Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Travego Maraton Euro 6 Tüketim Karşılaştırması
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3
2016 model yılı ile Türkiye şehirlerarası otobüs pazarı yepyeni Euro 6 motorları ile yeni oyuncuların rekabetine sahne olmaya başladı bile.

Yeni Mercedes-Benz Travego ve SHD sınıfında ilk kez yer alan yeni Temsa Maraton bu karşılaşmanın ana aktörleri olarak farklı özellikleri ile araç ve filo sahiplerinin beğenisini bekliyor.




Bu araçların ilk teslimatları da geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti.

Mercedes-Benz ilk teslimatta 25 ayrı firmaya 50 yeni Travego ve hemen ardından Esadaş'a 15 yeni Travego ile bu sınıfta yıllardır lider marka olmasının avantajını filo ve finansman yöntemlerinin cazibesi ile birleştirdi. Tabi yeni Travego'nun konfor, güvenlik ve teknolojik olarak standart özellikleri de bu cazibeyi arttırıyor.

Temsa ise yeni Maraton'u yeni Travego'dan daha önce tanıtmasına rağmen bu sınıfta (benim düşünceme göre) henüz yeni olmasının etkisiyle teslim edilen otobüs sayısında şu an için Mercedes-Benz'in oldukça gerisinde.

Bu durumun gayet anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum. Keza kendini SHD sınıfında 1995 yılından beri kanıtlayan ve pazar lideri olan Mercedes-Benz'e karşı yepyeni bir model çıkartıyorsunuz. Yeni Maraton'da yıllar içinde bu güveni sağlayabilirse SHD sınıfında Temsa'nın pazar payını arttıracaktır.


Temsa geçtiğimiz yıllarda iki hamle yaparak Türkiye şehirlerarası otobüs pazarında başarılı ve başarısız iki örnek verdi.

Başarılı örnek; Safir 2 modeli ile 13 metre sınıfını pazara sundu ve 2+1 yerleşim düzenli versiyonu ile (Önce 37 sonra 41 koltuk) ulusal firmalarda neredeyse standart otobüs olmayı başardı.

Başarısız örnek; Çift dingilli Diamond yapılan geniş pazarlama çalışmalarına rağmen bu pazara sunulan en başarısız modellerden biri oldu. Tahminimce Temsa'nın en başarısız modeli.

Günümüze dönersek yeni Travego ve yeni Maraton'un birbirine karşı avantajları bulunduğu açık.

Travego 12,295 metre ve 2+2 koltuk düzenli 46 kişilik tek versiyonu ile pazara sunulurken, Maraton 12,365 metre ve 13,080 metre 2+2 ve 2+1 koltuk düzenli VIP versiyonları ile 2+1 sınıfında Safir 2 ile elde ettiği başarıyı SHD sınıfında da tekrarlamak istiyor.

Yükseklikler ise Travego 3,99 metre, Maraton ise 3,90 metre. Aşağıdaki fotoğrafta sanırım Maraton'un süspansiyon havaları boşaldığından araç yere daha yakın görünerek bizi yanıltıyor.

Travego ve Maraton standart donanımlarının fazlalığı ve opsiyon listesinin kısalığı ile dikkat çekiyor. Tabi ilk kez sunulan yenilikler de Türkiye'de ilk, örneğin; Travego'da yolcu koltuk başlıkları standart, Maraton'da ise yolcu koltuğu ayarlanabilir bel desteği standart.

Bu bilgiler zaten uzunca bir süredir bahsettiğimiz ve yazılarımıza konu olan bilgilerdi. Şimdi elimize ulaşan yeni bilgilerle bu karşılaştırmayı çok farklı bir yere taşıyoruz.

2+2 düzenli, benzer uzunlukta ve benzer ağırlıkta olan bu iki SHD sınıfı Euro 6 motorlu aracın ortalama yakıt tüketimleri ne peki?

Öncelikle söylemek isteriz ki bu iki otobüse ait ortalama tüketim verileri bizlere çeşitli kanallarca ulaştırıldı. Bizlerde bu verileri bu başlık altında sizlerle paylaşarak gelecek dönemlerde de bizlere iletilecek olan verilerle karşılaştırma yapabilecek ve sizleri Euro 6 motorlu bu otobüslerin tüketimi hakkında net olarak bilgilendirebileceğiz.

Fazla meraklandırmadan bilgileri paylaşalım.

İki aracın gösterge tablolarındaki yol bilgisayarı tüketim verilerine bakılınca Travego 100 km'de 20,5 Lt, Maraton 100 km'de 26,5 Lt motorin yakıtı tüketmiş.




Elimize ulaşan ilk veriler bunlar ve şimdiden herhangi bir kesin görüş sağlamıyor. Önümüzde ki aylarda sektörün geri dönüşleri tüketim konusunda genel bir uzlaşı sağlayacaktır.

Aslında yapılması gereken, Almanya'da 2013 yılında Neoplan'ın Cityliner Euro 6 modelinin TÜV tarafından yapılan kapsamlı bir tüketim testi gibi bir testin ülkemiz sınırları içinde satılan modeller için yapılarak kesin bir sonuç elde edilmesi benim fikrime göre.

Bu testin sonuçları da daha önce yine benim tarafımdan bu platformda paylaşılmıştı. Aşağıda tekrar inceleyebilirsiniz.

Kaptan şöförlerimiz ve araç görevlilerinden ise yeni tüketim verileri konusunda bilgiler göndermeye devam etmelerini bekliyoruz.

Saygılarımızla



Alıntı:German TCB certifies particularly low fuel consumption

With a NEOPLAN Cityliner, MAN has proven just how economical coaches can be. MAN is presenting the test vehicle with its six-cylinder 440-hp MAN D26 engine in Euro 6 at Busworld 2013.

In cooperation with the Technical Board of Control (TÜV Sued), Germany's leading testing institute, a round course of 1,320 kilometres that can be seen as representative of a coach route was defined. The sections of the route are divided into motorway, secondary road and urban traffic. Based on the number of seats, the vehicle was then loaded up to the limit of its permitted gross weight. A professional driver carried out the test run, which took place under realistic conditions over two weekdays. Nothing occurred to interrupt the measuring runs. Subsequent to evaluation of the data recorded during the trips, the NEOPLAN Cityliner was certified as exhibiting the extremely economical fuel consumption of around 19.8 litres per hundred kilometres. With this record, the NEOPLAN Cityliner sets the standards in its field.
Fırat KARADAĞ 2016 ©
Magazin Ulaşım
Basit bir hesap yapalım.

26,5 - 20,5 = 6 litre /100km

18.000 litre 300 bin km 1 yılda

= 18 bin Euro yıllık sadece yakıttan kazancı var.

Dolayısı ile DAF motorunun Safir Plus'ta ki performansı Yeni Maraton'da sonuç vermemiş gibi.
Merhabalar

Mesajın devamında yer alan bilgiler Düzce Güven'in 81 FC 909 plakalı aracının kaptanı Mehmet Bey'den tarafıma verilmiştir.Araç 36,000 km civarlarındadır.

Düzce-İstanbul arası ortalama yakıt 26 L/100km
Düzce-Ankara arası 27-28 L/100km

İlerleyen zamanlarda yol bilgisayarının fotoğraflarını tarafımıza yollayacaktır.

Bilgilerinize.

[Resim: 2rw8a6f.jpg]




Araçların ağırlıkları, motor hacimleri ve beygir güçleri nelerdir? Bu unsurlarda yakıt tüketimini doğrudan etkiler. Şu an için Daf'ın Euro 6'sı geride kalmışa benziyor. 6 litre çok ciddi bir fark.

Ayrıca Maraton SHD falan değil. Bana körükleri normal gibi geldi. Aracın 3.9 yüksekliği klimadan kaynaklanıyor. Kabin yüksekliği Travego'nun yanında kendini belli etti. Tuhaf bir otobüs. Bu yakıt tüketimi ile de işi zor.

Saygılar.

Emre Turgut

Herkese merhabalar,
Yeni Travego ve Maraton sohbeti genellikle yakıt ve tasarım üzerine yoğunlaşmış bende nacizane düşüncelerimi aktarayım;

Yakıt tüketimine etki eden faktörlerden bir kısmını şöyle sıralayayım;
Aracın lastiğinden kullandığı yakıta, aerodinamik tasarımına yerden yüksekliğine yolda olduğu güzergahtaki rüzgarın şiddeti ve yönü, aracın dur kalk yapması, yolcu bagaj ve yakıt ağırlıkları, sürücünün gaz pedalına sert veya yumuşak dokunuşları, yazın klima kışın webasto ilave ısıtıcı çalıştırılması, aracın peronda rölantide çalıştırılma süreleri vb. etkenler doğrudan yakıt tüketimini etkileyen faktörlerdir.

Öncelikle kıyaslama yaparken 12 metrelik Travego'yu 12 Metrelik Maratonla kıyaslamak daha doğrudur, çünkü piyasada satılan Maratonlar'ın Mis Amasya Tur haricindekiler 13 Metrelik daha uzun ve daha ağır bir modeldir, sadece benim bildiğim kadarıyla Mis Amasya Tur'un aldığı ve Mercedes'e takasa verildiğini duyduğumuz Maraton 12 metredir,

Amasya Tur'un Mercedes Benz'e verilen 12 metrelik Temsa Maraton'un ekranında %26.5 litre yakıt tüketimi ve 4428 km yol gittiği belli olan araç bildiğim kadarıyla Adana'daki fabrikadan alındı Amasya'ya getirildi sadece Amasya-İstanbul seferi yaptı ve Mercedes-Benz'e takasa verildi buna göre ;
Adana-Amasya=600 km (tahmini)
Amasya-İstanbul=700 km (tahmini)
toplam 1300 km eder ekran görüntüsünde ise aracın 4428 Km yol gittiği belli oluyor aracın yaptığı yoldan geriye 3128 km yol kalır peki bu 3128 km yolu bu araç nerede yaptı? bu soru işareti benim kafamı kurcalıyor yoksa araç test mi edildi? gücü mü denendi?
bu soru işaretleri nedeniyle ben ekrandaki yakıt tüketimini normal şartlarda yapılan sürüş olarak görmüyorum,

-Onur Yurdanur arkadaşımız Düzce Güven'in 13 Metrelik aracını kullanan Kaptanla yaptığı görüşmede 13 Metrelik Maraton Vıp'ın %26 Litre civarında yakıt tükettiğini öğrenmiştir,
13 Metrelik SHD bir aracın %26 yakıt tüketmesi benim kendi görüşüme göre fazla bir tüketim değil az bir tüketimde değil sadece normal bir tüketim olduğunu düşünüyorum.

Gelelim Yeni Travego'ya Mercedes-Benz her zamanki gibi kalitesini bu araçta da göstermiş tasarım konusunda Maraton kadar eleştiri alsa da kısa sürede satış adetleri azımsanmayacak kadar çok olmuştur
Yakıt konusunda ise gelen verilere göre aracın bir önceki Travego serisine göre daha az yakıt tüketimi yaptığı aşikar, ama Mercedes-Benz'in koltuk dizilimde 2+2'de ısrarcı olması 2+1 alımı yapan firma ve bireyselcilerin bu araca mesafeli yaklaşmasına neden olmuştur,

Ben her iki modelide başarılı buluyorum, rekabet her zaman kaliteyi getirir bu yüzden
uzun yıllar bu araçların sektörde ve yollarda yan yana koşmasını isterim,

Aşağıda Yeni Travego ve Temsa Maraton'un 13 ve 12 Metrelik modellerinin teknik verileri karşılaştırılmıştır

[Resim: 7gRYEN.png]
Yanlış mı anladım yoksa yepyeni Maraton takasa mı verilmiş? Doğruysa nedeni nedir?
Sayfalar: 1 2 3
Referans Adresler