??

20 bin lira uğruna bir kapı kapanmıştı ama ileriki yıllarda onu dünyanın en büyük ödüllerinden birini getirecek bir ??hayat kapısı?? açılıvermişti.

Dört yıl askerlikten sonra bir süre İkinci Şube'de sivil polislere hırsızları yakalamakta ve etkisiz hale getirmekte önemli oyunları öğretti. Ve 1949'da daha sonra da kendisini imparator yapan otobüsçülüğe adımını attı. Altışar bin liraya aldığı 10 kişilik iki minibüsle Karamürsel-Yalova arasında 25 kuruşa yolcu taşımaya başladı. Sonra da işi büyüttü:

??12 bin liraya 11 metre boyunda bir otobüs şasesi aldım. Bursa'da 8 bin liraya 50 kişilik, radyolu, perdeli lüks bir kasa yaptırdım. Böylece 20 bin liraya 50 kişilik bir otobüs sahibi oluverdim. Karamürsel-Yalova-Bursa arasında çalıştım. Daha sonra İzmit-İstanbul seferlerini ilk kez ben başlattım. O dönemlerde İstanbul-Ankara arasında sabah akşam seferleri yapılırdı. İstanbul-Ankara arası beş dakikada bir otobüs kaldırarak bir mucizeyi gerçekleştirdim ve 300 otobüslük bir filoyla otobüsçülükte imparatorluğumu ilan ettim.??

Şampiyon güreşçi Mustafa Dağıstanlı'yı da ilk otobüsü vererek otobüsçülüğe başlatan kendisiymiş. Ama bir gün otobüsçülüğü bırakmış. Hem de tepesi atarak:

??Benim özel garajım vardı. Ancak bizi tek bir garajda toplama kararı aldılar. Bize büyük paralar karşılığı park yeri ve peron verdiler. Ancak otobüslerimizden her garaj çıkışında para kesince kızdım ve otobüsçülüğü bırakıp benzin istasyonları açtım. Bir gün bir istasyonuma ana dolum yerinden yüzde 40 oranında sulu mazot gönderilince bu işe fena bozuldum ve o istasyonlarımın hepsini devredip, Suadiye Çınardibi otelini satın aldım. İşlerimin iyi gittiği günün birinde bu kez Bağdat Caddesi üzerindeki otelimin tabelasının belediye zabıtaları tarafından haksız bir şekilde söküldüğünü görünce beynimden vurulmuşa döndüm. Bu kez yine kızıp otelciliği bıraktım. Stresten kurtulup, otelin bulunduğu yere yüksek bir bina diktim. Şimdi bu apartmandan topladığım kiraları hayır işlerine yatırıyorum. Çok da mutluyum.??
Allah Rahmet Eylesin.İki değerimizi kaybettik birtisi Ayavaz Gökdemir Hoca bir diğeri Gazanfer Bilge.
Gazanfer Bilge adı sampiyon güreşciliğinin yanında otobüscülük dalında da yolcu taşımacılığıyla özdeşleşmişti.İnsanlar "neyle gidiyorsun?" sorusuna "otobüsle" cevabından önce "Gazanfer Bilge ile" derlerdi.Gazenfer Bilge otobüscülük konusunda birçok ilke imza atmıştır.Temiz iyi arabalar ,disiplinli personel,yolcuların rahatı için ne gerekiyorsa bunların sağlanması gibi konuları kendisine ilke edinmişti....

Bu sektörden başka yaptığı işlerde de dürüstlük ,çalışkanlık ve müşteri memnuniyetini hep ön plana çıkardı...
Arkasında bir çok hayırlar bırakarak "Hakkın Rahmetine" kavuştu...

ALLAH (cc) Rahmet eylesin.Toprağı bol olsun...

Ayrıca Ayvaz Gökdemir Hoca'nında vefatını öğrenmiş bulunuyoruz.
ALLAH (cc) Rahmet eylesin .Toprağı bol osun...

adilarslanoglu

Ne diyecegimi bilmiyorum......

Allah rahmet eylesin..Ekmegini yedik.Gazanfer Bilge'yi kendi benzinliğinde görüp konuşmuştum.İlk ve son.Düzce Olimpiyat yerinde duruyor.Ama kapalı.Geçen hafta gittim,kapısının önünde oturdum.Hatta dedimki bu kadar otobüs buraya nasıl sıgıyordu diye.Gitti gelmez.Ne Gazanfer Bilge nede o muhteşem otobüscülüğü.......

Ankara İstanbul arasında 5 dakikada bir otobüs kalkmaz diyen varsa bana gelsin....Ben o 5 dakikada otobüs kalktıgı vakit Gazanfer Bilge'de muavin olarak çalışıyordum.(06 TA 343-1979 model 0302)........Sözün bitttiği yerdeyim.

Sevgiyle kalın...
Sayfalar: 1 2
Referans Adresler