Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Man-Manaş Çeşitli Otobüs Nostaljileri
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
Biraz eskilere gidelim.İşte aşağıda Büyükdere Caddesi üzerindeki Ercan Han.Ancak sanıyorum bu han Ercan Holding'in işten el çekmesinden sonra yıkılıp yeniden yapıldı.Çünkü bazen geçerken gözlerim bu hanı arasa bile göremiyor.SmileSmile

İçeride bir adet 520 kamyon ile bir adet de 575 otobüs görünüyor.Otobüsün şehirlerarası mı yoksa belediye tipi mi olduğu resimden belli olmuyor.

Ancak 590 modeli otobüslerin 1972 yılında üretime başaldığını düşünürsek bu resim de 1972 öncesine ait olmalı.

Camda yazan Braud da bir biçerdöver markasıdır.

Herkese selamlar...


[attachment=4794]
Man 750 HO R11
Atak Karedeşler Yeşilırmak Seyahat Amasya Merzifon.

Bu arabadan Türkiyede varmıydı ?...Benim tevellütüm yetmiyor kimler bu konuda bilgi verebilir.



[Resim: 46732120.jpg]

[Resim: 73648985.jpg]
Benim tevellüt hiç yetmez.Aracın önünü toplayan usta ön cam altında nikelajlı şeriti kullanarak O321 i örnek almış.Bagaj kapaklarının alt kısmında menteşeler görünüyor gibi.Üstten çekerek açılan tipte olabilir.
Alıntı:[Resim: 46732120.jpg]

[Resim: 73648985.jpg]



MAN Kamyon ve Otobüs Sanayii 1966 yılında 520 H modeli kamyonların montajı ile faaliyetine başlamıştır.1970 li yıllarda bizde üretilen kamyonları düşünürsek içlerinde MAN çok farklıdır.MAN gerek orijinal üretimine uygun yapısıyla,gerek üzerindeki oldukça kaliteli aksesuarlarla ve de gerekse kullandıkları malzemenin yüksek kalitesiyle pek çok konuda liderdir.

Şase halindeki bir 520 MAN'ın şaftına ve diferansiyeline dikkat ederseniz çok kibar incecik malzemeleri hemen göze çarpar.Bu malzemeyi böylesine kibar,incecik ama bir o kadar da sağlam yapan teknolojidir,tasarımdır,kalitedir.

O yıllarda İngiliz malı (marka yazmayayım,ayıp olur) kocaman,hantal diferansiyelleri kullanan muhtelif markalar her fırsatta aks kesip yollarda rezil olurken MAN yükü ne olursa olsun böyle arızaları sahiplerine yaşatmazdı.

İşte bu yüzdendir ki kamyondan bozma otobüslerde de en çok kullanılan kamyon şaselerinden birisi MAN olmuştur.

Bizim Çırpıcı Yolu üzerindeki ilk MAN fabrikamızdan çıkan ilk MAN otobüs de 445 modeli şehirlerarası otobüstür.Yuvarlak farlarından diğer modellerden ayırd edilebilen bu otobüs ilerleyen zaman içerisinde sağlam ve kemikli yapısından dolayı pek çok belediye ve özel halk otobüsü işletmecisi tarafından tercih edilerek yıllarca ülkeye hizmet etmiştir.Resimlerine bu başlıkta arama yaparak ulaşabilirsiniz.

Adil Sezgin üstadın değerli arşivinden gelen Merzifon'lu işletmecilere ait olduğu anlaşılan MAN otobüs de oldukça ilginç.

Bu otobüs Fatih üstadın belirttiği gibi bir 750 HO R11 modelidir.Model yılı olarak da 1961 ya da 62 model olabilir.O yıllarda henüz yerli üretimler piyasada olmadığından ithalatta bir kısıtlama yoktur.(Yerli üretimi korumak amaçlı olarak daha sonra otobüs ve kamyonlara 1980 li yılların başına kadar ithalat kısıtlaması da getirilmişti).

Parası olan girişimciler özellikle Almanya'dan muhtelif marka ve model otobüsleri oldukça tuzlu fiyatlara ithal ederek otobüs işletmeciliği yapmıştı.Bu otobüsümüz de o ithalatlardan birisidir.

Otobüsün görünümüne dikkat ederseniz kaliteli nikelajlar,Hella farların durumu,panjurun görünümü,ön panelin eğimli yapısı fabrikasyon imalata göndermeler yapıyor.Evet öndeki O321 e benzer nikelajlı bant ofsayt durmuş.Ama bu bence Merzifon'lu kardeşimin işgüzarlığı gibi duruyor.

Bagaj menteşelerinin durumu da aslında daha önce O321 Mercedes otobüslerde de bahsettiğimiz gibi kapakların devrilerek açılmasının göstergesi.Bizdeki kamyondan bozma otobüslerden bazılarında bu tip uygulama olsa da çoğunluk O302 kapağı şeklinde açılırdı.

O yüzden bu otobüsün orijinal Münih imali bir MAN olduğunu düşünüyorum.

MAN'ın 1963 yılında ürettiği 750 HO modeli otobüsüne ait resim ve iç planını da orijinal durumun görülmesi açısından aşağıya ekliyorum.

Not:Merzifonlu olup da soyadı da Atak olan bir arkadaşım var.Ondan otobüsün önünde yazan "Bursalı Yeşilırmak Turizm" konusunda bilgi almaya çalışacağım.

[Resim: 1acx.jpg]

[Resim: 1abz.jpg]

[Resim: 1aav.jpg]

MAN genel hatlarıyla Mercedes kadar kibar,Magirus kadar hırçın durmasa da sert hatları ve kaya gibi sağlam duruşuyla göz dolduran bir otobüstür.Bu dün öyle olduğu gibi bu gün de geçerlidir desek yalan olmaz sanıyorum.
[Resim: 4h8d2t.jpg]
Bu araba M.a.n 750'mi yoksa kasamı çatılmış ?.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
Referans Adresler