Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Federal Otobüsleri
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
1959 Kamyondan Toplama Wink

[attachment=4481]
Aracın önündeki armada yazmış olduğu gibi marka "Federal" olmalıdır.
Selamlar.
Doğrusun Ağabeyim...

Federal markasını tevellüdüm dolayısı ile ben de bilemiyorum.


[attachment=4483]
Yıllar öncesine gidelim.Konyalı bugünün Özkaymak Holding'in temellerini atan Rahim ve İsmail Özkaymak kardeşlerin karosercilik hikayesine.

İlginçtir kendi arşivlerinden otobüs sektörü içerisinde birlerine zamanında ödünç olarak verilmiş bu fotoğraflar daha sonrasında ise sanırım beğenilmemiş bir şekilde elden çıkarılmış ve ya kaybolmuş ya da el değişmiş.Özkan Özkaymak'ın yıllardır arayıp bulamadığını ve peşinde olduğunu biliyordum.Geçtiğimiz günler de tevafuk bir müzayede de elime geçti ve tekrar tüm haklarıyla fotoğrafı satın aldım.

Garip bir sektör,bir hatıraya sahip çıkamayacak kadar ve o hatıraları sahaflara üç kuruşa gömdürecek kadar...hatta ''fotoğrafları sahipleniyorlar yetişin'' deyip milletin arşivini sosyal medya da heba edecek kadar,Ali Cengiz zekaya sahipler.

Neyse ki bizleri magazinulaşım'ı tanıyan sahafların eline düşen fotoğraflar farklıdır,onlarda ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyor.Kutularda ve müzayedeler de bekleyen her fotoğrafın hepsinin bir hikâyesi vardır. Ne olmuştur da sahaf eline düşmüşlerdir ? Sahipleri hayatta iken bilemeyiz.

Eve uzatmayalım 1958 yılında Konya'ya şase olarak gelen Federal marka kamyon şasi üzerine çatılan ağaç kasa bu otobüs,Rahim ve İsmail Özkaymak kardeşlerin karosercilik hikayesinde saklı.




DEVAMI GELECEK...
[attachment=5814]
[attachment=5815]
Muavinlik yaptığım 80 li yıllarda,koyu griye bakan açık lacivert pantalonlu,uçuk mavi gömlekli,sarı-turuncu renk 0302 lerin bozkırın yağızı muavinlerine iç geçirirdim hatta bir tanesi o yıllarda 43 numaranın kesinlikle satılmadığını muavine ait olduğunu söylediğinde zaten yollarda gördüğüm turuncu renk Scanıa tırlarından da aşık olduğum bu firmaya olan sevgim bugüne kadar artarak geldi,Konya eski garaj yazıhanesinde cam vitrin içindeki otobüs maket-modelleri,bilet kapaklarının rengi ve devrinin otobüslerine ait resimli biletler Özkaymak ailesinin bu sektörün sanat-hobi yanıylada uğraştığının birer kanıtıydı....
Referans Adresler