Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
O302 konusuna biraz daha devam edelim.

Bu gün de yine iç mekan üzerine konuşacağız.İlk resimimiz O302 otobüslerde kullanılmış koltuk dizilişlerine ait.




Bu resimde ilk sıradaki otobüsümüz standart 43 kişilik bir O302.Bunun için yazacağımız bir şey yok,bu dizilişi biliyoruz.

İkinci sıradaki otobüs ise arka kapı basamağına iliştirilmiş katlanır bir ikili koltuk ile 45 kişilik kapasiteyi yakalamış.Bu tip katlanır koltukları O321 ve O3500 Mercedes-Benz otobüsünde ve muhtelif kamyondan bozma otobüslerde de görmüştük.

Üçüncü sıradaki otobüsümüzde de ön kısıma da çiftli katlanır koltuk konmuş.Bu sayede de 47 kişilik oturma yeri sağlanmış.

Dördüncü otobüste ise 37-38 numaralı sıra ile 39-40-41 numaralı arka beşli koltukların kaldırılarak yerine WC,lavabo düzeneği kurulması sonucu 38 kişilik olmuş bir otobüs planı görüyoruz.Bu şekilde tuvalet düzeneği bulunan otobüsleri forum içerisinde görmüştük.Bu da renksiz de olsa o bölümün bir resmi:

Beşinci planımızda ise arka kapı hizasındaki kısımdan arka beşlideki üç koltuk çıkarılarak bir alan kazanılmış.Bu alandan mutfak olarak istifade edilmesi planlanmış.Aşağıya bu şekilde dizayn edilmiş bir arka bölüm fotoğrafını da ekliyorum.


Burada olmayan otobüs planı da var aslında.Çünkü ön tarafında tekli hostes koltuğu olan pek çok O302 resmini bu başlıkta görmüştük.

Bir diğer gerçek ise katlanır koltuklu,tuvaletli ve mutfaklı otobüslerin bizde çok da talep görmediğidir.

Yolcu koltuklarından şoför koltuklarına geçelim.

Daha önceden şoför koltuğu konusunda aşağıdaki mesajı yazarak ilk modellerdeki şoför koltuklarından bahsetmiştim.

http://www.magazinulasim.com/showthread....89&page=78

1980 ve sonrası modellerde ise aşağıya eklediğim "Pilot" markalı ve eski koltuklara göre daha modern ve lüks koltuklar şoför mahallinde yerini almıştı.Otobüsün koltuk döşemesi ile aynı desenleri taşıyarak güzel bir uyum da sağlayan bu koltukların çıkmasıyla eski otobüslerdeki açık yeşil gövdeli eski tip koltukların pek çoğu da bu tip veya taklidi muadil koltuklarla değiştirilmişti.

Resimdeki kaptanımız da bu yeni tip koltuk üzerinde yerini almış.Bu resmi de yeni tip şoför mahallilerindeki ayrıntıları izlemeniz için ekliyorum.


Son resmimiz de forum içerisinde çokça lafı geçen yeşil renkli güneşliklere ait.Daha önceden de bu güneşlikten bahsetmiştim.Ayrıntısı için aşağıya yeniden ekliyorum.

Son ekleyeceğim husus ise şu.Yukarıda şoför koltuğu için link verdiğim eski mesajımda
Alıntı: Bu resimde O302 otobüslerinde görmeye alıştığımız bir ayrıntının olmadığını sizler de fark etmişsinizdir.Şoför koltuğu üst tarafında yer alan metal küçük raf bu otobüste yok.
demiştim.Güneşlik resmimde bu raf da ucundan da olsa görünüyor.
Anadoludan bir kesit,her yerde Otomarsan O 302 imparatorluğu Wink

[attachment=3109]
[attachment=3110]
Bu yol neresi ?
(29/11/2012 12:16 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]Anadoludan bir kesit,her yerde Otomarsan O 302 imparatorluğu Wink

[Resim: scanpic0007g.jpg]
[Resim: scanpic0007001.jpg]



Kemal üstad döktürmüş yine , çok çok güzel anlatmış.Eline sağlık.

Ancak bence bu resimde bir anormallik göze çarpıyor.Ben resmi iki gündür inceliyorum.Şimdi de hep beraber inceleyelim.

İlerideki levhada sanki "Ankara 50" ya da 60 yazıyor gibi.O zaman burası Temelli'yi geçiverince göletin ilerisindeki benzinlik olmalı.Resmin sol altında küçük bir su birikintisinin de uç kısmı görünüyor.Bu da bu teoriyi destekliyor.

Resimde Baysal firmasının görünmesi ise kesin kanıt.Bu yol Polatlı-Ankara güzergahından başka bir yer olamaz.Çünkü o yıllarda Baysal'da şimdi olduğu gibi yazları Antalya hattı açık değil.Sadece Ankara-Polatlı çalışıyor.

Ancaak,öyle bir ayrıntı var ki bütün bu düşündüklerimizi bozuyor.Otobüslerin gölgelerine bakar mısınız? Hepside yolun sağına doğru düşmüş.Güneş kuzeyden gelmeyeceğine göre istikamet Ankara değil,Polatlı istikameti olmalı.Çünkü ilk başta anlattığım noktalarda olsa güneşin "kuzeyden" geliyor olması lazım ,bu da imkansız.

Rampayı görünce ve bu güneşin durumunu da değerlendirince benim aklıma Polatlı girişindeki rampa geldi.Şimdi hızlı tren köprüsünü geçince karşımıza çıkan rampa yani.Eskiden o rampa iki şeritliydi.En aşağıda da sollama yasağı levhası vardı.Bu resimdeki Erzurumlu gibi önündeki 140 BMC'den bunalanlar az boşluk bulunca sollamayı yapar ancak bunlar tepede telsizle "sotaya" yatmış Türk Polisinden asla kaçmazdı.Rampanın inişinde Haymana kavşağına gelmeden sağda bekleyen Renault 12 bu kusurlu hareketi paraya çevirirdi.Daha sonra o rampaya tırmanma şeridi yapılarak üç şerit olunca bu heyecanlar sona erdi.

Ama burası orası da değil.Çünkü kilometre levhasında iki hane var,ilk hane de bir falan değil.Dikkatlice bakarsak 3,6 ya da 8 gibi bir rakam.Benim bahsettiğim noktadan Polatlı'ya olsun da on kilometre ancak vardır.

Polatlı'ya 30 kilometre kalsa böyle rampalı bir yer yok.80 kilometre zaten kalamaz,Polatlı 70 km.Ama 60 kilometre kala böyle bir rampa var.Çayyolu'nu,Başkent Üniversitesi'ni,Yaşamkent kavşağını geçin , elektronik hız kontrollerinin levhalarını geçince karşıda bir rampa var.Hatta rampanın üstünde de Trabzon Ekmeği yapıyorlar.Orası olabilir mi?

Aslında bu yolu en iyi bilenlerden birisi de Selahattin Büyükkıdan üstadımızdır.Kendisi bizi bu konuda aydınlatacaktır tahmin ediyorum.

Bu mevkii tespit konusunu üstadlarımıza bırakıp diğer ayrıntılara geçelim.

Resim yazın çekilmiş.Erzurumlu kaputu azıcık aralamış çünkü.Gölge boylarına göre de öğle ile ikindi arası bir saat olmalı.Otobüslerin genel görünümü tarihin 1980 lerin hemen başı olduğuna işaret ediyor."S" ler henüz piyasada yok.Petrol'ün üzerindeki tepe şapkası,Erzurumlu'nun Sütrak orijinal kliması bunun kanıtı.Ben önde giden beyaz-kırmızı kuşaklı otobüsün de 1980 model ve Dadaş Turizm'in aracı olduğunu düşünüyorum.Erzurum'lunun da bu kadar acele etme sebebi hemşehrisini yakalamak olabilir.

Resim için ayrıca teşekkürler Fatih üstad.

mustafaoe

Hoppalla Alamancida karisti Smile
Acizane Bence buralar Ankara civarlari ise Batiya gider gibi havalari var Levhada Elmadag olabilirmi?
Hoşgeldin Mustafa ağabey. Smile

Buradaki ana ipucumuz Baysal Turizm.Çalıştığı güzergah sadece Ankara-Polatlı-Ankara.

Bir de güneşin geliş yönü faktörü var.Yani senin tespitin doğru.Baysal ve diğer arkası görünen araçlar batıya , Polatlı istikametine gidiyor.

Dolayısıyla Elmadağ Ankara'nın doğusunda kaldığı için orası olma şansı pek yok.
Referans Adresler