Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Man-Manaş 5 Serisi Şehirlerarası Nostaljik Otobüsler
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
[quote='Fatih Kocaoglu' pid='53405' dateline='1324065247']
1970-71 Man 575 Wink
Çarpma kapılar,bombeli ön göğüs,aynı tasarımı arka kısımda da paylaşan,kutu gibi güzel bir otobüs.Manaş'ın hakkını yememek lazım.Gerçekten müthiş bir otobüs tasarımı. Wink




1970-71 yılları otobüs piyasasının kızıştığı,güçlü rekabetlerin yaşandığı yıllardır.Magirus'lar çaptan düşmüş,üretim miktarları iyice azalmış,O302 bütün hatlarda kalitesini ispatlayarak tutulmuş,MAN da bu piyasaya girdiği 445 modelinden sonra 575 HO ile atılım yapmış,piyasa payını yükseltmeye çalışmaktadır.

Bu yıllarda 575 HO MAN otobüslerin en büyük miktarda alıcısı zamanın dev sayılabilecek firması Gazanfer Bilge'dir.Lacivert renkli sıfır kilometre 575 MAN'lar Ankara AŞOT işletmesinde 6 numaralı peronda yarım saatte bir emsallerine göre hesaplı bilet fiyatlarıyla,hem de tıklım tıklım dolu olarak Harem'e doğru hareket ederlerdi.

O302 nin piyasayı tamamen ele geçirmesiyle de bu MAN'ları Trakya hattında görür olmuştuk.İzmir ve Trakya her nedense MAN'ın 5 serisi otobüslerini çok tutmuştur.

Aslında 575 güzel bir otobüstür.Kendine has çatırtılı bir motor sesi,yumuşak ama kasislerde takır takır ses yapan süspansiyonu güzeldir,çok havadar iç düzeni vardır.

Tavanı aynen O302 nin ilk modellerinde olduğu gibi ahşap desenli saman sarısı duvar kağıdı ile kaplıdır.Tavandaki kablo kanalları daha kalın ve nikelajlıdır.

Yan duvar döşemeleri üzerindeki küçük yuvarlak hava girişlerinin ne işe yaradığını hep düşünmüşümdür.

Koltukları O302 ye göre biraz daha yumuşak,koltuk yatırma sistemleri farklıydı.

Her ne kadar pek çok küçük malzemesi O302 ile ortak olsa da yine de bu otobüste karakteristik özellikler görülürdü.

Yine görülmemiş resimler.Teşekkürler Fatih üstad...
(20/11/2009 10:18 PM)M.Ali Sade Yazılan: [ -> ]
590 MAN otobüsü piyasaya oldukça iddialı girmişti.Çünkü ondan önceki modeller olan 445 ve 575 modelleri maalesef O302 ile rekabet edebilecek kapasitede otobüsler değildi.

590 HO aşağıdaki reklamda görüldüğü ve benim de muhtelif mesajlarımda bahsettiğim gibi "sessiz dünya" sloganı ile piyasaya girmişti.Ama ilk bakışta O302 ye göre nispeten sessiz olsa da aslında pek de sessiz bir otobüs değildi.

Düşük devirlerde çatlak çıkan egzost sesi ile takırdayan ön takımı karakteristik özelliğiydi.

İç aksamında kullanılan tavan lambaları,tavana döşenen sarı ahşap görünümlü duvar kağıtları,koltuk numara plaketleri O302 ile aynıydı. Tavan kablo kanalları ilk modellerde geniş nikelajlı yapısıyla O302 den farklıydı.

Bir de kombine sinyal kolu ilk bakışta O302 ile aynı olmasına rağmen kol kendinize doğru çekildiğinde sellektör yapmazdı.

Ancak daha büyük sürgülü camları ve şeffaf ve büyük havalandırma kapakları ile güzel bir havalandırmaya ve aydınlık bir yapıya sahip olduğunu da söyleyebiliriz.

Uzun mesafede O302 ile rekabet edemeyince ve Ercanlar Holding'in de sıkıntıya düşmesinin ardından 590 otobüsler belediye otobüsü olarak büyük şehirlerde yerlerini aldılar.

Şu günlerde az da olsa yine de O302 leri yollarda görebilsek de maalesef şehirler arası 590 HO ları görme imkanımız kalmadı.Nerelere kayboldular bilemiyorum.

Aşağıya bu otobüse ait 1972 ve 1973 yıllarına ait iki adet gazete reklamını ekliyorum.

Tıpkı Magirus ve Otomarsan gibi 1968 yılında Manaş'ın 590 HO üretimindeki arabaları da farklı.

Mancılar heyecanlanmayın devamı geliyor Smile



[attachment=4716]

Erdinc

Fatih seni döverim !

Istanbulun Anadolu Hisarinda Bussing ile Turistleri tasiyan bir Cefakar Ali Dayimiz vardi bu 590lari transfer molalarinda görunce araba sahiplerini ön dingil ve arka dingilin bicimsizligini bahane ederek surekli kizdirirdi.1980 li yillarda ulke ekonomisi bugunku gibi degildi otobus deseniz ve kamyon deseniz bugunku gibi degil oda sayi ile avrupanin hurdasindan kavga gurultu markaya olan guven ile mezata cikarilarak Turkiyeye gelmis bir cok parcasi aksami baska muadilinden apartilmis arabalarla ticaret yapmaya calislirdi.

Manas ve yerli uretcilerin bir cogunun mali acidan zararlara ugramasinin sebebide budur bana göre kaldiki devlet kuruluslari bile bu hurdaligin icersinden kendine filolar makine parklari kurmusdu.Ama hic bir sey yinede yerli ureticinin önune gecememisti Manasda bunlardan birisiydi uretmis oldugu bu otobuslere gelirsek "aliyyul alaa"demekden baska bir sey denemez sebebi ise o zamanin sartlaridir hemde ne sartlar,yol deseni yol yok,otooyl deseniz o da yetersiz sahil beldelerine yolcu tasiyacaksiniz arabayami acirsiniz yolcunun halinemi ama Man 590 böyle degildi kazandirmisdi bana datca marmaris mugla alanya side antalya trabzon macka agri ishak pasa yollarinda sandik sutrak klimasi ile tam 5 yil masrafsiz sadece ön takim sikintisi ile beni bugunler
e tasiyan arabadir.Heleki eksozun soldan duvara vuran sesini ise hic ama hic bir seye degisemedim hala kulaklarimda.
Erdinc Bey Merhaba

Beykoza Kar Yağıyor Siz Demek İsteğimi Anlamışsınızdır.Hisarlı Ali dayının arabası 1978 modeldi galiba hatta hatırladığım kadarıyla tipide bu fotoğrafdaki gibiydi.



[Resim: 184_F-LM184_30.10.79_11004.jpg]
Arkadaşlar Kusura Bakmayın.

Ağabeylerimiz çıplaklar kampında değil sadece ''nü'' olsada Erkek Erkek'ğe olduğumuz için yayınlamak zorunda kaldım, fotoğrafın diğer detayı, gelene kadar sizler yorumlara devam edebilirsiniz.

Sivrihisar Birlik 575 HO


[attachment=5074]

Necdet

Fatih tam sopaliksin. Big Grin

Bu arabayi Bursa Eskisehir calisirken hatirliyor gibiyim arka caminda Alman plakasi asiliydi ama tam emin degilim.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referans Adresler