Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Reo Nostalji
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2
[Resim: 9stlz4.jpg]
Reo C-Serisi 1975 Karacabey-Bursa
Müthiş bir paylaşım.Gökhan Ağabey Askeri Reo'lar dışında ilk defa görüyorum böyle bir aracı.Smile
Acıkcası bende ya Askeri yada Askeriyeden ayrılma görmustum bugune kadar, büyük sürpriz oldu banada, acaba Türkiyede ne kadar yayılabildiler?
Plaka 10 sanırım, araç Karacabeyde çekilse de Balıkesir yada Bandırmalı birine aitmiş.
Reo lar yurdumuza Marshal plani ile gelen araclardandir. Askeri arac disinda ilk olarak Istanbul da konteyner tasmaciliginin duayeni olan Öz Nakliyat, kamyonculuk yillarinda Reolar kullanmistir. Digerleri kadar yaygin olmasada sevilen ve övülen bir markaydi.
Reo ilk önce Diamond ile birlesip, Diamond-Reo olarak 1974e kadar bir kac degisik model cikarmis. Daha sonra White-Western Star sirketine katilip piyasaya veda etmistir.
[Resim: 122j7lg.jpg]

Muhtemeln ilk hayati askeriyede gecmis,
Bu kurtarıcı araç büyük tip kupasına bakılacak olursa Continental 6602 motorlu ,benzinli ve 6 silindirli bir araç.

Orijinalinden kurtarıcı araç olarak üretilmiş ise iki modelden birisi olmalı.Bunlar M62 ve M543 modellerdir.Bu iki araç ilk bakışta aynı görünseler de arka vinçleri farklıdır.(M62 vinci tek,M543 vinci çift pistonludur)

Daha önce TOE tarafından M 602 modeli Reo'ların monte edildiğinden bahsetmiştik.

Bu o Reo'lardan daha büyük kapasiteli bir araç.O model Reo kamyonlar üzerinde OA/COA 331 motorlar vardır.

Bu kamyonun üzerinde de Conti motorunun kaldığını sanmıyorum.Çünkü o benzin sarfiyatını sadece Amerikan ve Türk askeriyesi karşılayabilir.

MKE hurda satışlarından sivil piyasaya intikal eden bu araçları alanlar ilk olarak bu motorları değiştirerek piyasa işi dizel motorlara tadil etmişlerdir.Tabii bu tadilat sadece motorla kalmayıp şanzuman ve çeker diferansiyeller de motorla uyumlu modellere tadil edilmiş olmalıdır.Orijinal diferansiyeller ölü dingil ve ön dingillerde boşta çalışacak şekilde kullanılmışlardı.

Bu kurtarıcımızın üzerindeki arka vinç standart askeriye kurtarıcılarında bulunan ve "bom vinci" tabir edilen tipte değil.Orijinal vinçlerin sağ yanında operatör kumandalarının da yer aldığı kumanda bölümü olmalıdır.Bunda o bölümde bomun oynamasını engelleyen destekler var.

Ama aynalar,ön dingil ve jant,camlar,ön panjur,arka çamurluklar orijinal.

Bir de ön tamponun ortasında da bir makara vinç bulunmalıydı,o da yok.

M serisi askeri araçlar yakıtı çok harcasalar da kaya gibi kemikli,arıza tanımayan,onarımları kolay ve az bakımlı araçlardı.

Çok güzel bir resim.Teşekkürler Gökhan üstad.


Not: Bu mesajdaki bilgiler size gereksiz gelebilir.Çünkü bunlar neticesinde ordudan kaydı silinip yok edilmiş araçlar.Ama bilginin iyisi kötüsü olmaz.Bir gün işinize yarayabilir.O yüzden biraz detaya girdim.
Sayfalar: 1 2
Referans Adresler