Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Bendeki resimleri, 34 KF 401 den daha orjinal olduğu tartışılmaz, Tatkavaklı bana 10 km civarında ve gördüğümde motor sesini dinlemekten zevk aldığım bir otobüs bu...
[attachment=3342]
[attachment=3343]
(07/07/2010 06:11 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]Çok temiz bir araba.
Bu arabanın emsalleri dahi bu kadar temiz değil iken emsallerine rağmen güzelliğe ile ayakta kalması beni hayrete düşürdü.
M.Ali Sade ve Tüm 302 sevdalıları için gelsin Wink.



İçeridekilerin bu arabay göre sıcaktan bir hal oalcağını düşünmüştüm,ancak dikkatle incelediğimde klimanın çalıştığını gördüm Smile




Bu otobüsün de modeli 1986 olmalı.Şu sıralar en çok göze batan O302 ler çoğunlukla resmi dairelere ait olan bu modeller.Ben Ankara'da bir de Ankara Üniversitesi'ne ait şehirlerarası tipte böyle bir 1986 olduğunu keşfettim.Biraz modifiye olmuş olsa da o da güzel bir otobüs.İlk fırsatta resimlerini buraya ekleyeceğim.

Ancak Tatkavaklı köyünün otobüsünü de ben Bursa-Balıkesir arası yaptığım yolculuklardan hatırlıyorum.Gerçekten ilgi ve sevgiyle bakılmış çok güzel bir otobüs.

Bunlar 1986 yılında üretildikleri zaman aslında eski emsallerinden biraz farklı olarak üretildiler.Bu otobüslerin gösterge tabloları ve pedal biçimleri O302S ler gibidir.Frenleri de kuru havalıdır.

Eskilerden hangi otobüs sahip veya şoförüne sorarsanız sorun,"hangi otobüs size para kazandırdı?" sorusunun ülkemizdeki tek cevabı "O302" olacaktır.Gerek düşük yakıt tüketimi ile ve gerekse çok düşük işletme maliyetleri ile O302 onbeş yıllık bir döneme imzasını atmıştır.

Herkese selamlar...
Çalıştığım işyerinin dağıttığı bir dergide ilk O302 nin ikinci sahibi Mithat Dalga ile ropörtaj yapılmış.Aracın ilk sahipleri Süleyman Kirmen ve Süleyman Sezer olarak yazıyordu.İstanbul Kozyatağı'na getirilmiş.Onlar da daha sonra yetmişli yıllarda aracın ikinci sahibi olan Mithat Dalga'nın babasına satıyorlar.
volkan kardeşimin resmini görünce yine bi çeşit oldum.ya bu 302 üstüne firmanın adı ve yazılış şekli hiç bir şey beni böyle etkilemiyor.nedir bu anlayamadım gitti.buralarda artık 302 yok ekiskliğini okadar çok hissediyorumki anlatmaya kelimeler yetmez.hele sesini dinleyememek oda ayrı bir ızdırap.bu arada 302 yi kitap gibi konuşturan emektar ustalarımı saygıyla özlemle anıyor,saygılar sunuyorum.özellikle naylon naci abime....
Sandık tipi klimalar 0302 lerde hangi yıldan sonra kullanılmaya başlamıştı..
[Resim: 39131423456372146680042.jpg]
Kaynak : İbrahim Haydar AKYOL
İşte 302'ye dair bir detay daha...Aracın ön üst kısmında yer alan bu şapkalık kimi araçlarda ufak şekilde,kimilerinde bu şekilde garajlardaki ustalar tarafından yapılıyordu.

Sandık klimaların markalarını Unicold ve Thermo King olarak hatırlıyorum.Bildiğim kadarı ile de 70'lerin ortalarına ve ya sonlarına doğru kullanılmaya başlandı diye biliyorum.
Referans Adresler