Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Manaş 26.280 Kocakafa Serisi
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4
[Resim: or796t.jpg]

Basaranlar Denizli
[Resim: 29ktf01.jpg]

Turna Sakarya
[Resim: 1qk5du.jpg]
Man Severlere Eski Manaş Türkiye'nin Katkılarıyla.Wink

[attachment=11045]
Merhaba Arkadaslar,

Ilk önce Fatih Kardesime "Kocakafa" fotografi icin tesekkürler,

Yurdumuzda bir arac hor görüldüyse o da "Kocakafa" MANAS lardir.
70li yillarin ortalarinda ilk yatakli uzun yol cekicisi olarak piyasaya sürülen yerli üretim diye tanimlasak olur...

Kocakafalarin bir sonraki modeli olan 26.281 ler bildiginiz gibi alman üretimi olan Büssing kupasi kullanilarak ün yapmistir. Peki Kocakafayi kim dizayn etti ?? Belki aranizda bu soruyu kendine soran olmustur diyecegim, ama sanmiyorum yukarida yazdigim gibi Kocakafalar üvey evlat muammelesi görmüstür.
Yerli üretimde yillarca uzun yol araclarinda hakimiyeti elinde bulunduran Otoyol Fiat 684 ve 697 lere rakip olan Kocakafaya cok iftira atildi, bence haksiz yere....

Gercegi söylemek gerekiyorsa, uluslararasi tasimacilikta Kocakafalar ile komple bir filo hic kurulmadi, sadece mecburiyetten dolayi iki yada üc tane filoya dahil edildi.

En fazla Konya, Kirsehir ve Nevsehir illerimizde ön plana cikmistir, ne tesadüftür ki bu illerimizde de Fiat cok nadirdir.

Bizim bu meshur Kocakafalarimizin kökü taaaa Avusturya ya kadar gitmekte,
60li yillarin sonlarina dogru Avusturya otomotiv sanayisi devlerinden ÖÄF sirketinde büyük kriz yasanmakta, ic piyasayi tamamen Steyr lere kaptiran ÖAF ye alman MAN sahip cikar ve sirketin büyük bir kismini himayesi altina alir, 1972 den itibaren sadece MAN kupalari kullanilmaya baslanir.
Ama kriz esnasinda ÖAF nin tasarlamis oldugu kubik tarzinda FTL kupalari bulunmakta idi, hatta üretim bile yapilmis ama gec kalinmisti.

Zaten Türkiye de üretim yapmakta olan MAN, ÖAF nin FTL Preslerini yurdumuzdaki MANAS fabrikalarina kaydirir, bir iki ufak estetik düzenleme sonucu ortaya o yillarin icin hicte kötü durmayan bir tasarim ortaya cikar " KOCAKAFA MAN yada MAN KAFA ".

Simdi size ÖAF FTL Kupali bir resim yolluyorum, karsilastirinca farkina varacaksiniz.
Umarim bu konuyuda aydinlatmis olduk.

Saglicakla...


[Resim: 2wm2ag7.jpg]
MANAŞ üretimi kamyonlar ve kocakafayla da ilgili olarak daha önceden daha ayrıntılı bir yazı yazmıştım.

Alıntı;
"70li yillarin ortalarinda ilk yatakli uzun yol cekicisi olarak piyasaya sürülen yerli üretim diye tanimlasak olur..."

O yazıda ben de Gökhan Üstadım gibi bu aracı yerli olarak geliştirilen bir model olarak tarifledim. (Daha sonraki günlerde de bu kupanın kökeni ve başlangıcı hakkında Gökhan Üstad ile özelden görüştük.)
Fakat derinlere ve köklere inersek 26.280 MAN kupası Avusturya FBW ve ÖAF tarafından birlikte geliştirilmiş ve kullanılmış bir kupadır.
Bu kupayla ilgili aparatlar MANAŞ'a devredilip üretim Türkiyede devam etmiştir. Esasen kupayı dıştan ve içten (Bilhassa soyulmuş iken) inceleme
fırsatı bulanlar görecektir ki bu kupa en az miktarda pres ihtiyacı olan ve imalatı zorluk göstermeyecek bir yapıda imal edilmiştir.

Selamlar.
Sayfalar: 1 2 3 4
Referans Adresler