Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan 52 (O 352)
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(24/05/2011 12:06 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]Bir ara bir yabancı sitede gördüğüm fotoğrafları sizlerle paylaşamak istedim.Şirket;Arı Turizm nerenin firması olduğunu bilemiyorum,ayrıca ikinci fotoğrafda ki mekanı da merak etmedim değil,bir göl kenarı gibi,muhtemelen 52 arıza yapmış olmalı 06 plakalı doç yardıma gelmiş gibi,en iyisi konuyu büyüklerime havale edeyim Wink.




Otobüsün bulunduğu yer Gölbaşı'na , benzinlik ise bir zamanlar G.Antep'lilerin işlettiği Gölbaşı çıkışındaki kamyoncu mola yerine benziyor.Yol da bu tahminim doğruysa Ankara-Konya yolu -olabilir-.

Otobüs ise O302 nin piyasaya çıkışından hemen sonra toplanmış.Bu bir 52 de olabilir veya O321 kasası tadil de edilmiş olabilir.

Kasanın genel yapısı 1968 modeller gibi çünkü.
Alıntı:
Baska bir Contexe ait Mack F 700 sene 1977, otobüs icin yorumlar bekliyorum...




Gökhan Diler Ağabeyimizin Fotoğrafındaki Arabaya, Ben 52 Kasa diyorum Big Grin.
O302 nin piyasaya sürüldüğü 1968 sonrasında model birdenbire atılım yapıverince bizim kasacılarımız eskiden olduğu gibi Magirus ya da MAN'a benzetilmeye çalışılmış,ya da özgün modellerdeki kasaları yapmayı bıraktılar.İş tamamen O302 taklitçiliğine döndü.

Hatta bu dönemde kamyon şasesinden otobüs toplamaktan ziyade eski otobüslerin tadilatla O302'ye benzetilmesi ön plana çıktı diyebiliriz.

İşte bu faaliyetler esnasında OM 352 ve 1113 motorlu olarak toplanan otobüsler ile O321 ve hatta 714 Magirus'lardan O302 ye dönen dönmeler piyasadaki kısa hatlara oturdular.Bu hatlar İstanbul-Trakya ve Trakya ilçeleri hattı,İstanbul-İzmit-Adapazar hattı,Ankara-Eskişehir hattı gibi yoğun yolculu, kısa ve düz hatlardı.

1113 lerin bir kısmı Otomarsan tarafından şase olarak ithal edildi.OM 352 motor,şanzuman ve diferansiyeller de bir şekilde ithal edilerek otobüs haline getirildi.

Bazı dürüst kasacılar bu otobüslerin ön yolcu camı altındaki "O302 Otomarsan" plaketleri yerine "O352" etiketi bile kullandılar.Ama piyasa şartları icabı zamanla bütün bu plaketler "O302 Otomarsan" olarak değişti.

Bu otobüslerin orijinal olmadığını o zamanlar işi bilenler karşıdan bakıverince anladı.Ama yolcunun çoğu da "neyle geldin?" sorusuna "sıfırüçyüzikiyle" cevabını vererek bu otobüslerden ve aynı zamanda O302 den de memnuniyete tercüman oldular.

Pek çoğu yukarıdaki resimdeki otobüs gibi falsolar verdiklerinden ilk bakışta "fason" olduklarını bağırsalar da bu otobüsler de küçük paralarla bu işlere girişmek isteyenlerin can simidi ve atlama taşları oldular.

Bunlar üzerlerinde ne de olsa Mercedes markasını taşıyan motor ve düzenler taşıdıklarından kamyondan bozmalar gibi yolcu ve şoförü en olmadık yerlerde olmadık arızalarla rezil etmediler.Yine de belli bir kalite taklitle de olsa tutturulmuş oldu.

Bu otobüsümüzde de ilk gözümüze çarpan hususlar ise; 8,25x20 küçük lastikler,321 e ait olduğunu düşündüğüm geniş delikli jantlar,aksak duran ön panjur,içerlek duran tekerlekler ve O302 den farklı görünen koltuk düzeni.

Ama 1970 lerin boya stiliyle,beyaz kemik direksiyonu ile,1968 modele ait cam altı çıta dizilişiyle,düzeltilmiş silecek düzeniyle,tepedeki efsanevi "Aydın" Turizm ışıklı levhasıyla güzel bir otobüs.

Netice olarak Fatih üstadın tahmini doğru.Bu bir 52.

Mack da çok güzel.Bu tip kasalardan Erzurumlu Ettat-Göncüoğlu firmasında vardı.Bu da frigorifik olduğuna göre muhtemelen o tip gıda taşımış.

Not:Resim için ayrıca teşekkürler Gökhan üstad.
[attachment=3381]
[attachment=3379]
[attachment=3380]


Mercedes-Benz OM 352 motorundan daha önce de bahsetmiştik."Bu motor Dünya üzerinde en çok kullanılmış ve tüm motorlar arasında en güzel motorlardan biridir" diyebiliriz.

OM 352 motorunun genel özelliklerini tekrardan hatırlayalım isterseniz.

Bu motor sıra tipi altı silindirli , 5675 cm3 hacimli , 126 HP güç üreten,PES tip Bosch mazot püskürtme pompalı bir dizel motordur.

İlk olarak kullanıldığı otobüs modeli de O321 HL modelidir.O321 Mercedes-Benz otobüslerinin ilk modellerinde OM 321 motorlar kullanılmasına rağmen daha güçlü ve teknolojik motorlar olan OM 352 nin imalatının başlamasıyla otobüsler üzerindeki yerini almıştır.

Bu motorlar aynı zamanda "sandık motor" olarak da satılmıştır.İşte bizdeki Otomarsan imali 10 RÜH modeli otobüslerin dışında karoser ustalarımızca çatılan O302 benzeri ya da kopyası arkadan motorlu otobüslerde hep bu motor kullanılmıştır.

Eski mesajımda da yazmıştım.Bazı dürüst karoser imalatçıları yaptıkları otobüslerin ön yolcu camı altına "O 352" ibaresini bile yapıştırmışlardı.Ancak zaman içerisinde bu otobüslerin hepsi O302 olarak bilindi.

OM 352 motor için sadece otobüslerde kullanılmıştır diyemeyiz.Aynı zamanda diğer ağır vasıtalarda,kamyonlarda,jeneratörlerde aklınıza gelecek pek çok sanayi makinelerinde de kullanılmıştır.
ARI turizm yanlış hatırlamıyorsam Denizli firması idi
[attachment=3551]
52 Tipindeki küçük ama bir o kadar alımlı olan,Avrupadaki iki dolap tipindeki modellere emsal teşkil edilerek üretilen,hatta emekli olan ve halen Mercedes Benz fabrikasında çalışmaya devam eden Türk ustalarından mühendislerine herkesin ''Biz Ona 06-302... ''dediklerini öğrendim.


İlginçdir bu araba hakkında,bilinmeyen bazı detaylar aklıma gelmişdi.Bu araçlar üretildiği yıllarda,ülkemizdeki yolların ve de şehirlerin yetersizliği ile şehiriçi belediye ve halk otobüsçülüğü,ayrıca kısa mesafede turizm taşımacılığı yapan işletmecilerin en çok tercih etmiş olduğu araçlardan bir tanesiydi.Fakat ömürleri O304 gibi uzun olmamışdı.

Belli bir zaman'a kadar çalışan 52'ler tek tük,yollarımızda görünsede 80 ve 90 yıllarda Bursalı ve İstanbul'lu ustalar tarafından,karoser atölyelerinde,şasilerinin uzatılması ve motorlarının değişmesiyle birlikte yollarımızda O302 olarak görülmeye başlanmışlardı.


[attachment=14640]
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referans Adresler