Bunun markasi nedir NKT-1
|
13/10/2009, 02:46 PM
|
|||
|
|||
RE: Bunun markasi nedir??
Alıntı;
Gökhan kardeşimin yazısı: ("Bizim TOE ve M.A.T ile ilgili neredeyse hic bir bilgi aktarilmamis. Bir cok dilde yazilmis 150 küsür kitap var elimde en az bilgi aktarilan ülke Türkiye, yazarlarla irtibat kurdum; ingiliz Peter J. Davies, hollandali Niels Jansen, alman Bernd Regenberg gibi , bu isimler gercekten kamyon sektöründe taninmis ve söz sahibi kisiler, bu kisilerden aldigim cevap sudur. " Türkiye den bilgi alamiyoruz, bilgi verilmiyor, ya da verilen bilgiler, rakamlar cok celiskili oldugundan bizde okuyucuyla paylasmiyoruz." ) Benim kanaatim Dünya Kamyon üretimi ve tarihi konusunda uzman olarak verdiğin bu kişiler Türkiye'de yeterli araştırma ve çalışma yapmamışlar. Evet. Bilginin ana kaynağı üreticilerin kendisi gibi düşünülebilir. Ancak firmaların el değiştirdiği, taşındığı ve bu konuya ne kadar önem verdiği (Zira firmaya para getiren bir uğraşı değildir. Böyle bir servis veya birim neden kuralım? Neden burada personel çalıştıralım? şeklinde düşünce özel sektörde maalesef hakimdir.) bir gözönüne alınırsa firmalardan bilgi temin etmek o kadar da kolay olmayabilir. Ayrıca bir de tamamen faaliyetten çekilmiş üreticiler var. Bize yeterli bilgi verilmiyor. Verilen bilgi ve sayılar çelişkili denmiş. Genellikle araştırmacının işi zordur. Birçok kere verilen ve toplanan bilgiler yetersiz ve hatta çelişkili olabilir. Uzman bunları analiz edecek. Ve doğru kararlarla doğru sonuçlara ulaşacaktır. Bende ülkemizde üretilen kamyon ve ticari araçları çeşitli yabancı kaynaklardan araştırdım. Çok sönük ve yüzeysel bazı bilgiler mevcut. Oysa Polonya, Yugoslavya, Macaristan hatta Bulgaristan gibi Otomotiv Sanayinde bizden geride olduğunu düşündüğümüz veya aynı gruba girdiğimizi tahmin ettiğimiz ülkelerin otomotiv sanayilerine ait doyurucu bilgiler ilgili literatürlerde mevcut. Bize ait bazı bilgilerde büyük hatalar var. Bu hataları araştırmacılar bize yükleyemezler. Öyle ki BMC firmasını anlatırken MANAŞ ile karıştırmış! Söz konusu bu araştırmacılar belli ki Türk otomotiv sanayini hafife almışlar. Bu kadar zengin ve içerikli olduğunu görememişler. Bu konuyu çok da dert etmeyelim. Tarihimizi, Dilimizi hep yabancılar araştırmış. Bu konularda temel çalışmalar maalesef bize ait değil. Hiç değilse hobi olarak keyif aldığımız bu konuda kendi araştırmamızı büyük ölçüde kendimiz yapmış olalım. Burunsuz İH kamyonlar için daha önceki bir tarihde (31 Oca 2007 ) başka bir forumda yazmışım ve bu konuya değinmişim. http://www.biz.bu.siteyi.dikkate.almıyor...p?p=424488 Selamlar. |
|||
|
Konuyu görüntüleyenler: