Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Adil Sezgin daha iyi bilir ama,Fatih'in yüklediği bu ayakkabılara Karadeniz'de "Kontra" denilir.Ana vatanı da Çarşamba'dır.Maraş civarlarında da bu ayakkabılardan üretilirse de Çarşamba kalitesini tutturabilmek oldukça zordur.

İlk bakışta bu ayakkabıyı normal olarak giyeceğinizi sandınız değil mi?Değil maalesef.Bunun topuğuna basılarak giyilir.Bir nevi terlik gibi.Uzun seferlerde sallanarak durmaktan şişen ayakların dostudur.Tipi sıkacak gibi dursa da asla sıkmaz.

Ama asıl faydası da benim gibi biraz boydan kısalara güzel bir takviyedir.

Kibar kaptanlar O302 nin gaz pedalına bu kontranın ucuyla basar.Ayağını kesik kesik titreterek OM 360 motoruna adeta ritm tutturur.

Kibar olmayanlar ise bu ayakkabının topuğunu gaz pedalının üzerine bırakarak şayet pompa ile oynanmışsa- ki oynanmamışını bulabilmek zordur-3200 lü devirlerde süratin zirvelerini yakalarlar.

Bu ayakkabının bir modeli de arka kısmı kesik olandır.Bunlarda kullanma kolaylığı daha fazladır.Ama asıl tercih edilen model budur.

Tahtadan yapılmış yumurta topuk zaten sesli bir enstrüman olduğu halde ayakkabı dört bir tarafına çakılan demirlerle de desteklenir.Bu şekilde hakiki kösele tabanın aşınması engellenir.Bu da şakır şukur çıkardığı sesler ile yürüyüşe Clint Eastwood'un "İyi,kötü,çirkin" filmindeki düello sahnelerine benzer havalar katar.

Bu model ayakkabı erkek ayakkabıları içerisinde en çok prim yapmış ve yıllar içerisinde de namından bir şey kaybetmemiş bir ekoldür.

"Ulan bir ayakkabı için de bu kadar laf edilir mi be!" diyebilirsiniz.Bunlar için edilir.

Adil Sezgin

Selamlar herkese evet bu ayakkıbılar 0302 zamanında meshurdu beyaz corap, boyalı bıyıklar, altın kunye, en önemli suslerderdi sofor arkaslarımla carsambadan sıparıs verırdık hey gıdı gunler hey.

Bunlar nerden gelir akliniza biz bunlarla ne hava atardik Smile
Dikici Seyahat...

Haydi Dostlar Dikici'ye
Selahattin Büyükkıdan Arşivi. 1970 Wink


[attachment=5282]
Yine çok güzel bir resim.

Dikici firması bir zamanlar ,özellikle de 1980 lerin başında İstanbul-İzmir hattında liderliğini ilan etmiş çok büyük bir firmadır.

Resimdeki otobüsün plakasına bakarak yanılmayın.Dikici öz be öz Bursa M.Kemalpaşa firmasıdır.

Dikici İzmir-İstanbul hattında Kemalpaşa garajına uğrayarak burada mola veren de tek firmadır.Firma sahibi Behiç Dikici neredeyse uyumadan gece ve gündüz bu garajda bulunur,arabalarını,şoförünü,muavinini kontrol eder ve de tabii ki hasılatı toplardı.

Otobüslerin Kemalpaşa'ya girerek vakit kaybetmesi yolcunun tepkisini çekince Kemalpaşa girişinde Üç Kurnalı olarak bilinen mevkiye Dikici tesisleri kurulmuştu.Halen de bu tesis otobüsler mola vermese de duruyor diye biliyorum.

O302 ye hayran bir insan olduğu ,hatta turbo S ler çıktığında Behiç Dikici'nin gidip yine de kırmızı-beyaz O302 lere para yatırdığı rivayet edilir.Ölümünden sonra mirasçıları işi yürütemeyip firmayı da dağıtmıştı.

10 plakalı otobüs de Balıkesir'in o yıllardaki süper firması İnanöz'den Dikici'ye transfer olmuş olabilir.

Otobüsün genel görünümünü inceleyecek olursak; işte içeride beyaz kemik direksiyon,nikelajlı ön bant ve silecek kolları,kapatılmış cam üstü hava girişleri,küçük aynalar,ışıklı firma isimliği hep o yıllardan kalan nostaljiler.

Öndeki katlanabilir hostes koltuğu genellikle sökülürdü.Ama bu otobüste muhafaza edilmiş.Bir yolcu bir yolcudur,bunun adı hostes koltuğu olsa bile otobüs iyice boş olmadıkça buraya muavin gelip oturamazdı.

Ön panjurun bu şekilde kapitone vinileks ile kaplanması da o yıllarda sıkça görülen süslemelerden.

Dikici yazısı da iyi bir tabelacının elinden çıkmış.Gazanfer Bilge'nin yazılarını da yazan Kadıköy Sedat olabilir.Bu yazıların her biri birer sanat eseridir.İlk etapta şablonla ana hatları verilse bile bu yazılar saatlerce oya gibi işlenir.Daha önceden de bu konuya değinmiştik.

Selahattin üstadın gizli hazinelerinde daha kimbilir ne resimler çıkacaktır.Hepimiz merakla bekliyoruz.

Bu güzel resim için ayrıca teşekkürler...
25-2-1976 Ben susayım fotoğraf anlatsın size. :)Plakaya dikkat !

[attachment=5283]
İşte hakiki bir Otomarsan 302'nin iç mahali.


[Resim: 46492679.jpg]
Referans Adresler