Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Bütün araçlar için böyledir aslında ama nedense eski araçlarda iç mekan resmi bulabilmek çok zordur.Olanlar da ya net değildir,veya olmadık biçimlerde çekilmiştir.

Ama bu resim öyle değil.Hem oldukça net.Ve hem de görmek istediğimiz ayrıntıları içeriyor.

Bu otobüs için 1968 model bir Otomarsan imalidir diyemiyorum.Tavandaki parlak formika işi bozuyor.

Çünkü bizim ilk üretimlerde bu tavanlar saman sarısı duvar kağıdıyla kaplıydı.O kağıt da asla böyle parlamazdı.Hatta genellikle de arka taraflarda kapakların yanından,cam kenarlarından su alıp nemlenince şişer biçimsiz bir görüntü oluştururdu.

1980 lere doğru kablo kanalları halen de pek çok otobüste kullanılan plastik olanlarıyla değişince ve tavan lambaları biraz daha büyüyünce bu kağıt işinden vazgeçildi ve tavanlar formika benzeri bir malzemeden yapılır oldu.

Bu tip tavan ise eski kamyondan bozmalarda,Fiat Karsan'larda ve bazı Magirus'larda görülürdü.

Otobüsün genelini incelediğimizde ayrıntılar tamam aslında.Koltuk arkası fileli gazetelikler,metal küllükler,hortum benzeri el tutamakları,kollu cam kelebek kilitleri,ön hava girişleri,çaprazlama yerleştirilen bezli hoperlorlar,orijinal tavan lambaları hep aşina olduğumuz malzemeler.Aksayan bir şey yok.

Şapkalıkların ayakları düz geliyor ve gergi lastiği yok.Bu ayaklar hafifçe eğri boyunlu olması gerekir ama önemli değil.İlk modellerde şapkalıklardaki malzemeleri tutan gergi lastiği zaten de yoktur.

Koltukların yatırma kolları öne doğru duruyor.Bu kolların geriye doğru kıvrık olması gerektiğini düşünüyorum.Bir de koltuklar sanki yeni yapılmış gibi duruyor.

Ön camda stor güneşlik yok.Her iki tarafta katlanır yeşil güneşlik var.

Görebildiğim kadarıyla koridor da yok.Hep konuşuyoruz ya,"ilk modellerde koridor yoktu,koltuklar tabanla aynı hizadaydı,daha sonra koridorlu O302 çıkınca herkes bu modele tadil etti" diye.İşte bu otobüs de o kategoride olabilir.

Orijinalliği konusunda bir şey söyleyebilmek zor.Bu otobüs orijinal olup da geçirdiği bir badireden sonra yeniden toplanma sırasında tavanı da kolay yoldan bu şekle çevrilmiş de olabilir.

Evvelce tadil edilerek O302 ye çevrilmiş muhtelif markalardan da olabilir.

Kemal üstada katılmamak elde değil.Orijinal olsun ya da olmasın,otobüsün iç görünümünde bile samimi bir duruş,bizden bir şeyler ve rahatlık var.Yenilerde maaalesef bu duruş yok.

Gerçek olan o yılların görsel unsurlarını tam olarak yansıtması ve çok güzel bir resim olması.

Emeği geçen arkadaşlara çok teşekkürler.

Emre

2006 yılında Sakar Şakir filmini O302 otobüsü içeriğinde geçiyor diye almıştım. sonra bu filmdeki otobüs olan sahneleri programla ayırıp arşivime eklemiştim, çoğumuz bu sahneleri defalarca izlesekte gene bıkmayız bende bunun için şimdi bu videoyu paylaşıyorum,
iyi seyirler

http://www.dailymotion.com/video/xpkhau_...302_travel

Sakar Şakir (1977)

[Resim: 55811.jpg]
Soğuk yerlerden sonra şimdi sıcak yerlere Ege'ye gidelim... Smile
Pamukkale Turizm'den dostlarımız Sadık ve Alper Bey'e teşekkürlerimizle.


[attachment=5284]

[attachment=5285]
(24/03/2012 10:09 PM)Onur Yurdanur Yazılan: [ -> ]Soğuk yerlerden sonra şimdi sıcak yerlere Ege'ye gidelim... Smile
Pamukkale Turizm'den dostlarımız Sadık ve Alper Bey'e teşekkürlerimizle.


[attachment=5315]

[attachment=5316]


Bu yolun neresi olduğu konusu ve 48 DV 303 plakalı otobüs Besim Bayındır üstadın uzmanlık alanına mutlaka girer,açıklamayı kendisinden bekleriz.

Çok güzel resimler.Pamukkale Turizm ve Onur'a teşekkürler.

besim bayındır

Değerli Arkadaşlarım 48 DV 303 hatırladığım kadarıyla Bodrum İzmir sabit sıra çalışıyordu,İstanbul seferleride Klimalı arabalarla yapılıyordu,yer olarak sanıyorum Söke Milas arası bir yer ve DV 303 de herhalde tamirden geliyor olsa gerek boş (çünkü Bodrum İzmir arası hiç boş olmazdı) ve İstanbul arabası ile arka arkaya sırasına yetişmeye çalışıyor resimden başka yorum çıkaramadım Saygılar.
Pamukkale demişken: Smile

Yıl 1977, İstanbul çevre yolunda sis ve sonuçları. üç tane 0302 mersedes yolu tam anlamıyla kapamış. Ortadaki de bir Pamukkale turizm aracı.


[attachment=3262]
Referans Adresler