Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Bu siteyi kuran ve emeği geçen tüm arkadaşları kutlarım ve sizleri tanımam için vesile olan Adil SEZGİN bey'in de hakkı yenmez.Evet siz değerli dostlarla tanışmama yardımcı olduğu için kendinden ALLAH razı olsun.

Yıllardır içimde hep bir uhde olarak kalmış bir türlü gündeme gelmemişti. Evet bizim mesleğimiz hep horlanmış," aman şöför değil mi" diye küçük ve hor görülmüştür.Bu sektörün içine giren bin pişman oluyor, girmeyen bin pişman oluyor.

Ben üçüncü nesil bir uzun yol kaptanlığı yaptım.Bizler büyük bir hülya ile büyüdük, yıllarca sektörün en altından en üst yöneticiliğine kadar sektörün biraz şöför ağzıyla konuşayım yani bu işin ''puştluğu'' tabir ettiğimiz şekilde yaptık.Yıllarca kimse kimseyi görmedi ve bu sektöre sahip çıkılmadığı için ne güzel ve kıymetli insanlar bilgi ve becerilerini göstermeden göçüp gittiler.

Ben buradan sektör içinde ölenlere ALLAH'tan rahmet ,sağ olanlara sağlıkla uzun yıllar dilerim. Çoğu genç arkadaşlar meslektaşlarım bilmez, biz nerelerden geldik, mutlaka dönüp arkamıza bakmak ve ibret almak zorundayız.

Bizleri yetiştiren ustalarımızdan ALLAH razı olsun, her zaman şükran ve minnetle anıyorum.

Bizler evet muavinlikle başladık ama sadece araç temizliği değil; bir motor tamircisi ve sanki oto elektirikçisi gibi yetiştirmişti bizleri bizim ustalarımız.Bunları unutmak mümkün mü?

İşte bunları anlatmak için bu sitede bana söz verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

Şoför milleti o kadar duygusal ve insan sevgisi ile doludur,çünkü hayat ve yaşayış tarzı bunları gerektiriyordu.Arkadaşlık, dostluk, yardımlaşma ,paylaşma evet bu sektör böyle.Kim ne derse desin ama ne hikmet ne keramet ALLAH rızası için kimse sahiplenmedi.

Siz Magazin Ulaşım'a onun için binlerce teşekkür ederim.

O302 MERCEDES-BENZ Türkiye'ye geldiğinde otobüs sektörünün miladi yılı başlamıştır ve şunu da her zaman derim: MERCEDES-BENZ Türkiye'den de çok şeyler ögrenmiştir, bu da bir gercek.

Evet bu fotograf beni yıllar gerisine götürüyor, hem sevinç hem hüzün yaratıyor, yani sektörün nereden nereye geldiğini gösteriyor.

O şöför arkadaşlarım bilir, arka beşlinin üstü bizim Hilton'umuzdu.Yazın o motor sıcaklığından uyumak mümkün mü?Daha neler anlatayım; motorun sesi bizlere ninni gibi gelirdi.O lastik sesini dinlemek, diferansiyelden ses dinle, sanki bir makinist gibiydik.Otobüs hafif fren yapsa "bir şey mi var" diye başımızı kaldırırdık.Tabii bizim Hilton mavi veya kırmızı lambalı olur, gece gidiyorsak, hele arkadan gelen araçların farlarıyla rahatsız olmamak elde değil.Bir de sigara dumanı halin harap.

Kalorifer sistemlerini,Webasto'yu O302 MERCEDES-BENZ ile tanımıştık.Hele 37-38 altına çiftli bir de Çorum kaloriferini taktın mı deyme keyfine.

Otobüste yine bagaj olarak en güzelini MERCEDES-BENZ' le tanımıştık, tabi bunları ögrenene kadar cok zorluk cektik.

Fincan kıran sipop kestirenler, takviyeyi ara yaptıranlar, takviye ceken çekemeyen, rampada eger rakip bir firma veya arkadaşın varsa yanyan geldiğinde o saniye o dakika cok önemli ya o otobüsü sen sollayacaksın ya o seni ekip gececek.Kahve veya mola yerinde artık anlatacak konu olmuştu."Yahu hacım kemeri camdan cıkarıp tutsaydın" diye dalga geçmeye başlanırdı.O yıllarda ismini unuttum,İzmir'de meşhur pompacı bir ustamız vardı.Arabayı pompa yaptırmaya özel olarak İzmir'e götürürdük. "Bizim otobüs daha iyi ceksin" diye.Bir de ustanın iyisi eksozdan bir metre alev çıkarttırırdı.İşte Türkiye'de böyle ustalarımız vardı, hey gidi günler.

Mola yerinde mutlaka arka kaput bir açılır beş dakika çalışması kontrol edilirdi ve dinlenirdi.Eksozdan gelen sesi iyi dinlemek için ustalarımız eksoza kulak dayardı.Kayışlara bakılır sonra stop edilir yemek yemeye gidilirdi.Ustalarımız oturmadan bizler oturmazdık, yemek bitimi tekrar otobüsü çalıştırmadan önce rutin yaptığımız işler; hemen yağ cubuğunu ceker yağı bir seviyesini kontrol eder kavışlara tekrar bakar bir elle mutlaka kontrol eder ve otobüsümüzü çaliştırmaya hazırlardık.

Lastik kontrolleri yapmayı unutmazdık.Kışın takoz, cekme halatı, kazma kürekler, zincirler...

Yollar dardı, bir de önünüze bir kamyon cıktımı yandınız.

Evet FATİH KOCAOĞLU bizlere bu güzelliği sunduğun için, yıllar öncesine götürdüğün için sana teşekkür ederim.

Bu fotoğraf bir harika. Tabii burada MERCEDES-BENZ' e de teşekkürler ederim.

Bu sektöre bir milat yaşattı.Çok teşekürler MERCEDES-BENZ.
Evet ,burası Polatlı'yı geçtiğinde Temelli kasabası sağ tarafta.Tabii bu yol Polatlı'dan Ankara'ya giderken şimdi şu anda bu petrol aynı yerde sağ tarafta.Sol tarafta daha sonra askeri meydan yapılmıştı.

Yani şu yolların darlığına bir bakın .Bu yol hem doğuyu batıya batıyı doğuya bağlayan bir yol.Onun için çok yoğundu.

Türkiye otobüscülük tarihinde cok enteresan şeyler yazacagız, bizler hayretler içinde kaldık, takip edin.
Selahattin üstadım seni sitemizde görmek bizler için şereftir.Değerli paylaşımlarınla sitemizi onurlandırdın.Devamını bekliyoruz.
[attachment=3066]
(Kaynak: Kaptan Müştak Çelikçevik)

Emre

Referans Adresler