Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Ülkemizin Sayılı Klasiği Mercedes Benz O321
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Emektara benden de sevgilerle Wink

[attachment=3449]

mustafaoe

Sol Tavan köse camlari renksiz ise yüzde 99,99,9 ayni araba
resimdeki baska güzellik,, agbim tek sanki hususi makam arabasi soför direksiyonda patronda arka sag da oturuyor... CEK OGLUM HAVA ALANINA... der gibi


Not: son anda farkettim arkasinda biri var gibi oda hos veya hostestir herhal
(26/12/2010 08:39 PM)M.Ali Sade Yazılan: [ -> ]Gerçekten de Mustafaoe üstad haklı.Ben o ayrıntıyı kaçırmışım.Topçam'ın kuşakları böyle değildi.Bir boya görmüş herhalde.Ya da bu da yeni bir O321 olabilir mi?

Ama şayet boyandıysa eski kuşaklar daha güzeldi.Çünkü orijinal desenlerdi onlar.Smile

İşte eski hali ve yeni hali:

(27/12/2010 01:43 AM)Emre Yazılan: [ -> ]
(26/12/2010 05:38 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]İstanbuldan bir Klasik Topçam O 321 Wink
Pan Wink

aracı geçen hafta istanbul- edirne otobanında ve istanbul esenler otogarında görmüştüm kim bilir belkide esenler otogarının hizmen hayatında ilk defa otogara giren bir O321'dir belkide, aracı otogarın içinden geçerken gören otobüs camiasının eskileri gözlerini alamamıştı araçtan, herkez kendi arasında eskilerden konuşmaya başlamıştı bende bu güzel arabayı 5 sene sonra tekrar görebilmenin mutluluğu ve şaşkınlıından olsa gerek fotoğraflama şansımı malesef kaçırmıştım.
bende bu aracın 5 sene önce Tokat otogarında çektiğim fotoğrafını sizlerle payşalıyım
Teşekkürler F.Kocaoğlu


(27/12/2010 03:44 PM)mustafaoe Yazılan: [ -> ]Sol Tavan köse camlari renksiz ise yüzde 99,99,9 ayni araba
resimdeki baska güzellik,, agbim tek sanki hususi makam arabasi soför direksiyonda patronda arka sag da oturuyor... CEK OGLUM HAVA ALANINA... der gibi


Not: son anda farkettim arkasinda biri var gibi oda hos veya hostestir herhal

(27/12/2010 03:17 PM)Önder Yazılan: [ -> ] Emektara benden de sevgilerle Wink


Eski Boyalı hali ile CEM TELGEREN bir zamanlar bu aracı fotoğraflayan nadir kişiler arasındaydı Wink

Bu desen bana göre yakışmamış.Aramda otelin aracı (geçmiş sayfalarda fotoğrafları mevcut) daha şık duruyor Wink


[attachment=3450]
[attachment=3453]
[attachment=3451]

mustafaoe

Belki ben yanlis görüyor olabilirim ama bilgi bilgidir Bu tip tavan köseleri camli kasalarin en büyük derdi bir iki mevsim cam lastikleri silgec lastikleri günes görürse deforme olur yanar kemiklesir bazilarinda yamurlu havalarda icerde semsiye ile oturman gerekir
her hal bunda o sikinti peydahlanmis . üst kismina boydan boya bant yapistirmislar ama cözüm degil ya komple soküp yeni cam lastigi ve sekman seriti takicaklar yada yine bütün dirsek camlar inicek lastik kanallari cam yuvasi camin lastikteki kanali piril piril sifir gibi temizlenip gerekli yerlerecam macunu yalniz camin gectigi lastikteki kanalina katiyetle birsey konulmadan yeni lastik sekmani (Eskisi katiyetle olmaz) takilarak pacayi kurtarmak
tabiki cok isinin ehli ve islemi defalarca yapmis bir camci olmasi gerekir bu vaziyette lastik aralarina ne kadar macun s(Yine takildim) biz doldurursan diyelim ,siz anlayin ..fayda etmez
Not arabayi bir iki mevsim elden cikarmiyacaksa komple yeni cam lastikleri en güzel cözüm (vede son baharda yapmak gerek en azindan bir mevsim fazladan kullanmak) icin bu kaide bütün cam cerceveye gecerli yapistirma camlarada
arti bu boya eski IETT arabalarinin bir devirdeki boya sekli onu animsatmak istemisler ben öyle hatirliyorum
[attachment=3632]
Yukarıdaki resmi Fatih geçen gün yolladı.Tahran yollarında belediye tipi bir O321 , çaprazında bir Magirus ve yanında da bir kamyon.Çok güzel bir resim.

İran muhtelif zamanlarda konuştuğumuz gibi aslında araç üretimi konusunda hiç de yabana atılacak bir ülke değil.İrannational etiketli O302 leri sitemizde de görmüştük.

Ancak O302 öncesinde O321'in de üretimi olup olmadığı konusunda kararsız kalmıştım.Bu gün yaptığım araştırmada İrannational montajı otobüslerin 2408 adet ile 1967 yılında üretime başladığını tespit ettim.Bu üretim de bizim "yumurta kasa" olarak tanıdığımız orijinal O302 tipidir.

Resimdeki otobüsümüz belediye tipi.Üzerindeki hat levhasında "Farsça" güzergahı yazıyor.Ortadaki rakamı yani hat numarasını "221" gibi okuyorum.Diğerlerini okumaya benim tahsilim yetmiyor. Smile Sol ön köşede de seri numarası var.

Otobüsün yan camları bizim İstanbul'da da kullandığımız O321 ler gibi tam sürgülü.Sıcaktan korunmaya bir önlem olsa gerek.Hem de çok güzel havalandırma sağlar.

Otobüste ön tarafta oturan şapkalı memur bir İran polisi.Yeni tip üniforması olduğuna göre resim Humeyni'den sonra çekilmiş.

Yolcularımız arkadan bindiğine göre biletçi arkada konuşlanmış.Gövde üzerinde Tahran Belediye Otobüsleri'nin kısaltılmışı yazıyor ama çok net okunmuyor.

Otobüsün ön tarafı sağa sola vurmaktan perişan olmuş.Plaka ve sol silecek yok.Belki de belediye veya resmi araçlara plaka vermiyor da olabilirler.Ama yine de onca darbeye rağmen sağlam kalmış.

Soldaki aynayı ilk bakışta ters bağlamışlar sanabilirsiniz,ama orijinal ayna takılış stili bu şekilde.Hatta kendi orijinal aynaları yuvarlak ve daha küçüktür.

Aşağıya Olgay Sadak üstada ait bizde çekilmiş bir O321 resmini de karşılaştırma yapabilmeniz için yüklüyorum.

Yanda görülen yeşil Magirus'un üretim yeri muhtemelen bizim Ünverler Sanayii.Çünkü özellikle 1960 lı yıllarda Türkiye-İran-Pakistan arasında CENTO denen ve arkasında aslen bu ülkeleri Sovyet tezgahlarından uzak tutup kendi tezgahlarına almak isteyen ABD'nin bulunduğu ve işin içerisine İngiltere'nin de katıldığı bir anlaşma/pakt mevcuttur.Ve ekonomik ilişkiler de canlıdır.Bu çerçeve içerisinde satılmış olabilir.

Kamyon için bir şey diyemiyorum.Onun tahlilini de kamyon uzmanlarımıza bırakıyorum.

Çok güzel bir resim.Teşekkürler Fatih üstad...
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Referans Adresler