Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
[Resim: 44224513.jpg]
1969 Aran.

Anlatmaya Tevellüt yetmez Smile



[attachment=3290]
Fatih Kocaoğlu demiş:
--------------------------
Anlatmaya Tevellüt yetmez
---------------------------

Bizim de bu yeni modelleri anlamaya aklımız yetmiyor. Smile) Otobüs deyince 0302 mersedes dışında fazla bir seçenek göremiyoruz.
(20/12/2011 11:24 AM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]1969 Aran.

Anlatmaya Tevellüt yetmez Smile

İşte yine tarihe mal olmuş bir resim.Artık böyle bir O302 yi ben ve Yılmaz Büktel üstad sadece rüyalarımızda görebiliriz.

1968 Model bir O302 nin özelliklerini yeniden ve de görerek hatırlayalım mı?

1.Sileceklere bakın.Şoför tarafı tamam ama diğeri sola yaslı duruyor.

2.Cam altı nikelajlarına bakın.Çift sıralıdır.

3.Bagaj kapaklarına bakın.Menteşeler dıştandır.

4.Ön cam altındaki ortasında amblem olan kuşağa bakın.Nikeljlıdır.

5.Gabari lambalarına bakın.Şoför ve yolcu biniş kapıları üzerinde "su damlası" stilindedir.

6.Şoför camından sonra gelen direğe bakın.Aynen dimdik ve diğer direklere paraleldir.

7.Ön cam üstü hava girişleri vardır aslında.Ama genellikle alınan her otobüste soğuk ve yağış girişine engel olmak maksadıyla üzerinde çeşitli renklerde "Mercedes-Benz O302" yazan bu tür alüminyum kuşaklarla kapatılmıştır.

Resimde net görünmüyor,ancak bu cam üzeri hava girişlerinin uzantısı içeride şoförün hemen arkasında kesilir.Yolcuların başı üstünde sadece şapkalıklar vardır.Havalandırma devam etmez,okuma lambası falan da haliyle yoktur.

8.Direksiyona bakın.Beyaz kemik direksiyon vardır.

9.Ön tampon altında çeki kancası yeri yoktur.

Bunlar dıştan yapacağımız tespitlerde görebileceğimiz ayrıntılar.Bu otobüslerde iç kısımda en büyük fark ise ilk modellerde koridor olmayışıdır.İlk model O302 ler aynen şimdiki MAN Fortuna gibi koridorsuzdur.Daha sonra bu koridorsuz otobüsler küçük bir operasyonla koridorlu hale getirilmişti.

Bir diğer büyük farklılık ise bu otobüslerde vites kolunun yanında takviye düğmesi yoktur.Takviyeye ön göğüs üzerinde aydınlatma düğmelerinin hemen sağında yer alan pirinç bir koldan kumanda edilir.Kol cama doğru itildiğinde takviye devrededir.

Bu takviye kolunu taşıyan otobüsler daha sonraları daha pratik ve model açısından prestij sağlaması dolayısıyla yine küçük bir operasyonla yeni modele tadil edilmişlerdi.Ancak bu özelliği bilen insanlar otobüse bindikleri zaman takviye kolunun bulunduğu yerde ya sarı bir pul,ya da dekoratif bir yapıştırma gördüklerinde bu otobüsün ilk modellerden olup da takviye kolunun tadil edildiğini şıp diye anlarlardı.

İşte bu kolay tadilatlardan dolayıdır ki 1968 model bir otobüs 1981 yılında peronda orijinal bir 1981 O302 ile yan yana durduğunda işi bilen ,meraklı bir kaç kişi haricinde kimse bu iki otobüs arasında 13 yıllık bir fark olduğunu anlamaz,1968 modele binen de 1981 modele binen de " ne güzel yepyeni otobüse biniyorum" deyip yerine otururdu.

Eskiden mika olup da içinde ait olduğu firmaların logolarını barındıran balık pulu gibi zincirli anahtarlıklar vardı.Şimdi artık göremiyorum.Aran Turizm'in Ankara yazıhanecisi bizim mahallede otururdu.Bir gün mahallede yukarıda tarif ettiğim özelliklerde ,içinde aynen Aran Turizm'in logosu bulunan anahtarlıklardan biz mahalle gençlerine ve de sakinlerine dağıtmıştı.Bu anahtarlık içindeki Mercedes amblemini çok severdim.Uzun yıllar da anahtarlığım olarak onu kullanmıştım.

Bu mevzular ve de O302 anlatmakla bitmez.Dikkat ederseniz laf lafı açıyor.Sonu karakolda bitecek. Smile Burada kesiyorum.

Resimler için Fatih ve Selahattin üstada çok teşekkür ediyorum.

mustafaoe

M.Ali SADE den ALINTI .
Alıntı:Eskiden mika olup da içinde ait olduğu firmaların logolarını barındıran balık pulu gibi zincirli anahtarlıklar vardı.Şimdi artık göremiyorum.Aran Turizm'in Ankara yazıhanecisi bizim mahallede otururdu.Bir gün mahallede yukarıda tarif ettiğim özelliklerde ,içinde aynen Aran Turizm'in logosu bulunan anahtarlıklardan biz mahalle gençlerine ve de sakinlerine dağıtmıştı.Bu anahtarlık içindeki Mercedes amblemini çok severdim.Uzun yıllar da anahtarlığım olarak onu kullanmıştım.

Üstad aşı tutmus.

Ufak tefek ayrintilar fakat insanlara bir sekilde yön vermekte faydali oluyor, Allah'tan aşı tutmuş.

O muhterem beyin sayesinde ve hayatin akışıyla sayende bilgi haznemizi gelistiriyoruz .Her arkadasin bu dala yönlenmesinde muhakkak belli basli etkenler vardir

Nerden aklima geldi ? Yeridir degildir ama anlaticam ....

Biz Almancilarin öyle akilli muhabetleri olmaz onun icin pek sohbetleri incir cekirdegini doldurmaz.

Hep aldim, sattim, yaptim, ise gittim, geldim, izin veya yeni geldim,Türkiye'yle telefon görüsmesi yaptim gibi.

Kendi hayatlari yoktur.

Benim bacim ögretmen o zamanlar ,Şabanözü'nde görevli (75 senesi gibi).Yegenimin dogumu icin buraya getirdik Bizim eniste de silah zoruyla konusan bir tip.

Tabi bizim ögretmen devamli tintintin benim Ahmet söyle, Filiz böyle, söyle yaparlar, okul duvari Ayse baci diye anlatip özlemini dile getirirdi. Ay dolmadan bizim eniste patladi."Yahu kardesim, sen baska birsey bilmiyormusun" diye tepki gösterdi.

Bizim baci da gecikmeden tavrini koydu.

"E be eniste; simdi senin kamyonu dolmasi icin vincin altina cektigini , arabayi viteste birakip istirahat odasina muhabete gittigini , arkadaslarinin seni bagirarak kos araban gidiyor diye ikazini mi anlatayim " sorusuna muhatab kalir .

Onun sonrasi söyle:Magnetli vinc yüklerken parca hurda nerden baksan on oniki ton kasaya girmeyince arabanin arka sina carpiyor.Arac
da Henschel HS 165 damperli.Kendiliginden calisip tingir tingir halleden disari tren yolunu gecip cimen alana dogru gidiyor.Tabi araba önde tingir mingir bizim eniste arkada.Bizir bizir kosarken arkadaslari da gülme krizine giriyor.Allah'tan cimen alana girince batip istop ediyor.

Yani iki ayri brans mensubunun en uzun diyalogu gerceklesiyor.
Her yigidin gönlünde bir aslan yatar.

Hah simdi aklima geldi.
Demek ki bizler birbirimizin dilinden anladigimizdan bilgi alis verislerimiz faydali oluyor.
Üstadım bu sitede hepimiz aynı dilden konuşuyoruz.Onun için buradayız.

Henschel muhabbetine çok güldüm.Olmayacak bir kaza.

Referans Adresler