Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Bursa Üretimi Otobüsler Nostalji [80-90]
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Macaristan havarsinden Smile bir bursalı Shy

[attachment=3930]
Bugüne kadar hep çift katlı üretimlere dair bilgiler ve görsel dosyalar paylaştık.Ancak çift katlı araç üretiminin arz talep dengesi ve dünyadaki yeni üretimler ile beraberinde ülkemizdeki çeşitli bürokratik sorunlarla karşılaşmalarından sonra üretimlerinin durması ile,neler yaptıkları biraz merak konusu olmuştu.Bu merak sitemizi takip eden dostlarımıza da hasıl olmuştur diyerek,bende geçtiğimiz günlerde böyle bir araştırmaya giriştim.Bizlere ilgimiz ve alakamızdan dolayı göstermiş oldukları,nezaketlerinden ötürüde Güleryüz ve Tezeller Karoser'e teşekkür ediyorum.

Evet 1994'den itibaren bursa'da çift katlı üretimi sona ermişti hatta ''merdiven altı kasacılar'' bu konuda,küçük ama büyük işler yapan sanayinin de yok olmasını tetikleyen en büyük etkendi.
Devlet artık ülkemizde,bu araçların üretimini yapacak olanlara büyük kıstaslar getirerek,sektör içerisindeki bazı olumsuzlukları önleyerek,sektöre yeni bir soluk getirmişti.Ancak yeni modeller üretmek isteyen atölyecilerimize şasi ithalatında,ülkemizdeki tekelci anlayış biraz kanunlara sığınarak zorluk çıkarıyorudu.Bunlarında üstesinden gelen atölyeciler kendilerini 2000'li yıllara hazırlamakta biraz güçlük çektiler,bugün şehir içi sektöründe ve arap yarımadasın da ayrıca Türki Cumhuriyetler'de ve Balkan ülkelerinde en kötü koşullara rağmen,tecrübeleri ile ayakta durmaktadırlar.

İşte ara dönemin ürünleri olan ülkemizde Ulusoy gibi bir kaç büyük ve orta ölçekli firmaların kullandığı Volvo B10'lar.


[attachment=3931]
[attachment=3932]
Bir zamanlar Karadeniz'de öyle ustalar vardı ki direksiyon milinden tabanca namlusu yaparlardı.Ham demiri uyduruk bir eğe ile,freze ile öyle işlerlerdi ki taklidini yaptığı silahın birebir aynısını ortaya çıkarırlardı.

Hatta bu taklit silahların bazıları orijinalinden bile güzel olurdu.Dağda,bayırda,merdiven altında yapılan bu üretimler üzerlerinde ustanın "karakteristik" hatalarından tanınırdı.

Mesela pek çoğunun seri numarası "2222", "3333" "9999" gibi peşpeşe rakamlardan oluşurdu.Çünkü zavallı usta öyle yokluk içerisinde çalışırdı ki elinde sadece tek "2" numaratörü vardı.O da ne yapsın,burada -şimdi gülsek bile- yaratıcılığını konuşturur ve bu tek numaratörle seri numarası üretirdi.

Ama işin bir yönü de bu tür üretim yapmak yasaktı.Silah ruhsatı alabilmek çok zordu.Gerçi neredeyse herkesin de yastık altında bir silahı illa ki vardı.O da işin başka bir yönü.

Daha sonra neler oldu? Devlet özel sektöre silah üretim izini çıkarınca bu ustaların pek çoğu resmi izinli silah fabrikalarına kaydı.Ve şu anda Dünya'daki emsalleri ile rahatlıkla rekabet edebilecek bir sanayiye sahip olmamız sağlanmış oldu.Silah ruhsatı almaktaki formaliteler de azaltılıp piyasa açılınca pazar şenlendi.

Bizim Bursa'lı karosercilerimiz de öyle.Daha önceleri yokluklar içinde O302 nin kasasının aynısını yapıp kamyonları otobüslere çevirmediler mi?O302 kasalarını "turboS" ve "V6" kasalarına ve hatta "V8" e döndürmediler mi?

Ben Bursa'lı karosercilerin yaptığı işleri çok severim.Daha önceki mesajlarımda da yazdığım gibi her ne kadar kullandıkları malzeme o anda piyasadaki yedek parça dahi olsa bu otobüslerde bu insanların kendilerinden kattıkları da çok şey vardır.

İşte örnek yukarıda Fatih üstadın yolladığı resimler.İşte Volvo B10 otobüsler.İnanın ki Volvo kendisi ürettiğinde dahi bu güzelliği yakalayamamıştır.

Bence bu insanların önü açılmalı.Gerekli vergi vs.desteği sağlanarak üretimleri kısıtlanmak yerine destek verilmeli.Tekellerin istediği şekilde piyasayla oynamaları da engellenmelidir bence.

Bursa'lı üreticiler başta olmak üzere herkese selamlar.
(02/04/2010 03:05 PM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ]Jett otobüsleri ürdün.
Yurt dışı kaynaklı bir çok sitede,ülkemizden hemen hemen bir çok araca rastlayabiliyorsunuz,hatta üretilen satılanlarada.Ancak maziye ait,dikkate değer bir şey bulamıyorsunuz pek.

Fakaaat geçtiğimiz günlerde,bazı gavurların :)eski osmanlı toprakları olan ürdün'e ziyaretinde,fotoğraf karelerine yansıymış,tabiri caiz ise emsali dünyada az olan,belki de bizde de kalmış olan, bu son osmanlıyı görünce sitemize alıntı yapmadan edemedim.

İşte Hakiki Dörteller Man.


[Resim: 10dxxmf.jpg]

Bu künye başka bir araca ait sadece anı olarak yükledim.
[Resim: 16i9s78.jpg]



Araç yalnız bizdeki çift katlıların şimdiki hallerini göz önüne aldığımızda oldukça temiz, diri kalmayı başarmış gözüküyor.
Bir Başka Bursalı.Güleryüz ve ya Tezeller üretimi.
Zaman karşı direnen sayılı 1.5 katlı B12 jumbo.
Günümüzde emsali bir tek İstanbulda var,diğer bu tip yapılan kasalı arabalardan maalesefki artık hiç bir yerde göremiyoruz.Sad

[attachment=3933]
[attachment=3934]
[attachment=3935]
Ulusoy için üretilmiş Tezeller Volvo B12:

[attachment=3980]

B12 Volvo' ların bir özelliğide tuvaletin karşısında merdivenin solunda yer alan mutfak üniteleriydi. Mutfağın arkasında kalan ikili koltuk ise çift katlılardaki gibi ters yerleştirilmişti ve iki koltuk arasında masa yer alırdı.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Referans Adresler