Karsan Fiat Otobüs Nostaljisi...
|
14/04/2011, 06:49 AM
|
|||
|
|||
RE: Karsan Fiat Otobüs Nostaljisi...
Kemal üstad muhtemelen bahsettiğin kamyon bir Krupp olabilir.
Apartman vitesi ben de askeriyede MAN'larda gördüm.Vites kolu tek hareketliydi.Tarif edecek olursam sadece 1,boş ve 2.vites konumları ve aşağı yukarı hareket vardı.Vites kolu aşağıya bastırıldığında 1 ve 2.viteslere geçiyordu.Normal dururken 3 ve 4,yukarı çekince de 5. viteslere geçiyordu.Kola bağlı bir mandalla kumanda edilen geri vitese ise kol yukarı çekilirken 2.vites konumuna alınarak kumanda ediliyordu. Yani şematik olarak anlatırsam şu şekildeydi: ![]() Aslında bilindik sisteme göre daha karışık bir sistemdi.Kullanması da biraz zordu. Bu şuna benziyor.Şayet iki tekerlekli bisiklete binmeyi biliyorsanız ve de iyi biniyorsanız deneyin bakın,üç tekerlekli bisikleti kat'iyen kullanamazsınız.Çünkü bisiklete binmek bir refleksten ibarettir.Hangi tarafa doğru yatıyorsanız direksiyonu o tarafa çevirdiğiniz zaman dengeyi sağlarsınız,bu da sizde bir refleks oluşturur.Üç tekerlekli bisiklette yatma yok.Ama bisikletin her eğri konuma geldiğinde siz refleksiniz icabı direksiyonu çevireceğinizden ve bu çevirme sonucu da bisikletin konumunda bir değişiklik olmayacağından orada kalakalırsınız. Bu şanzuman da aynen öyle.Alışıncaya kadar vites kolunu kıran bile çıkmıştır. ![]() Not: Karsan Fiat'tan nerelere geldik.En iyisi ben bir de şanzuman başlığı açayım da konulara orada devam edelim. Herkese Selamlar... Sitede yayımlanan fotoğrafların her türlü hakkı sitemiz ve yazarlarımıza aittir.İzinsiz Kullanılması ve Çoğaltılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. magazinulasim@yahoo.com |
|||
|
Konuyu görüntüleyenler: 1 Misafir