Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: 1952 Model L 6600 Kamyonu Şoför Mahalli ...
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Bu gün inceleyeceğimiz resimde 1952 model bir Mercedes-Benz L6600 kamyonunun şoför mahalli var.Biraz detaylarına bakalım isterseniz.

Otobüs başlıklarının takipçileri 6600 rakamını O6600 modeli otobüslerden hatırlayacaklardır.

Bu da o modelin kamyon hali.Üzerinde OM315 modeli altı silindirli, sıra tipi,8300 cm3 hacimli ve 145 HP güç üreten efsanevi bir dizel motor var.Ağır hizmet türü işlerde kullanılmak üzere tasarlanmış bir kamyon.

[Resim: 1952u.jpg]

Öncelikle direksiyon simidine dikkat edelim.Bu istavroz modeli dört kollu ve ortadan korna butonlu direksiyon simidi modelini ilerleyen yıllarda neredeyse bütün Alman imali ağır vasıtalarda ,otobüsler de dahil olmak üzere görürüz.Marka önemli değildir.MAN'da da Magirus'ta da aynı simidi görebilirsiniz.Yine forumumuzun en hareketli başlıklarından O3500 modeli Mercedes-Benz otobüslerde de aynı direksiyonu görürüz.

Göstergelerin sağ tarafında yer alan kumandalara bakalım.Altta en sağda yer alan nikelajlı "L" tipi kol marş anahtarıdır.Bu kolu sağa doğru çevirdiğinizde marş motoruna hareket verir.Onun hemen yanında kontak anahtarı vardır.Bu anahtar için Mustafaoe üstadım "anahtarı kaybedince çividen de yapardık" demişti,aynen öyle ,bütün anahtarların biribiri ile aynı olduğu bir kontak anahtarıdır.Eski traktörlerin kontakları da böyleydi.Ve hatta O302 de bile bu kontağın farlara da kumanda edebilen biraz ayrıntılısı vardır.

Bu model kamyonlarda el freni eski otomobillerin el frenlerine benzer.Kilometre saatinin altında kapı kolu gibi bir kol görünüyor.İşte bu kol çekilince el freni çekilmiş olur.Boşaltmak için de kolu sağa doğru çevirmek yeterlidir.Aslında pratik bir çözüm.

Bu şoför mahallinde dikkat çekici bir husus da o yıllarda gerek görülmüş ama daha sonraları unutulmuş bir ayrıntı.Camın altındaki okuma lambası.Aşağıya biraz büyüterek ekliyorum.Bu lamba üzerinde görülen beyaz kısım kulbundan tutularak açıldığı zaman yanar.Kapatıldığında da söner.Açıldığı zaman kapak tamamen açılmaz.Dolayısıyla ışık cama yansımaz.

[Resim: 522dy.jpg]

Şoför mahalli genel görünümü çok basit bir dizilişe sahip olmasına rağmen ne kadar kullanışlı ve fonksiyonel olarak tasarlanmış.Biri km.saati diğeri diğer fonksiyonlar olan iki göstergeli sistem halen dahi kullanılıyor.Uzun yıllar bu sistem pek çok marka tarafından da aynen bu şekilde kullanılmıştır.Bu yönüyle de aynı zamanda motorlu araçlarda bir temel teşkil etmekte.

Referans Adresler