Türkiye Ulaşım Sektörü İhtisaslaşmış İnteraktif Haber Forum Merkezi

Tam Görünüm: Mercedes Benz Otomarsan O302
Şu anda Hafif Görüntüleme modundasınız. Siteyi normal görüntülemek için, Buraya Tıklayın
Hani "ölüsü de dirisi de çalışır" derler ya işte O302 öyle bir araba.

Resme bakarsanız artık iter tutar bir tarafı kalmamış.Stoplar bile düşmüş.Ama içeride ve tavandaki en az 100 kişiyi taşımaktan da geri kalmıyor.

Motor kaputu üzerinde "Otomarsan" plaketi duruyor gibi.

Arkadan sallanan egzost borusunu hangi sanatkar yaptıysa helal olsun.Sanıyorum eşekten ilham almış.Smile

En çok arka kapak üzerine takılan Hyundai amblemine sinir oldum.Bu otobüse -ölüsü dahi olsa-yakışmamış. Smile
Volkan'ın yolladığı resimdeki O302 nin desenine dikkat edin.

1980 lerin başlarında yeni modele tadil edilen O302 lerde çok tercih edilen bir desendir.

Bu sanıyorum "Bursa sanatkarlar topluluğu" Wink tarafından dizayn edilmiş bir desen olmalı.

Orijinal O302 lerde bu desene ben rastlamadım.

Özellikle de metalik boya ile bu oklu desen çok tutulurdu.
Bir farklı 302 otomarsan tavandaki havalandırmalara ve kapılara dikkat İskenderiye Mısır'a ihraç edilmiş ve tuvaletli.Acaba daha değişik bir şeyler çıkacakmı karşımıza bilemiyorum.Tunus ve Maskat'dan gelecek fotoğrafları bekleyelim.Wink
[attachment=5274]
[attachment=5275]
[attachment=5276]
[attachment=5277]
Alıntı:[Resim: x3z3t.jpg]

Bu otobüsümüz iki sıra cam altı çıtaları,nikelajlı ön bant ve ön cam direğinin açılı oluşuna bakılacak olursa muhtemelen 1974-75 model 12 RÜH yani 12 sıralı bir otobüs.

İlk resimdekinde arkada Thermo King marka klima göze çarpıyor.

Daha önceden de bu tip klimalı bir otobüse ait arkadan görünüm resimini Fatih üstad yollamıştı.Onda da aynı değişik arka havalı kapı modelini görmüştük.

Bizde iç tüketim için klimalı olarak üretilen modellerde yolcu camlarındaki sürgülü camlar kaldırılıp bu camlar düz hale getirilmişti.Hatta bu kelebeksiz camlar o zamanlar O302 sahiplerince yeni bir modelin nişaneleri sayılmış ve camları çeşitli nedenlerle hasara uğrayan otobüslerin bütün camları kelebeksiz düz camlara döndürülmüştü.

Bu da klimasız otobüslerde her ne kadar tavanda hava nozülleri olsa dahi sıcak havalarda sıkıntılara neden olmuştu.Buna da çare olarak sıcak havalarda ön kapı açık olarak (polis görmediği müddetçe) seyahat etmek bir çözüm olmuştu.

Bu otobüsümüzde dikkat ederseniz kelebekler mevcut.Muhtemelen Suudi Arabistan sıcakları veya kışı için yine de bir önlem olarak bırakılmış olabilir.

Alıntı:[Resim: nl32h0.jpg]


[Resim: 2eobozr.jpg]
Ama alttaki resimde camlar benim yukarıda bahsettiğim iç tüketim için üretilen otobüslerde olduğu gibi.Yani kelebeksiz.

Tavandaki hava nozülleri de bu resimlerde seçilebiliyor.

İlk çıkan otobüslerde burada sadece şapkalık vardı.Ön cam üzerinde hava girişleri vardı ,bu hava girişleri de 1,2-3,4 numaralı ilk sıranın üstünde bir ızgara şeklinde son bulurdu.Buna ait bir fotoğrafım da var ama şu an için bulamadım.

Ancak su ve soğuk alması gibi nedenlerle ön cam üzerindeki bu hava girişleri ilk modellerde kullanıcılar tarafından üzerinde "Mercedes-Benz O302" yazan metal-alüminyum bantlarla kapatılırdı.

Bir süre sonra bu ızgaralara şapkalıkların yanından giden ve her koltuk üzerinde havalandırma nozülü ve okuma lambasıyla muavin çağırma lambaları aparatlarını da bulunduran ve daha güçlü fanlarla takviye edilmiş havalandırma düzenleri eklendi.Bu otobüslerde de klima yoktu.

Modelin bu şekilde yenilendiğini gören eski otobüs sahipleri de kendi eski model otobüslerine bu tip havalandırmalar takarak modellerini güncellemişlerdi.Çünkü önceden de bahsetmiştik,O302 en kolay ve az masraflı olarak modifiye edilebilen bir otobüstü.Yeni modellerdeki küçük ayrıntılar kolaylıkla eski modellere de uygulanabiliyordu.

Klimalı O302 lerde de bu havalandırma düzeni aynen muhafaza edildi .Bu defa bu havalandırma nozüllerinden önden giren taze hava değil klimanın soğuttuğu serin hava verilir oldu.Ancak klima gövdesinin bulunduğu arka tavanın altında içerinin havasını emen ayrıca bir düzenek de vardı.

Klimalar O302 de çok da randımanlı çalıştı diyemem işin açıkçası.Pek çok klimalı O302 de klimaların üzeri dış etkenlerden muhafaza için brandalarla örtülür ve bu cihazlar çalıştırılmazdı.Çalışanlar da belki de o yıllarda klima tecrübesi çok fazla olmadığından,gaz basmak,filtrelerini yenilemek pahalı işler olduğundan bakımsızlıktan çok sıcaklarda etkili olmazdı diye hatırlıyorum.

Çok güzel broşürler.Teşekkürler Fatih üstad...



[Resim: 2im50yr.jpg]
Tatil 2011 412.JPG (26.01 KB)
[attachment=944]
[attachment=945]
Referans Adresler