Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın

selim akan

(06/09/2009 10:46 PM)Ozan Şahin Yazılan: [ -> ][Resim: o33.jpg]

Bu renk bir O302 otobüsü 80 li yılların başında Kula da mola verilen bir ankara- izmir seyahatinde orta kısmında da bir havalı kapı olacak şekilde üç havalı kapı ile gördüğümü hatırlıyorum.Üç havalı kapı orjinal olabilirmi? Firma adıda Ünye tur gibi kalmış aklımda. Herkes selamlar
Daha önce yayınlandılarsa kusura bakmayın,ama devamında çok güzel şeyler gelecek...

[attachment=2924]

[attachment=2925]
Polonyalı bizim gibi otobüs meraklısı bir Arkadaş tatile gidiyor ve Mısır'ın başkenti Kahire caddelerinde gezintiye çıkıyor ve ilginç bir şekilde bu arabaya rastlıyor.

Bir çok komşu ülkelerin mahalle aralarından şehir merkezlerine,hala daha Mercedes Benz Otomarsan imali O 302'lerin çalıştığını biliyormusunuz.


[attachment=2922]
M. Ali Sade üstadımızın deyimi ile "öpücük atmış" bir otobüs.Ön kısmın boya farkından belli olduğu üzere öpüşme hararetli geçmiş.Ön çamurluğa kadar estetik ameliyat izleri var.
Bu resimler Mercedes-Benz otobüslerinin sağlamlık ve dayanıklılıklarının da ispatı aynı zamanda.Geçenlerde yine bir başlıkta da bu konuya değinmiştik.Bizdeki O302'ler maalesef tüketim çılgınlığına kurban gittiler.Güney ve güney doğu sınırlarımızdan aşağıda pek çok Arap ve körfez ülkelerinde Otomarsan imali otobüslerin halen dahi başarıyla kullanıldığını biliyoruz.

Resimdeki otobüsümüzdeki farklılıklara şöyle bir göz atalım:

İlk bakışta kapıların farklılığı göze çarpıyor.Kapılar bizdekiler gibi çift kanatlı değil O302 S benzeri tek kanatlı.Ön kapı özellikle O302 S kapısına çok benziyor.Ancak arka kapının cam genişliği "S" e göre fazla.

Bu kapılar orijinal Otomarsan çıkışlı ise otobüsümüzün modelinin 1982 sonrası olduğunu söyleyebiliriz.Genel çizgileri yeni kasalar gibi zaten.Mesela yekpare cam altı O302 yazısı,ön gösterge tablosunun göründüğü kadarıyla kuru havalı modellerle aynı oluşu bu ihtimali güçlendiriyor.

Büyük sürgülü camları ihracat otobüslerinde daha önce de görmüştük.Özellikle sıcak ülkelere ihraç edilen otobüslerde bu tip camlar neredeyse standart haldeydi.Camlar göründüğü kadarıyla renkli de değil.

Diğer farklılıklar da ön tarafta.Ön tampon bildiğimiz tamponlara göre farklı.Sis lambaları farklı yerde ve yuvarlak.Tampon üzerindeki ayak basma noktaları değişik yerde ve biçimi farklı.Ön siper camı altındaki kuşak hiç yok.Alındaki gabari lambaları da orijinalden farklı.Bu farklılıklar birazcık önden yapılmış küçük bir "öpücük" neticesi ortaya çıkmış olabilir.

Tavandaki havalandırmalar da orijinal O302 otobüslerde görmediğimiz türden.Bunlarla da "S" modelinde tanışmıştık.Sayıları da oldukça fazla.

Ön camdaki güneşlik de Kahire modasına uygun yapılmış.Fena da durmuyor aslında.Tepedeki sarı lamba da otobüse gitmiş.Zaten bu O302 otobüsüne ne taksan yakışırdı.Burada da onun ispatlarını görüyoruz.

Kendi ülkemizde artık göremez olduğumuz bu otobüsün komşularımızda bu kadar yaygın olarak kullanılması bizler için gurur kaynağıdır.Yeni resimleri de bekliyoruz... Smile
[Resim: 602096_10151388614022772_2121211540_n.jpg]
Referans Adresler