Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın

mustafaoe

Ih.Ih ..tek istanbul istikametine gider.
bursa icin izmitten ayrilmasi gerekir veya pendik taraflarindan arabali vapur ama o yönden gelen vasita icin cokgereksiz otuzbes senedir o yolu kullanamadim yenilik bir durum yoksa öyle
Mustafaoe üstada katılıyorum.Bu yol sadece İstanbul'a gider.Bu yolun tam karşısı ise Yalova'nın Hersek köyüdür.

Resim için de bir kaç şey söyleyeyim müsade ederseniz.

Atan Kardeşler Kadıköy'ün yaramaz çocuklarından birisidir.Kadıköy vapur iskelesine en yakın yazıhanesi olan ve iskelede en çok değnekçi bulunduran firma Atan Kardeşler'dir.

Önceleri Kadıköy'den hareket eden otobüslerinin hareket yeri 1970 lerde Harem'e kaydırılınca Atan Kardeşler bir kaç adet dökük Tempo Matador minibüs (en sevmediğim minibüslerden biridir,düz yolda şanzuman dağıtır) edinip bunlarla Harem'e yolcularını taşır oldular.

Yukarıda en çok değnekçi-çığırtkan sayısını elde bulunduran firma olarak belirttiğim bu firma bu işlerin kitabını yazmış gerçekten büyük bir firmadır.

Vapurdan inerek Anadolu'nun dört bir tarafına gitmek üzere otobüs aranan yolcuları bazen gönüllü,bazen cebren ve bazen de hile ile Atan Kardeşler'in otobüslerine doldurup Adapazarı-Ankara istikametine postalayabilmek de beceri ister aslında.

Harem'deki çay ocağı ve tuvaletin yanındaki çok merkezi yazıhanelerinde de bu faaliyet devam etmiştir.

Ayrıca bu otobüsler yola çıktıktan sonra da pek keyifli gitmezlerdi.Yolda gördükleri her insanı yolcu olsun veya olmasın otobüse atmakta mahirdiler.İstanbul-Ankara hattında hiç bir firma girmemesine rağmen Beşköprü'yü geçince bazı Atan Kardeşler otobüsleri Adapazarı'nın içine girerek buradan yolcu alır ve yolu en az bir saate yakın uzatırlardı.

Burada bir gerçeği ifade etmek gerekirse Atan Kardeşler'in şoför kadrosu oldukça güçlüydü.Firmada cansiperane çalışan çok değerli ve yetenekli şoförleri de vardı.

Resimdeki otobüs ilk bakışta 1968 modelmiş gibi görünüyor.Dıştan bagaj menteşeleri ile dik gibi görünen ilk ön yolcu camı bunun ifadesi.

Ama gabari lambaları kaştaki hava girişlerinin yanlarında ve ön tampon sağ altındaki çeki kancasının olduğu yer şişkin durduğuna göre otobüsümüz tadil edilmiş gibi duruyor.

Ayrıca Atan Kardeşler firmasının genel özelliği de eski model otobüsleri bünyesinde barındırmasıdır.Genellikle otobüslerinde standartlık olmayıp sıradışılık vardır.Hiç bir yerde göremeyeceğiniz renk ve jetlerde O302 lere bu firmada rastlayabilirdiniz.

Ben 1980 lerde birkaç defa yaptığım Harem-Adapazarı yolculuklarımda Atan Kardeşler'i tercih etmiş ve her defasında da çok eski ve dökük O302 lere denk gelmiştim.

Resimdeki otobüse de dikkat ederseniz bizim alışık olduğumuz standart sarı-siyah kombinasyondan biraz farklı duruyor.Renk de sanki sarıdan turuncuya kaçar gibi duruyor.Ama resimden dolayı yanılıyor da olabiliriz.

Arabamız bence bir boya yemiş.Ve hafifçe de az masraflı olarak toplanmış.Muhtemelen de önden aldığı bir darbe sonucu ön panel komple yenilenmiş.Gabari lambaları ve çeki kancası değişikliğinin sebebi bu olabilir.

Çok çok güzel bir resim.Teşekkürler.
Bir Zamanların Pamukkalesi.

[attachment=3307]
Güzel firmalarımızdan bir tanesiydi.Ben Maraton'larını ve Turbo S ve O302'lerini hatırlıyorum.

Fakat bir şey dikkatimi çekti mesela,V8'lerde yarasa kuşaklı boyalarda pembe renkler ağırlıkta iken,302 lerde de turuncu,sarı,kahve tonlarına çok ağırlık verilmiş.Wink
Alıntı:Fakat bir şey dikkatimi çekti mesela,V8'lerde yarasa kuşaklı boyalarda pembe renkler ağırlıkta iken,302 lerde de turuncu,sarı,kahve tonlarına çok ağırlık verilmiş.

Özellikle de turuncu renk çok tercih edilen ve gösterişli duran bir renkti.Yukarıdaki Volkan'ın Köseoğlu resmi de buna çok güzel bir örnek olarak kabul edilebilir.

adilarslanoglu

Teşekkürler Kemal bey.....

Antalya'da gördüğün zaman 06 HT 875 benimdi.Ama 5.2.2011 tarihi itibarı ile sattım.YILMAZ turizm ve 404 fotografı için binlerce teşekkürler.Bu otobüsle aynı sırada yıllarca çalıştım.Benim asıl otobüscülüğüm o yıllardı.Şimdi onlarca travego olsa ne yazar.O tat yok....


Sevgiyle kalın...
[Resim: mgu502.jpg]
Referans Adresler