Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O 302 S ve V6 Efsanesi.
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Bu hava girişlerinin farklı boyutta olmasına dair üç ihtimal var.

1.Aslında bizim orijinal resimlerimizle bu girişler aynı,ancak resimden öyle görünüyor.

2.Otomarsan bu otobüste farklı boyutta ızgara kullanmış.

3.Otobüs kafadan vurulunca ve bu ızgaraların orijinali temin edilemeyince farklı boyuttaki yan sanayi üretimlerle değiştirilmiş.

Bu ihtimaller içerisinde en çok aklıma yatanı resimden dolayı o şekilde görüldüğü oldu.Çünkü sayı olarak,yanlarındaki gabari lambaları olarak ve hatta orijinal üretimde de bu bölgede var olan gri renk ince hilal tipi kaş boyamasıyla aksayan bir şey yok.

Aslında o yıllarda bu resimin çekildiği filmli fotoğraf makinelerinin objektiflerinde çok yaşanan bir durumdu bu.Mesela benim bir fotoğraf makinem vardı, bilinmedik bir markaydı.Pilli derlerdi ,o yılların tutulan modellerindendi ama biraz adiydi.Objektifi açıp kapayan mekanizması pille çalışırdı.Ben şişman olmama rağmen bu makine ile çekilen resimlerde hem boyum uzun görünür ve hem de zayıf çıkardım.Smile Smile

Böyle bir durum da yaşanmış olabilir.

Herkese selamlar...
[Resim: 23hndhz.jpg]
Kanberoğlu

[attachment=2762]
(10/04/2011 11:19 AM)y.aydin Yazılan: [ -> ]
(09/04/2011 08:16 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]Çok güzel toplanmış bir V6,sanırım 2009 yılında izmirde 2 adet toplanmış arabalardan bir tanesiydi.Sahibi hakkını vermiş,kuru bir beyaz boya ile yetinmemiş.Acaba 302'den sonra en iyi boya desenleri V6'larda da,vardı diyebilirmiyiz.


Ah bide böyle güzel bi çalışmanın yanına O303 etiketi koymasalarmış.
Üstat sana katılamayacağım bu konudaSmile Bence V6 kuşakları 0302 kuşaklarından bile daha güzel. Son derece uyumlu canlı renkleri ile, desenleri ile hepsi birer tablo gibiydiler.Hatta hangi kuşak hangi renk daha güzel diye düşünürüm bazen, sonunda görürümki hepsi birbirinden güzel.

O 302 S etiketi bulamadılar mı acaba diye düşündüm ben de lakin bulamamış olması zor gibi...Bu kadar orjinaline uygun toplayıp o yazıyı es geçmek olmaz netice itibariyle...
Kuşaklar konusunda ise otobüsler açısından ülkemizde görsel yaratıcılığın başlangıcı olarak görürüm V6 ve S kuşaklarını...Kuşaklar otobüs için çok önemli, bir tuval gibi kullanılan otobüsün vücudu onunla anlama bürünüyor...Ve öylesine bütünleşiyorlar ki otobüs o kuşaklar olmadan ruhunu kaybediyor...
Özenli bir iş çıkmış.Duruşu oldukça güzel.İlk etapta "O303" yazısı haricinde dikkat çekebilecek bir hata yok.Ama tabii ki yakından ve özellikle de içinden incelemek gerekir.

302S etiketi yerine O303 ise yakışmamış.

Kuşaklar konusuna değinecek olursak O321 ve O302 lerde gördüğümüz ,düz,basit,kimi zaman bir kuş kanadının sembolize edildiği jetler bu işin zirvesidir diyebiliriz.1960 lı yıllardaki Magirus jetlerinin de kendine has güzellikleri vardır.

Peşinden bir kaç yeni desenle gelen O302S lerdeki kuşaklar da çok renklilikleriyle güzeldir.

O303 desenleri ve boya tonları da aslında hoştur.

Kuşaklarda gelişme de Maraton'ların piyasaya girişiyle daha bir çeşitlilik , hareket ve desen kazanmıştı.Maraton'daki palmiyeli modeli hala dahi çok severim.

Daha sonra iş kesatlaştı ve 403 ile birlikte neredeyse her yıl üretimine bir kuşak tahsis edildi.Bulunan desenlerin de ilginç olduğunu söyleyemem.

Hele ki son yıllardaki "beyaz otobüs" furyası bu kuşak işindeki sanatı da tarihe gömdü.Buna otobüslerde kolay olarak standardizasyonu sağlamak çabası en büyük etkendir.

Herkes beyaz otobüsler üzerine kendi amblem ve yazılarını yapıştırarak bir tarz yakalayabiliyor artık.Bu şekilde otobüslerin firma değiştirmesinde de sorun yaşanmıyor.Bir diğer husus da kaza-beladan sonra otobüsün boyanması da çok daha kolay ve masrafsız olabiliyor.

Ben yine de O302 deki açık mavi ve koyu mavi kombinasyonlu kuşakların üzerine tanımam.Bu renk bir otobüsü sitemiz üyelerinden Besim Bayındır üstad Balıkesir'den satın alarak toplamıştı.
Bir Eskişehir Klasiği

Selahattin Büyükkıdanlı Üstadımıza teşekkürler.Araçlar Pamukkale yazıları ile Wink.Ağabey lerimiz görmesin anıları kabaracak Big Grin


[attachment=2763]
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Referans Adresler