Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Arkadaşlar,

İlgili ilana bakarsanız aracın resmi kurumdan çıkma olduğu yazıyor. Eğer böyle ise resmi kuruma satılan araçların maliyetlerinin düşürülmesi için çarpma kapılı üretim yapılmış olamalı. Ayrıca aracın genel anlamda stoplar, kaput, vebasto, motor bölmesi vs. orjinallliği bozulmamış.(ön torpidodaki kumaş ve koltuk döşemesi hariç) Aracın iç fotoğraflarınıda yüklemelerini istedim ancak cevap gelmedi. Orjinal toplanabilecek bir araç!
Tarihden Harput Seyahat.


[attachment=2893]

Onur Ünver

Elazığ peronlarından gidişi sessiz sedasız olan Harput Turizm.
Son yıllarda kendini yenileyememenin verdiği dezavantajları bir türlü aşamadı ve tarihin tozlu raflarına kendisini bıraktı.Tekrar seferlere başlasa eminim kendi yolcusunu kazanma şansı yakalar.

taner

Geçen gün gördüğüm,kamu kuruluşuna ait 0302.İçine baktığımda ,dışı gibi içininde yenilenmiş olduğunu gördüm.İçine yeni otobüslerdeki aydınlatma ve havalandırma kullanılmış,kendine has çizgileri yoktu.

[attachment=2526]
Türkiyenin 1968 Yılın'da İlk Üretilen 001 Şasi Numaralı Otomarsan O302'si

Bir kaç kez yazdı üstadlarımız,bende büyük bir hevesle heyecanla yıllardır acaba nerelerde nasıl çalıştı diyerek izini sürmeye çalışıyordum.Bir ara ''45 yıl oldu bu sevdadan vazgeç bununla ilgili hiç bir şey bulamayabilirsin'' dedim kendi kendime.Başka şeylere yöneldim,yöneldiğim ise siyah beyaz nostalji burunlu, O3500 ve 0321'in HL Auwaerter, Vetter gibi kasalı arabalarıydı.Onlarla ilgili çok şeye ulaşmak Allah Zülcelal'in yardımıyla tesadüf mü, nasip mi,bilemediğim bir şekilde gerçekleşti.

Geçtiğim günlerde internet de gezinirken bir dostum aradı,gel görüşelim dedi,bir hevesle gittim bulduğum bir kaç fotoğrafı tedarik etimişdi,parasını ödedim çayımı içtim,yanından ayrıldım.Bugün ise biraz boşluk buldum ofisimde aldığım fotoğrafları tararken bir O302 fotoğrafı çıktı,nadir bir fotoğrafdı çarpma kapılı ''Bursa İstanbul Doğan Körfez otobüsü'' notu yazılmışdı arkasına.Fotoğrafı yüksek çözünürlükde taradım,inceledim plaka bir anda beynim de şimşekler çaktı dersem yalan olmazdı,adeta gördüğüm ve sitemizde de muhabbetini yaptığımız bu plakalı arabanın fotoğrafı karşısın da,güzel bir ''Alllllaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh'' diyerek zıplamam sanırım,hiç de boşa olmadı.

[attachment=2897]
[attachment=2896]
[attachment=2894]



(28/08/2008 04:45 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]1968 model 34 KF 401 Plakalı ,Türkiyenin ilk üretilen Otomarsan O302'sinin,bilinmeyen ve fabrikaya teslim edildiğin de,hakikiliğinden uzak olan,bir görüntüsü.Araba National turizm olarak bilinen,firmanın 92 O303 Europa V8'lerdeki boyasına sahip olması,yıllara karşı epeyice direndiğini göstermektedir.Acaba nasıl bir yorumda bulunacaksınız merak ediyorum... Wink


(31/01/2011 02:18 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]Fabrika tarafından satın alınan 001 şasi numaralı ilk üretim O302 40.yıla hazırlık aşamasında iken ve İlk 302'nin fabrikada son turlarına ait ayrıntılarını paylaşalım.
Tarih;14-04-2006 Hoşdere.Wink


[attachment=2895]
Fatih üstadım gerçekten tebrik ediyorum.Aramakla bulunmayacak bir resim.

Bu resimler otobüs satın alındıktan üç veya dört yıl sonra çekilmiş.Yani yıl 1971 veya 72 olmalı.1973 olamaz.Çünkü o yıl piyasada koridorsuz O302 kalmamış,eski modeller de çeşitli tadilatlarla koridorlu hale getirilmişti.

Bu resimdeki otobüsümüz de koridorsuz.Bu tabiri genç arkadaşlarım anlayamıyor,açıklayayım.Yeni otobüslerden örnek verecek olursak MAN Fortuna koridorsuzdur.Koltuklar otobüsün zemini üzerine monte edilmiştir.Ama Travego koridorludur.Koltukların monte edildiği bölüm zeminden birazcık yüksektir.Arada bir koridor vardır.

İşte ilk çıkan O302'lerde de aynen MAN Fortuna'da olduğu gibi koltuklar zemin üzerindedir.Ancak bu durum içerideki çamurluk çıkıntılarının üzerindeki koltuklarda yolculuk yapan yolculara çok sıkıntı verir.İşte bu çamurluk çıkıntılarının boyutlarını azıcık daha küçülterek yolcunun daha rahat etmesi maksadıyla "koridorlu" O302 otobüsleri imal edilmiştir.

Şimdi bazı arkadaşlarım "otobüsün içine mi girdin,koridorsuz olduğunu nereden anladın ?" diyebilir.Ona da açıklık getireyim.İşte aşağıdaki resimde kırmızı ok ile işaret ettiğim koltuğun konumuna bir bakın.Diğer koltuklardan nasıl da yukarıda duruyor.Aynen "tekerlek üstü" değil mi ?.Eskiden otobüs yazıhanelerinde bilet alan yaşlı kadınlar illâ ki "oğlum tekerlek üstü olmasın e mi" diye tenbihatta bulunurken işte bunu anlatmak isterlerdi.

[Resim: xwnn.jpg]

Bu başlıkta O302 modellerini anlatırken ilk otobüslerde alında havalandırmalar olduğunu ama bunların kışın soğuk ve yağışı da zaman zaman sızdırması sebebiyle üzerinde "Mercedes-Benz O302" yazıları bulunan alüminyum bantlarla kapatıldığını anlatmıştım.İşte aynı uygulama bu otobüste de var.

Diğer husus ön kapının hemen arkasındaki direkte gizli.Bu direk de alıştığımız gibi eğik değil,dik.Ayrıca kapı üzerinde de su damlası modeli gabari lambası görünüyor.İlk modellerin kendine has uygulamaları.

[Resim: 39d2.jpg]

Açık olan kapıdan acaba göğüs üzerindeki pirinç takviye valfini de görebilir miyiz diye bakıyorum ama görünmüyor.Burada formika kapaklı ve sanayi tipi buzdolaplarına benzeyen dolap görünüyor.Bu da ilk modellerde gördüğümüz ilginç bir ayrıntı.Kamyondan bozma otobüslerde de bu detay aynen kullanılmıştır.

Otobüsün kuşaklarındaki asalete bakınız.Kuşakların önde madalyon şeklinde sonlanması,yanlarda havayı yaran bir görsellik sunması hep ince zevk ve tasarımların neticelenmesi.

Bu otobüste benim gördüğüm tek tadilat sileceklerde.Yeni modellere özenilerek veya sileceklerin su koyverdiği bir anda sağ camdaki silecek de yeni modellerde olduğu gibi orta direğe yapışık olacak şekilde ayarlanmış.İlk modellerde bu silecek kapı tarafında dururdu.

Mercedes-Benz Türk bu otobüsü keşfedip de sahibinden satın aldıktan sonra toplamış ve "ilk O302" olarak muhtelif yerlerde sergilemişti.Ben yeniden eski konulara girmeyeceğim.Ancak otobüsün ilk resimleri Latif Karaali üstadın çıkarttığı kitapta da mevcut.Dolayısıyla otobüs toplanırken en azından "ilk hali nasılmış ?" diyerekten bu resimlere müracaat edilebilirdi.

Daha çok şey yazarım ama burada kesiyorum.Fatih tekrar teşekkürler.



Referans Adresler