Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Nostaljik Firmalar ve Anılar
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
ÖNDER BAFRA
____________

İlk bindiğim 0303 mersedes otobüs bu firmanındı. Bir İstanbul - Merzifon yolculuğu yapmıştım. Yeni bir otobüse binmek bir yana servistende çok memnun kalmış ve ben bu firmayı neden daha önce hiç duymadım diye kendi kendime hayıflanmıştır. Bileti de tesadüfen o firmadan almıştım. Hayırlı bir tesadüfmiş bana yıllar sonra bu satırları yazdırdı.
(05/05/2012 11:36 AM)Fatih Kocaoglu Yazılan: [ -> ][Resim: siirpetrol.jpg]

Bugüne kadar forumumuzun içerisinde zevkle bahsettiğimiz firmaların yanı sıra bahsedemediğimiz,bilinmeyen ülkemizin her insanı gibi,en güzel en vakur insanlarının olduğu Güney Doğu Anadolu bölgesinden bir kaç fotoğrafla yine güzel bir fotoğraf paylaşalım.Güneydoğunun Ulusoy gibi markalaşmış Siirt'den İstanbul Ankara'ya kısaca Türkiyenin her yerinde faaliyet gösteren bir firma Lüks Siirt Petrol.Bu son yıllarda kardeşler arasında ikiye ayrılırak firma olarak ticari faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu firmayla ilgili o yollarla ilgili çok bilgi var, ben sıramı ağabeylerime bırakıyorum.


[Resim: r6001k.jpg]



Siirt Petrol ilk adı Otoşark seyahat otobüsleriydi.

Firma Diyarbakır Siirt ortaklı kurulmuş bir firmaydı.1972 den bugüne Siirt Petrol Turizm ve Seyahat markasıyla ile devam etmektedir.Zamanında filosunda 90'lı yıllara kadar yarı ortaklı ve bireysel esnafıyla birlikte filosunda 107 adet araç bulunan Güneydoğunun en eski firmalarındandır.Firma o günkü yapmış olduğu bireysel faaliyetler ve taşımalarla Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapmış olduğu ''tamamıyla kendi kaynaklarıyla ücretsiz'' asker sevkiyatlarından dolayı devlet tarafından ödüllendirilmiştir.


Devlet tarafından ödüllendirilmiş olan bu firmanın mensupları şimdi kendi firmaları olan ''Lider Siirt Seyahat'' isimli yeni bir markayla hizmet vermekte olsalar da hiç ummadıkları ön yargılı provakasyonların kurbanı olmaktan yakınmaları da benim içimi burktu.Sadece bu esnaf için değil, milletine devletine bağlı insanları cehaletle sloganlarla kimliğinden ötürü yargılamak bana göre ilmini çok iyi öğrendiğim bir milliyetçilik duruşu değildir.


Lider Siirt Ailesine,Hacı Mehmet Hacı Tosun Tahsine ve Hacı Atom Zekeriyya Ağabeylerimize Hörmetlerimizle.

Otoşark turizm duyduğum büyük firmalardan ama tevellüdüm yetmediği için konuyu büyüklerime havale ediyorum.Bu arada Oktay ARAL nerelerde ?



[attachment=5048]
Oklu Varan sohbetlerini pek bilmeyiz,sadece üstadlardan duyarız,ama kartal simgelesini,ilk defa duymuştum ve sizlerle beraber ilk defa görmekteyim.

Tarihin naftalin kokan sandıklarından,yeni gelinin çeyizi misali bugünlere kadar gelen ender bir fotoğraf.Ağabeyimiz Selahattin Büyükkıdan'a sonsuz teşekkürlerimizle. Smile


[Resim: 0011h.jpg]
Gerçekten çok ilginç bir resim.

Oklu Varan'ı biliyorduk ama kuşlusunu da Selahattin üstad sayesinde gördük.

Yazıhanedeki tabelalardan firmanın Konya,İstanbul ve Ankara hatlarında faaliyet gösterdiği görülüyor.

Yazıhane personelinin giydiği kasketler bir zamanlar çok yaygın kullanılan malzemelerden.Bizler yetişemedik ama eskiden ortaokul ve liseye giden öğrencilere bile askeri şapkalara benzeyen bu kasketleri takmak mecburiydi.Ciddi işlerde bu tip kasketler olurdu.Mesela hatırlarsanız eski Türk filmlerinde küçük hanımın şoförleri de mutlaka bu tip şapkalar takarlardı.

Bu firma bizim bildiğimiz Varan da olabilir.Yazıhanedeki ciddiyet onu gösteriyor.

Teşekkürler Selahattin üstad...

sami Ertaga

1980li yılların ortalarıda hatırladığım Dağlarağası Otobüsleri vardı. Ağrı firması olabilir. Hakkında bilgisi olan var mı? Halen faal mi?
Nostalji olmuş firmalarımızdan Gazanfer Bilge ve Sağlam Turizm firmasına ait bir reklamla bu başlığımıza biraz hız kazandıralım.Elimde yine 1970 lerden kalma bir kaç otobüs reklamı daha var,ilerleyen günlerde onları da eklerim.

Önce Gazanfer Bilge ile başlayalım.Bu gün kaldırılsın mı,kalsın mı gibi tartışmalar yaşanmasına rağmen bence halen de önemini koruyan Harem Otogarı'nı Türkiye'ye kazandıran firmanın kurucusu rahmetli Gazanfer Bilge'dir.

Reklamdaki güzergahlar Gazanfer Bilge'nin Ankara'dan çalıştığı güzergahlardır.Karadeniz bölgesinde Trabzon ve Rize'ye,güneyde Adana ve İskenderun'a,hatta Diyarbakır'a servisleri olduğunu görebiliyoruz.

Reklamın alt tarafında "Süper servis" adında bir uygulamadan bahsedilmekte.Bundan da kısaca bahsedeyim.

Bu uygulama Ankara-İstanbul hattı için geçerlidir.Eskiden Ankara-İstanbul seferlerinde Gerede,Düzce ve İzmit/Kirazlıyalı'da mola verilirdi.Genellikle tek şoförle yapılan bu seyahat ortalama sekiz saat sürerdi.

Gazanfer Bilge bu üç molayı çok bularak molayı sadece Düzce ile sınırlandırdı.Ve hatta otobüslere Düzce Olimpiyat Restaurant tesislerinde şoför değişimi yaparak ilk defa çift şoför uygulamasını da getirdi.Bu otobüsler emsallerine göre daha yeni ve kaliteli otobüslerdi.İki mola eksiği ve Kadıköy'de yolculuğun sonlanmasıyla yaklaşık yedi saatte bu yolculuğu tamamlayan Süper Servis otobüsler normal servislere göre azıcık pahalıydı.

[attachment=5454]

Sağlam Turizm için evvelce konuşmuştuk.Pek çok ilke imza atan bu Eskişehir firması çok sınırlı hatlarda çalışmasına rağmen çok iyi bir kaliteyi yakalamıştı.

[attachment=5453]
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referans Adresler