Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
O 302 Otomarsan 1968 Davutpaşa Fabrika Telsimatı.
Bugün yeni tanışmış olduğum bir mühendis üstadın,arşvi ile bismillahirrahmanirrahim diyelim.Varan Turizm'in arşivi elimizde mevcut,ancak bunlar arasında 302'leri görmek pek nasip olmamıştı demek ki nasip bugüne olacakmış. Big Grin

Biz fuardayız sizlere iyi sohbetler dileriz. Big Grin




[attachment=3260]
[attachment=3259]
1968 model O302 leri bu başlıkta epeyce anlatmıştık.Bu resimler de çok fazla detayı bir arada barındıran ve net ortamında gerçekten zor görülebilecek nadide resimler.

Resimlerdeki otobüsümüzün boya tipine dikkat ederseniz bildiğimiz desenlere göre oldukça farklı.Tam ön panjurun üzerindeki girintiye dikkat ediniz.Bu desen ön panjurdakii Mercedes-Benz amblemi ile kombine edildiğinde bir "madalyon" görüntüsü ortaya çıkar.Bu desenin ilk uygulandığı model bunlar değil,O321 modelidir.Eski bazı O321 modellerinde bu "madalyon" örneğini görebilirsiniz.

Aynı şekilde yan jetlerinde farklı bir görünüm sergilediğini görebilirsiniz.Dedim ya gerçekten nadide bir otobüs.

Bu otobüsün asıl özelliği ise "koridorsuz" oluşu.Yan görünümde koltukların hizasına dikkat ederseniz farkı hissedebilirsiniz.Koridorsuz otobüslerde yolcular aşağıdadır.Dolayısıyla yolcu şayet biraz kısa boylu ise görüş açısı oldukça dardır.

Ön cam fitillerinde nikelaj oluşu,ön camda stor tipi perde olmayışı,dışarıdan bagaj menteşeleri,çift sıra cam altı nikelajları,dik gelen ön cam direği,ne bileyim her şey ama her şey bu başlıklarda konuştuğumuz gibi.

Lütfü Hayırlı üstadıma bu resimleri bizimle paylaştığı,Fatih üstadıma da bu resimleri bize sunduğu için çok çok teşekkürler...
[attachment=3254]

Bugüne kadar forumuzu içerisnde zevkle bahsettiğimiz firmaların yanı sıra bahsedemediğimiz,bilinmeyen ülkemizin her insanı gibi,en güzel en vakur insanlarının olduğu güney doğu anadolu bölgesinden bir kaç fotoğrafla yine güzel bir fotoğraf paylaşalım.Güneydoğunun Ulusoy gibi markalaşmış Siirt'den İstanbul Ankaraya kısaca Türkiyenin her yerinde faaliyet gösteren bir firma lüks siirt petrol.Bu son yıllarda kardeşler arasında ikiye ayrılırak firma olarak ticari faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu firmayla ilgili o yollarla ilgili çok bilgi var ben sıramı Ağabeylerime bırakıyorum.


[attachment=3255]
Tarihden bir kare Süzer Turizm Wink

[Resim: szer21196825.jpg]
1975 Siirt Petrol
Çarpma Kapılı Hakiki 75 Model O 302 Otomarsan Wink



[attachment=3256]


Siirt Petrol ilk adı Otoşark Seyahat otobüsleriydi.

Firma Diyarbakır Siirt ortaklı kurulmuş bir firmaydı.1972 den bugüne Siirt Petrol Turizm ve Seyahat markasıyla ile devam etmektedir.Zamanında filosunda 90'lı yıllara kadar yarı ortaklı ve bireysel esnafıyla birlikte 107 adet araç bulunan Güneydoğunun en eski firmalarındandır.Firma o günkü yapmış olduğu bireysel faaliyetler ve taşımalarla Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapmış olduğu ''tamamıyla kendi kaynaklarıyla ücretsiz'' asker sevkiyatlarından dolayı devlet tarafından ödüllendirilmiştir.


Devlet tarafından ödüllendirilmiş olan bu firmanın mensupları şimdi kendi firmaları olan ''Lider Siirt Seyahat'' isimli yeni bir markayla hizmet vermekte olsalar da hiç ummadıkları ön yargılı provakasyonların kurbanı olmaktan yakınmaları da benim içimi burktu.Sadece bu esnaf için değil, milletine devletine bağlı insanları cehaletle sloganlarla kimliğinden ötürü yargılamak bana göre ilmini çok iyi öğrendiğim bir milliyetçilik duruşu değildir.


Lider Siirt Ailesine,Hacı Mehmet Hacı Tosun Tahsine ve Hacı Atom Zekeriyya Ağabeylerimize Hürmetlerimizle.

Otoşark turizm duyduğum büyük firmalardan ama tevellüdüm yetmediği için konuyu büyüklerime havale ediyorum.Bu arada Oktay ARAL nerelerde ?
Siirt Petrol Turizm ile benim ilk tanışmam 1980 li yıllarda olmuştu.Bir iş icabı gittiğim Balıkesir'den öğleden sonra acilen Ankara'ya dönmem gerekmişti.O yıllarda oradan Ankara'ya çalışan otobüs firmalarının da sadece sabah ve akşam seferleri mevcuttu.Bütün yazıhaneleri dolaşmama rağmen öğleden sonra bir otobüs bulamamıştım.En iyisi Bursa'ya gidip oradan otobüs bakmaktı.

Tam bu esnada peronda şıkır şıkır çalışır vaziyette iki tane O302 gördüm.Bunlardan birisi Has Turizm'in Ankara-Adana-Hatay, diğeri ise Siirt Petrol Turizm'in Ankara-Diyarbakır-Siirt arabasıydı.Yazıhaneciler bu iki otobüsten bana hiç bahsetmemişlerdi.

Bana Siirt Petrol Turizm otobüsü daha hoş geldi.Aynen Fatih üstadın yukarıya yüklediği 34 VA 302 plakalı otobüsün renklerinde , tertemiz , pırıl pırıl ve yepyeni bir otobüstü.Fırsat buldukça yazdığım mesajlarda Dünya üzerinde aksesuarı en güzel gösteren aracın O302 Mercedes-Benz otobüsü olduğundan bahsetmiştim.Bu otobüste de oldukça bol aksesuar vardı.Ön güneşliklerin ve yan camların üzerlerinde bol püsküllü ve yuvarlak dilimli adeta malikanelerdeki perdelere benzer bordo kadifeden perdeler ilk bakışta göze çarpıyordu.Ön farlarında yollardaki taşlardan farlar zarar görmesin diye nikelajlı tellerden kafesler vardı.Ve bu kafeslerin ortalarında da yine kıvrılmış nikelajlı tellerle "O302" yazıyordu.Otobüsün içi de tertemizdi.Gündüz olmasına rağmen tavanda ve havalandırmalardaki bol renkli lambalar dikkat çekiyordu.

Yazıhanelerin hepsini dolaşmama rağmen bana bu iki otobüsten bahsetmediklerinden dolayı ben de bilet almadan otobüsün yanına gittim.Biri oldukça yaşlı iki şoför ve bir muavin otobüsün önünde sigara içiyorlardı.Bana otobüsün on dakika içerisinde hareket edeceğini,otobüsün bomboş olduğunu ve istediğim yere oturabileceğimi söylediler ,ben de 4 numaralı koltuğa kuruldum.

Balıkesir'den yaşlı kaptan direksiyona geçti.Bursa'ya kadar önüne ne geldiyse; ama kamyon,ama otobüs,ama da hususi otomobil hepsini solladı.Bu arada otobüs boş olmasına rağmen yolda el kaldıran ve kısa mesafe yolcusu olduğu belli olan pek çok yolcuyu da almadı.

Yaşlı kaptan bu sollamaları yaparken hiç bir yerde trafik kurallarını da ihlal etmedi.Önünü gördüğünde,şerit müsait olduğunda solladı.Değilse hakkına razı oldu,bekledi.Ama gaza basarken ayağının ucuyla değil,topuğuyla basıyordu.İşi bildiği her halinden belliydi.Çok da sohbeti seven ve iyi bir insandı.Yol boyunca otobüsler,kamyonlar,yollar üzerine derin sohbetlere daldık.

Ankara'ya kadar çok rahat ve güzel bir yolculukla geldik.Ankara'ya kadar da direksiyondan inmedi.

Bu yolculuğumdan sonra İstanbul-Ankara seyahatlerimde de pek çok kez Siirt Petrol'ü hem de tercih ederek kullandım.

Bu firmaların temelini teşkil eden Otoşark firması da zamanının çok güçlü firmalarından birisidir.Güneydoğu-Doğu Anadolu ile Batı Anadolu'yu biribirine bağlayan bir köprüdür.

Lider Siirt firmasının halen de temelindeki bu köklü firmaların işletme anlayışlarından hiç bir şey kaybetmeden çalıştığından , belki adlarını fazla duyuramasalar da yukarıda bahsettiğim derin otobüscülük anlayışı ile güvenilirliklerini koruduklarından emin olabilirsiniz.

Diyarbakır,Batman,Şanlı Urfa , G.Antep , Siirt güzergahı üzerindeki illere yapacağınız yolculuklarda bu firmayı şiddetle tavsiye ederim.

Aşağıya Otoşark firması ile Siirt Petrol firmasına ait biletleri de ekliyorum.







[Resim: otoark1.jpg]

[Resim: petroj.jpg]
Referans Adresler