Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Man-Manaş Çeşitli Otobüs Nostaljileri
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
[Resim: 10zy5gk.jpg]

Kaynak: SF bus France
590 HO dan dönme bir SüperMan taklidi.Ama işçiliği güzel değil.
Elimde bulunan ufak bir Man Nostalji broşüründe dikkatimi çeken bir ayrıntı ,yorum yine sizlerin..
[Resim: nfth.jpg]
Alıntı:Orjinali de bu mu acaba M.Ali ağabey?

Evet aynen o.
Ozan kardeşimin yukarıda yolladığı resmi ters çevirerek yeniden yükledim.Her ne kadar yukarıda görülen 42 plaka bu resimde ters görünse de otobüslerin kapıları düzelmiş oldu.Sanıyorum bu resim eski bir kolaj çalışması ve ana resmi basarken filmi ters tutmuşlar.Smile

Resim çok güzel.Ön planda görülen cafcaflı panjurlu MAN çok hoş duruyor.Bir kaç gün önce Gökhan arkadaşımızın yolladığı bir İnter kamyon bozmasında sonradan yapılmış dediğim ön panjurun aslı bu işte.

Burası muhtemelen MAN lar için "Dünyada MAN , ahirette iman " diyebilecek kadar çok seven Konya'lı kardeşlerimize ait bir MAN tamirhanesi.Park yerindeki kamyonlar da MAN çünkü.

Otobüslerin orijinal olduklarını söyleyebilmek zor.Ön plandakinin de tekerlek yerleştirmesine ve arka çıkıntısının uzunluğuna bakarsanız bir kamyonun şasesi üzerine çatıldığını fark edebilirsiniz.Arkadaki iki kapısı da açık olan ise bizim klasik kamyondan bozmalarımızdan birisi.Muhtemelen yaz günü motorla ilgili bir sorunu halletmek üzere iç kaputu açarak çalıştıkları için bütün kapıları da hava almak için açmışlar.

Bu tip otobüslerde motora müdahele edebilmek oldukça meşakkatli bir işti.Bazı parçalara alttan,bazılarına otobüsün içinden ulaşıldığı gibi bazı yerlerine hiç ulaşılamadığı bile olurdu.Çünkü hesaba kitaba dayalı bir tarafları yoktu.Bazen kopan bir V kayışını bile takabilmek saatler alırdı.

[Resim: nfth.jpg]
Bu akşam biraz da MAN'ları inceleyelim.

Forum içerisinde Bursa işi burunsuz otobüs taklitleri içerisinde dikkat ederseniz en çok MAN etiketli otobüsleri görürsünüz.Aslında motor ve düzenlerinin pek çoğu MAN olmayan bu otobüslerin asıl tipi nedir derseniz işte size aslı.

Bu otobüsümüzün modeli 420 HO."HO" ibaresini daha önceden forum içerisinde bolca gördüğümüz yerli montaj 590 HO şehirler arası otobüslerde de görmüştük.HO MAN otobüsün şehirlerarası modeli olduğunu anlatıyor.

Bu otobüsümüzde de altı silindirli 5,9 lt hacimli bir MAN Diesel D0026 motoru var.Hem de 120 HP.İmal yılı ise 1957.

Aslında D0026 motoru da bize çok yabancı değil.Bu motorun küçük farklılıklarla üretilmiş bir modeli bizde 1967 yılında üretilmeye başlanan 520 modeli MAN kamyonlarda da kullanılmıştı.

[Resim: 2eal6h4.jpg]



Bu otobüs de MAN'ın Almanya üretimlerinden.Bu da 1965 yılı üretimi bir 535 HO.Motoru dizel,7,25 lt kapasiteli, altı silindirli ve 160 HP güç üretiyor.Ama bu otobüs yukarıdaki 420 HO'dan farklı olarak arkadan motorlu.

Bu otobüs MAN'ın en çok ürettiği modellerden birisi.Bizdeki 445 ler,575 ve 590 ların da temeli bu şasedir.Bu otobüsün çeşitli modifiyeleri bahsettiğim modelleri getirmiştir.Zaten bizim üretimlerle çok benzerlikleri olduğu da görülüyor.

590 HO ile en büyük benzerliği resimden de görüleceği üzere öndeki 1-2-3-4 numaralı koltukların şoför ile aynı hizada oluşu,diğer koltukların bulunduğu kısıma ise bir basamakla çıkılması ve yüksekte durmasıdır.Tabii kübik kasa yapısı ve geniş camları da aynen bizim otobüsler gibi.

Bu otobüsümüz 1965 model.Ama havalı kapı ile donatılmış.Halbuki o yıllarda bu tip kapı sadece belediye tipi otobüslerde görülürdü.Bizde havalı kapıların 1970 lerin ortasından sonra yaygınlaştığı düşünülürse erken bir gelişme olarak değerlendirebiliriz.

[Resim: 29dws2o.jpg]

Herkese selamlar...
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
Referans Adresler