Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Tarih'den Bosfor Turizm
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3
Mercedes Benz O303 V8 Gurbet Postası

Gurbetçilerin dört gözle izin ve tatil günlerini bekleyip,Türkiye'ye ''mavi otobüs'' ile gitsem dediği efsane firma Bosfor Turizm Wink



[attachment=15636]
(28/04/2020 12:57 AM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]Gastarbeiter olarak gittiler; Türkiye kökenli göçmen işçi olarak kaldılar.

https://magazinulasim.com/Konu-tarih-den...urizm.html


Türkiye ile Almanya arasında imzalanan iş gücü anlaşmasının 58'nci yılı.
Yüz binlercesi geri dönse de Almanya’da ki Türkler hala 5 milyona yakın nüfusa sahip.Bir çok meslekten gidenler oldu.Şoför olarak gidenler vardı ilk nesilde,üçüncü nesil de bazı şoförlerin ve bazı işçilerin çoğu transport ve taşımacılık alanında Almanya da işveren oldu.

Türkiye'den Almanya'ya 26 Ekim 1961'de ilk işçi kafilesini taşıyan adına şarkılar ve şiirler yazılan Almanya treninin meşhur hikayesi kadar,daha sonraki yıllarda da otobüslerin hikayesi de boldur.Hatta 1978 yılında Tunç Okan tarafından yapılan filmi dahi mevcuttur.

Her şey 1973'te İstanbul'dan Viyana bağlantılı,Munih'e giden otobüslerle başladı. O zamanlar Türkiye'den Avrupa'ya pek fazla uçak seferi yoktu ve gurbetçi işçiler için uçak pahalıydı, birçoğu uçak ve havaalanı görmemişti.Tren ya da Türkiye'nin deniz yolu feribotları, şahsi arabaları ve otobüsler 1990'ların başına kadar Türkler'in tercihi idi.


Öyle ki zamanla 1975'lerden sonra ; Doktoroğlu, Vardar, Yazıcıoğlu, Ulusoy, Varan, Bosfor Turizm,Alpar gibi bugün varlığını dış hatlarda sürdüren bir çok firmanın çalıştığı bölgeden biriside Almanya idi.Ancak Aalmanya hattında çalışmak,hiçte o kadar kolay değildi bu dönü yolcusu için de kanunlar gereği önemli idi ve belirli bir anlaşmaya tabii idi bu da Almanya tren ve otobüs işletmesi DB Touring ile imzalanan sözleşme ile gerçekleşiyordu.Hatta bu anlaşma gereği kurumsal olan Varan Ulusoy ve Bosfor Turizm,Türk devlet personelinin, avrupa'ya tayinleri yapıldığında ulaşımları bu firmalardan tedarik edilerek devlet tarafından karşılanıyordu.


Yaz sezonunda yaklaşık 100 otobüs'ün topkapı garajından Avrupa ve Almanya'nın her bölgesine ve şehrine sefer için hazırlandığına şahit olmuştum.Hatta Almanya Stuttgart'dan İstanbul'a bir günde 25 otobüsün kalkışına şahit olmuştum.Ama Yugoslavya savaşı ve krizler,ucuzlayan uçak yolculukları yüzde 90 bu güzergahların misyonunu sona erdirdi.





[attachment=15802]
Sayfalar: 1 2 3
Referans Adresler