Değerlendir:
  • 1 Oy - 5 Yüzde
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tamirhane Anıları
28/06/2012, 06:08 PM
RE: Tamirhane Anıları
Dünyada öğrenmenin sonu yoktur.Yaş kaç olursa olsun, ne kadar okursak, ne kadar gezersek, ne kadar tecrübemiz olursa olsun teknik işlerde öğrenme bitmez.Bu çok basit anımı da Almanya'da ikamet eden Mustafaoe üstadıma ithaf ediyorum.

Yıl 1980 ya da 81.Bergama'lı bir arkadaşım var.Bergama'da pamuk tarlaları var.Ben ziraatten anlamam.Bu tarlaların her gün sabaha karşı sulanması gerekirmiş.Sulama işi de bu arkadaşıma ait.Gece yarısı bu arkadaşımın 115 kasa 240 dizel Mercedes'ine kurulup tarlaya gidiyoruz.Arabayı tarlaya giden toprak yola çekiyoruz.Arkadaşım gidip artezyenleri falan ayarlıyor.Tarlaya motorla suyu basıyor. Hava aydınlanırken geri dönüyoruz.

Bu arada dikkatimi çeken bir şey oldu.Arkadaşım arabayı park edip bıraktığı zaman birisi gelip çarpmasın diye park lambalarını açık bırakıyor.Eğer araba yolun sağında ise sol park lambaları,solunda ise sağ park lambaları yanık oluyor.İlk önceleri ben bunu saflığımdan "diğer tarafın lambası patlak herhalde" diye değerlendirdim.O zamana kadar tek park lambasının yanık bırakılabileceğini bilmiyordum.Arkadaşıma da bu tek lambayı nasıl yakabiliyorsun diye sormadım.Ama merak da ediyordum doğrusu.

Hatta bir gün araba bendeyken far ampulü patladı.İzmir'de Mersinli civarlarında bir oto elektrikçiye götürdüm.Far ampulünü değiştirirken elektrikçiye bu tek park yakabilme işini sordum.Benle dalga geçti."Abi sabah sabah uyku sersemi yanlış görmüşsündür.Belki de ampul arızalıydı.Hiç park lambası tek yanan araba olur mu.Gel bak bütün düğmeler burada,öyle bir şey yok." dedi.Akşam arabayı arkadaşıma teslim ederken soracaktım,laf karıştı soramadım.Sonra da unuttum gitti.

İlerleyen zamanda Almanya'dan gelen ve Çorlu'da E-5 karayolu kenarına park etmiş pek çok Ford,Audi,Mercedes gibi Alman arabalarında bu tek park lambasının yandığını gördüm.Bu usul Almanya için geçerli bir trafik kuralı olmalı diye düşündüm ve yine kimseye bu park böyle nasıl yanabiliyor diye soramadım.

Lafı uzatmayayım.Fatih biliyor , geçenlerde bir Skoda Fabia aldım.Bu araba aslında herşeyiyle Volkswagen.Ve tamamen Alman sistemleri geçerli.El kitabını okurken şöyle bir not gördüm:

"Geceleyin karanlık yollarda aracınızı park edeceğiniz zaman sağ ya da sol park lambalarınızı yakmanız gerekebilir.Bunun için far anahtarı kapalı konumdayken sağ park lambaları için sinyal kolunu sağa sinyal verir pozisyona; sol park lambaları için de sinyal kolunu sola sinyal verir pozisyona getirmeniz yeterlidir."

İnsan hayatında öğrenme bitmez.Otuz yıl sonra gelen bir öğrenme örneğini beğeninize sundum.Alman arabasına binenler denesinler bakalım. Wink

Herkese selamlar...
Tüm Mesajlarını Bul
Alıntı Yaparak Cevapla
« Önceki | Sonraki »

Bu Konudaki Mesajlar
Tamirhane Anıları - M.Ali Sade - 20/06/2012, 10:59 AM
RE: Tamirhane Anıları - M.Ali Sade - 21/06/2012, 10:45 AM
RE: Tamirhane Anıları - Fatih EROL - 21/06/2012, 11:26 AM
RE: Tamirhane Anıları - besim bayindir - 27/06/2012, 07:34 PM
RE: Tamirhane Anıları - M.Ali Sade - 28/06/2012 06:08 PM
RE: Tamirhane Anıları - mustafaoe - 28/06/2012, 10:51 PM
RE: Tamirhane Anıları - besim bayindir - 29/06/2012, 06:44 PM