Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(08/03/2012 05:42 PM)kemal türkmen Yazılan: [ -> ]Yeşilmişik biz neymişik...

[Resim: img011aa1.jpg]


(08/03/2012 06:37 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]Bana nispet var Smile

Şu arabadaki güzellik ustalık ''maşallaaahhh'' derim ancak...Daf BSR 3000 en aksi yönü şanzımanıydı,kimse sorsam yaka silkerdi.Şikayetler üzerine arabalara daha sonraları halatlı vitesler takılmıştı.

Y.Aydın'ın göndermiş olduğu katalogdaki arabanın yürür aksamı bildiğim kadarı ile bu çift katlılardaki aksamdandır.Bu aksamların yerine daha sonra yenileri gelmişti.Hatta Doğu Kars gibi çeşitli firmalarda çalışan arabalarda görmüştüm.

(08/03/2012 08:51 PM)M.Ali Sade Yazılan: [ -> ]
Eskiden kamyondan bozma otobüsler vardı diye hep anlatıp duruyoruz ya, aslında bunların kendilerine göre karakterleri vardı.Öyle ki ana hatlarıyla belli bir markanın taklidi bile olsalar bu otobüsü çatan ustanın liderliğinde atelyenin ve bu atelyedeki ekibin yaratıcılığını,fikirlerini ve görüşlerini de yansıtırdı bu otobüsler.

İç düzenleriyle,aydınlatmalarıyla,dışındaki jetten tutun nikelajlarına kadar herşey bir yerlerden alıntı olsa da yine de özeldi.Hepsi tek tek el emeği ve göz nuruyla nakış gibi işlenirdi.Hala da işleniyor.(Öyle değil mi Ahmet Canbaz üstad).

Sadece kamyondan bozmalar değil,1970 lerde O302 ye çevrilen ve sadece bilen gözlerin anında anlayabildiği 352 ler,kısa Magirus'lar,321 lerde,1980 lerde S modelinin çıkmasıyla fırtına gibi esen O302 den dönme O302S lerde de bu ince yaratıcılık görülürdü.

Mesela hemen bir örnek vereyim.O302 nin arka kapısındaki cam yekparedir değil mi?Pek çok kasacı topladığı otobüslerde bu camı sürgülü yapardı.Burada amaç tek parça camı takamamak değildi.Muavin o camı açıp kafayı dışarı çıkarsın da bağırabilsin veya otobüste ayakkabısını çıkaran yolcunun kabahati tolere edilebilsin,araç içi havalandırmasına katkı sağlayabilsin diye idi.

Araç içlerine öyle güzel ilave teşkilatlar yaparlardı ki otobüs işinin kralı Alman gavuru bile görse bu ilaveleri beğenebilirdi.

1990 larda Bursa'lı karasörcülerimizin yaptıkları işler ortada.Orijinalini aratmayacak güzellikteki çift katlıları,jumboları görüyoruz.

Bu gün de Bursa'lı sanatkarlar aynen yukarıda bahsettiğim gibi yaratıcılıklarını,sanatlarını konuşturuyorlar.İşte alçak tabanlı otobüsler,işte belediye tipi otobüsler yollarımızda başarıyla çalışıyorlar.

Burada bazı arkadaşlarım "ama canım bunlar gidip MAN altyapı alıyor,ZF şanzuman ve dingillerle otobüs yapıyor" diyerek yapılan işi küçümsemeye her konuda olduğu gibi kendimizi küçültmeye çalışacaklardır.

Artık bu gibi konularda iddia etmeye gerek yok.Pek çok büyük firma dahi aynı şeyi yapıyor.Bükemediği bileği öpüyor.

Yeni bir motoru tasarlayıp üretmek gibi ağır masraflı,külfetli ve riskli bir işe girişmektense üretilmiş hesaplı ve başarılı bir motoru alıp kendi aracında kullanıyor.

Keza diğer yardımcı düzenler,şanzuman,diferansiyel,ön aks ve rötarder,fren ve elektrik sistemi gibi malzeme için de bu geçerli.Hazırı alınıp kasaya uyarlanıyor.

Çok bariz bir örnek daha vereyim.Alman'ın Opel'inin üzerinde Fiat motoru var.Milletimiz bizde üretilen 1.4 Linea T Jet (Turbo) arabaya burun kıvırırken aynı motor İnsignia Opel'de olunca "vay be motora bak kardeşim" demekten geri kalmıyor.

Bursa'lı üreticilerimiz için de aynı şey geçerli.Aynı MAN motoru MAN otobüsün üstündeyken verilen tepki de aynı.

Bursa üreticisi belki birlik olup daha kuvvetli işler yapamayabilir.Ama bu herşeyiyle kendilerinden olan üretimlerini de bir şekilde değerlendirip Fatih üstadın belirttiği gibi komşularımızda,Arap yarımadası ve hatta Afrika'da tutunup güzel pazarlar edinebilirler.

Kim ne derse desin,ben şahsen Bursa işi otobüsleri her zaman beğendim,bundan sonra da beğeneceğim.Allah yollarını açık etsin.




Kesinlikle ben de M.Ali bey'e katılıyorum...Bence de Bursa işi otobüsler olabildiğince kaliteli üretimdi...Tek sorun o zamanlar yeni yeni gelişen elektronik sistemlerin bu araçlarda kullanılmasıydı...Bazı uyumsuzluklar yüzünden sık sık sorun çıkabiliyordu...Halatlısını da kullandık, elektroniğini de...Çok yolda kaldığımız da oldu Smile Velakin ben yine de severim hala...Bazı şöförlerin de bu araçların dilinden anlayamamasıyla kaderleri kötüye doğru değişti...Bizim gibi bu araçlardan alanların da kaderi böylece çizilmiş oldu.
GÜLERYÜZ DAF Arka Görünüş ve Şoför Mahali:

[attachment=3912]
[attachment=3913]
[attachment=3914]
GÜLERYÜZ DAF: Ön dingil Mesafesi diğer kasa üreticilerinden farklı sizde fark edebiliyormusunuz ?.Niçin böyle ?.
[Resim: 34dnbrk.jpg]
Alıntı:sitemizi ziyaret eden bir arkadaşım bunun Ankara ya yapılan özel halk otobüslerinden olduğunu ve benim o otobüsleri bilmeyeceğimi ima etti

Kemal üstadım o arkadaşa benden de selam söyle.

Ankara'da 263 Etlik-Atakule hattında çalışan çift katlılar özel üretim falan değil,çift katlı furyasından sonra boşa çıkanlardandı.

Tadil edilip içine sıkış tepiş şehiriçi tipi oturak dizilerek servise konmuşlardı.
Bizim eski çiftkatlı otobüs te bizden sonra aynen tadil edilip 161 hattında yani K.esat-İçaydınlık çalışmıştı...Fotograftaki otobüsle aynı kasaydı ama özel üretim değildi. Smile
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referans Adresler