Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Bundan üç yıl önce yazdığım bir mesajımda (linki aşağıda) ;

http://magazinulasim.com/showthread.php?tid=689&page=25

Alıntı:Bu otobüsün en büyük farklılığı ise dışarıdan görünmeyen bir özellik.Bu otobüste bildiğimiz efsanevi OM 360 motoru yerine çok benzeri olan OM 327 motoru kullanılmıştır.
Demiştim.

O zamanlar bazı arkadaşlarım bana itiraz etmişler ve O302'nin sadece ve sadece OM 360 motoru ile üretildiği konusunda israrla iddia etmişlerdi."Madem öyle ise bunu belgele" diyenler de oldu.O zamanlar bunu belgeleyemedim.

Oysa ki ilk üretim koridorsuz O302 lerden 1970 li yıllarda Düzce'li bir tanıdığımızda vardı.Gazanfer Bilge'de Ankara-İstanbul çalışıyordu ve motoru değişikti.Sahibi de bu konudan biraz rahatsızdı.Motorun normal O302 motoruna göre biraz daha devirli olmasına rağmen rampalarda verimsiz olduğundan söz ederdi.

Bu akşam sizlere 1968 model O302 de kullanılmış bu motoru tanıtacağım.Tabii ki belgeleriyle.Bu gün 1968 yılında basılmış bir O302 broşürüne ulaştım.Bu broşürden bilgileri burada hep beraber inceleyeceğiz.

Ancak dua edin ki şu benim uyduruk tarayıcım çalışsın. Smile Smile Taramadan sonra resimler burada olacak.

Burada bir konuya daha değineceğim.Mercedes-Benz tarafından toplanan 0001 şase numaralı ilk O302 üzerinde acaba hangi motor var? Şayet OM 360 motoru varsa orijinallik adına bir puan daha kaybetti demektir.

Bir önceki mesajımda söz verdiğim üzere OM 327 motorları ile donatılmış ilk O302 lere ait broşürden kesitler sunuyorum.

İlk resimde koridorsuz O302 ile ilgili olarak verdiğim ipuçlarını da görebiliyoruz.Çamurluklara teğet geçen çıtalar,çamurluk üzerine gelen koltuklarda diğerlerine göre yükseklik farkı gibi küçük ayrıntılar bu resimde hissedilebiliyor.

Bu arada Kemal üstadım çok doğru söylüyor.O yıllarda yollarda gizliden otobüs yarışları olurdu.Aynı sıkıntılar benim bahsettiğim otobüste de vardı.Akyarma'da,Azaphane Geçidi'nde, Bolu Dağı'nda ve Kargasekmez rampasında bizim Ahmet amcanın arabası nal toplardı.Neredeyse bazı noktalarda iki takviyeye (Takviye çekilmiş ikinci vitestir.Otobüs bu vitesle ilk kalkışı yapabildiğine göre birinci vitese çok yakındır) kadar düşerdi.Yokuş aşağı ise çok farketmezdi.Bazı motorlar rektifiye edilirken bir miktar büyütülerek bu sıkıntı aşılmıştı ama ne kadar da olsa OM 360 daki asalet bu motorda yoktu.

Geçenlerde bir çizelgede OM 352 ile 360'ı kıyaslamıştım.Yarın fırsat bulabilirsem o çizelgeye 327 motorunu da ekleyeceğim.O şekilde daha iyi kıyaslama yapabiliriz.

O zaman size bir de uzmanlık sorusu:

Bizim bildiğimiz O302 otobüsler 43 kişiliktir.Broşürde yolcu sayısı 45+1 olarak belirtilmiş.Sebep ne ola ki?


[attachment=3116]

Alıntı:Bizim bildiğimiz O302 otobüsler 43 kişiliktir.Broşürde yolcu sayısı 45+1 olarak belirtilmiş.Sebep ne ola ki?
Demiş M.Ali Sade


Arka kapı önünde kapanan 2 li ve ön taraftaki hostes koltuğu oldu sana 45-1
Otomarsan'ın O302 grubunda ihracat araçlarının olduğunu bilenimiz çoktur,bunların içerisinde 85,86 model özel üretilenlerin ise O302 S'lerin turbo motoruna sahip olduğunu bilir misiniz?

Soma Seyahat'den alınarak İstanbul'da halk otobüsü olarak yıllarca kullanılan A 705 bu yazdığımın en büyük örneğidir.İşte aracın dışındaki bagajlardaki yedek klima bagajı. Wink



[attachment=3069]
Alıntı: Otomarsan'ın O302 grubunda ihracat araçlarının olduğunu bilenimiz çoktur,bunların içerisinde 85,86 model özel üretilenlerin ise O302 S'lerin turbo motoruna sahip olduğunu bilir misiniz?

Soma Seyahat'den alınarak İstanbul'da halk otobüsü olarak yıllarca kullanılan A 705 bu yazdığımın en büyük örneğidir.İşte koltuklar ve aracın dışındaki bagajlardaki yedek klima bagajı. Wink


Çok güzel resimler.

Otomarsan O302 üretimini O302 S modelinin çıkmasıyla tamamen bitirip fiilen sonlandırmamıştır.Özellikle O302 S'in Turbo S modeliyle beraber yine de O302 den de gerek belediye tipi ve gerekse şehirler arası modelde üretilenler olmuştur.Yukarıdaki resimde görülen tipte piyasada dolaşanları,resmi dairelerde çalışanları halen de mevcuttur.

Turbo S modelde kullanılan OM 366A modeli turbo motor değişik bir tasarım olmayıp bildiğimiz O302 motoruna turbo besleme ilavesiyle küçük bir tadilattan ibarettir .Motorun silindir çap ve boyutlarında ve de blokunda herhangi bir değişiklik yoktur.Ancak turbo beslemenin getirdiği ilave güç vardır.

Evet gerçekten de Fatih üstadın belirttiği gibi TurboS motoru olan üretimler olduğu gibi piyasada bu modele tadil edilenler de olabilir.Bu uygulamanın bazen müşteri talebiyle olsa da bazen de eldeki stoklardan istifade kaynaklı olabileceğini değerlendiriyorum.

Mesela 86-87 yıllarında üretilmiş belediye tipi O302'lerde de tek hızlı yani takviyesiz diferansiyeller kullanılmıştır.Bildiğimiz gibi O302'nin orijinalinde ilk piyasaya çıkışından itibaren (39 kişilik OM 352 motorlu 10RÜH modeller hariç) takviyeli diferansiyeller kullanılmıştı.

Resimlerden iç resim çok güzel.Burada 1980 sonrası O302'ler için sözle anlatmaya çalıştığım bazı detayları çok net olarak görebiliyoruz.İşte İkarus otobüslerin tavan lambalarına benzeyen ve "S" modellerde de kullanılmış tavan lambaları.

Bu tavan lambalarını biribirine ekleyen kablo kanallarına bakınız.Bu gün bile pek çok kasa üretiminde bu kanalları görebilirsiniz.

Tavan okuma lambalarıyla havalandırma nozülleri de Turbo S modeliyle aynı.Ama şapkalıklar bildiğimiz lastikli O302 şapkalığı.

Koltuklar da net olarak görünmese de "S" koltuklarına benziyor.Bu koltukların büyük halini daha önceden yüklemiştim.Kıyaslayabilmeniz için aşağıya tekrar ekliyorum.


Bu resim aslında benim yukarıda yazdıklarımı da doğrular nitelikte.Bu broşür O302 S (TurboS) için hazırlanmış.Bu resim üretilmiş bir otobüs içerisinden çekildiğine göre Turbo S üretimine geçilmiş.Ama otobüsün camlarından dışarı bir bakın bakalım orada kimler var? O302 yine üretilmeye devam...

Netice olarak yazacağım husus ise şu:

Soma'lıların bu otobüsünde dış görünümde büyük açılır yolcu camları dikkati çekiyor.Bagajdan klima ve bu büyük camlar bende bu otobüsün iklimi çok sıcak olan Arap Yarımadası ülkeleri için üretilip de elde kalarak burada pazarlandığı düşüncesini öne çıkarıyor.

Yazsam daha çok malzeme çıkar.En iyisi burada keseyim. Smile Smile
M.Ali Sadenin yazdıklarına destekleyici bir ilave de benden: Malum bende 0302 neslindenim. Son 0302ler geldiğinde koltuklardaki değişim, o zamanlar benim de dikkatimi çekmişti. Kat çizgileri olan bu koltukları Agrı daki askerliliğimden döndükten sonra çıkan yeni model 0302Slerde görmek beni şaşıtmıştı. Çünkü yeni model araca, yeni model koltuk tasarlanacağını düşünürdüm normal olarak ama işte bu yeni model 0302Slerde, son 0302lerin koltuklarından kullanılıyordu. Velhasıl 70lerden 80lere geçerken çok şey değişti.
Referans Adresler